05 October, 2010

Serahkan kepada yang pakar..

Masa : masa aku sekolah dulu
Tempat : kampung aku laa.. mane lagi

Diktator Sadis ada beli ikan emas baru. Teruja gak aku tengok sebab sebelum nie, akuarium tue penuh ngan ikan puyu jer. Dah laa kulit gelap, tak hensem plak tue. Berbanding ngan ikan emas yang bersisik berkilat, berperut boroi, mata tersembul...hensem la sikit dari ikan puyu.

Diktator Sadis siap pasang lampu lip lap lip lap dalam akuarium. Aku dok pikir, kalau lampu tue pecah, mau semua ikan emas tue kejung kena karan.

Setiap hujung minggu, Diktator Sadis tukar air akuarium. Tapi hari tue dier kene overtime. So dia pesan ngan aku mintak tolong tukarkan.

Dah nak dekat time dia balik baru aku tukar. Itu pun malas malas. Ikan emas pun aku cedok pakai tangan jer tak macam Diktator Sadis yang manjakan ikannya dengan pencedok jaring.

Dah siap semua. Dinding akuarium berkilat, buih oksigen ok. Aku tengok ikan emas Diktator Sadis berenang di dalam air yang kebiru-biruan sambil tercungap-cungap.

Ape punye ikan. Dah tau tak fit, duduk la dendiam celah batu tue.

***

Masa aku sibuk layan Sailormoon, Diktator Sadis balik dari kerja. Cabut cabut helmet jer terus dia terpa akuarium.

"Apesal ikan nie?"
soal Diktator Sadis.

Aku pandang ikan emas di dalam akuarium.
Eh..apesal dier berenang kuak lentang plak nie?

"Tak tau..."
jawab aku sambil telan air liur.

"Ko cuci macam mane?"
soal siasat terus berlangsung.

"Macam yang Cik buat laa.. basuh dinding, cuci batu.."
jawab aku.

"Ko letak ubat dia tak?"
soal Diktator Sadis.

"Mestilah letak, bukan susah pun!"
jawab aku sambil berlari ke bilik air mengambil botol ubat air untuk akuarium.

Muka Diktator Sadis berubah.
Sambil berdiri, tangan kanan mencapai rotan, tangan kiri mencekak pinggang..dan aku memang konfem masa tue dier ade sebut "Dengan kuasa bulan, akan menghukummu!"

Adegan seterusnya...aku dok celah tepi peti ais sambil menggosok peha yang berbirat.

***

Lepas tue baru aku tau, anti-klorin akuarium, Diktator Sadis letak di kabinet sebelah akuarium...


dan juga.. ikan emas dengan nila baju tak serasi bersama.

22 comments:

  1. sejak bila klorin warna biru huhuhuhuhu

    gilo

    ReplyDelete
  2. hahaha...lol~~
    sadis gile citer hang...
    ish ish...memg kene hukuman bulan arr ko niee...

    good~~

    ReplyDelete
  3. keh keh keh keh!!!

    adess~~

    sengal kayu tol ojin di zaman kanak kanaknya

    sebab tu akak ko gtu ea???

    ojin!! ojin!!

    ReplyDelete
  4. grg nyer mkcik ko..........niat suci tp xsampai..keh keh keh cian

    ReplyDelete
  5. aku nk gelak guling2 buleh??
    wahahahahahahah~ UJALA ek???
    (^_^)v

    ReplyDelete
  6. wahhhhh kah kah kah =))

    kah kah kah =)) =))

    awat hang senget sangat jinnn =))=))

    ReplyDelete
  7. hahaha...sewel
    asl x letak pencuci mgkuk jmbn harpiq je?yg kaler pink..br nmpak cm ikan tu berenang dalam air bandung.hehe

    ReplyDelete
  8. haha, sangat sengal, kesian ikan tu dah arwah

    ReplyDelete
  9. Wanie:

    entah.. mane laa ai tau..koh koh koh

    ReplyDelete
  10. Nurkaloi:

    sadis kan??.. sob sob sob

    ReplyDelete
  11. Aki:

    beliau makcik aku daaa.. bukan kakak..adehh.. dah tentu laa aku Along..

    ReplyDelete
  12. Emymilia:

    alaaa.... nak wat macam mane..

    ReplyDelete
  13. Ann:

    baeklah.. nanti aku cuba lagi..eh?..

    ReplyDelete
  14. Zyra:

    bukan.. Ultramarine.. koh koh koh

    ReplyDelete
  15. Fentomatot:

    mana nak tauuuu... masa dia letak benda tue, tak penah tengok...

    ReplyDelete
  16. xtionkamen:

    uish.. masa tue lom wujud lagi pencuci mangkuk tandas... koh koh koh

    ReplyDelete
  17. Lia3003:

    bersimpatilah.. saya tak bersalah.. koh koh koh

    ReplyDelete
  18. deymm! ultramarine tuh....
    wahahahahah~! mmg ngok+ budus gilos aar tuh....

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD