18 May, 2011

Aku Budak Kampung # 2 - Tuju Tin Tin Tin..

Aaaa.. ingat kalau korang terer main boling dah cukup urban?.. cer terai main Tuju Tin plak kalau korang terer.

Ini Versi Kampung Sungai Senduk. Kitorang panggil Bola Baling Tin (.. nampak tak..betapa penggunaan Bahasa Melayu amat di titik beratkan di kampung aku...)

Kumpulan
Kena ada dua kumpulan. Kumpulan Peruntuh dan Kumpulan Penjaga. Nak pilih ahli kumpulan korang kena pilih yang kuat lari, tangan tak pengko kate orang MuO dan kacak. Okeyh..kacak kalau tak reti main boleh membawa kepada kekalahan hakiki..boleh lempo ke parit.

Tangan tak pengko sebab nak jatuhkan tin dan baling bola kepada pihak lawan, kuat lari sebab nak kena elak serangan pihak lawan dan mengutip bola bila tersasar. 

Betapa pemilihan sebegini membawa kepada ketakseimbangan keterreran pasukan. Pandai pandailah korang import pemain.

Objektif
Misi pihak Peruntuh adalah menjatuhkan semua tin. Jangan ada satu pun yang berdiri. Setiap ahli kumpulan boleh mencuba tiga kali. Sekiranya semua ahli kumpulan gagal menterbalikkan tin dengan sempurna, pihak lawan akan mendapat giliran sebagai Peruntuh. Heh.. ingat senang?.. kalau main atas simen, cer terai tengok susah ke tidak. 

Sebaik saja semua tin jatuh, bertempiaranlah mereka berlari untuk mengelak serangan pihak Penjaga. Misi mereka seterusnya ialah menyusun kembali tin tin tersebut kembali ke bentuk asal.

Pihak Penjaga pulak kena bersedia untuk menyerang. Sebaik saja pihak Peruntuh menjatuhkan kesemua tin, mereka perlu mengambil bola dan menyerang ahli kumpulan Peruntuh. Time nie adalah sweet vengeance. Serang tanpa belas kasihan. Setakat makian dan cacian kepada Penjaga adalah perkara biasa.

Pihak Peruntuh tidak boleh komplen banyak. Kalau merungut sakit-sakit baik korang suruh diorang gie main pondok pondok. Siapa yang terkena bola, dia hilang kelayakan untuk menyusun tin.


Pastikan pihak Peruntuh tidak menyusun kembali tin tin tersebut. Penjaga di larang sama sekali mensabotaj tin yang separuh di susun atau berdepan dengan kakiku di mukamu kalau salah gaya.

Markah di berikan sekiranya pihak Peruntuh berjaya menyusun kembali tin-tin ke bentuk asal. Pihak paling banyak markah adalah pemenang. Jika kesemua ahli Peruntuh hilang kelayakan menyusun tin, servis akan bertukar tangan.

Permainan ini amat mementingkan kesepakatan. 
Korang kena guna apa cara sekalipun untuk menang.
Yang penting enjoy..


tapi kena ingat, bola itu bulat...koh koh koh..

***

38 comments:

  1. kahkahkah...aku main baling selipar dulu..sama je style game die

    perit doh kena lempo selipar
    hahahaha

    ReplyDelete
  2. yg cun pon boleh join..
    cam cik ezy..
    hak3..
    mase kecik2 sllu la maen..
    stail kg cik ezy maen laen plak..
    kalo group penjaga baling bola utk serang group peruntuh, group peruntuh boleh halang bola tu dgn tin yg die pgg..
    fham ke tak?
    xfham xpe.. keh3

    ReplyDelete
  3. @Abang Zam:

    hahahha.. memang pon.. ade yang guna selipo, ade yang guna bola tenis..

    ReplyDelete
  4. @Cik ezy:

    faham.. faham.. huhuhu.. tak sakit ke tangan?..

    ReplyDelete
  5. Haha..saya pernah main nih!

    ReplyDelete
  6. xnah main......ak rase game ni boleh masuk olimpik

    ReplyDelete
  7. dulu aku guna tin buat main telefon. kalau nak main boling pon boleh, tapi boling biasanya pakai botol plastik yang disi dengan air yang haram susah nak jatuh.. hahahaha..

    ReplyDelete
  8. adeh...
    teringat pulak zaman2 kecik molek dulu... hehe

    ReplyDelete
  9. aaaa.. da lame tak main game ni.. ade harapan aku sajes kat boss mase famili day nanti ni.

    baca: GUA TAU GUA EMSEM BILE PAKAI SPEK jangan.jeles.okeh

    ReplyDelete
  10. yezza, game ni memang best giler

    kitorang guna selipar utk gantikan tin

    teringin nak main lagi, jom wat team.haha

    *rasa nk bunuh diri sbb alamat kamu xde kat mail lg*scarletroof@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. perghhh..
    lama siot xmen menatang ni..
    dh tua2 cenggini mn leh men dh..

    xleh blah nenok pic mangsa yg kne bola 2..hahaha..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...


    ada juga main permainan ni masa zaman budak2..skrg ni mcm xde dah..ramai budak2 duk main game kat pc, fesbuk, dll.

    happy blogging :-)


    regards,
    BLADE EDGE

    ReplyDelete
  13. sTylo blog nie...

    lama2 leh up nie..

    keep it up...

    ReplyDelete
  14. ehh lukisan kau gila style. try lah send artwork dekat ujang.

    ReplyDelete
  15. salam singgah dari blog ayeem ayam!
    Mas suka blog kartun2 ni!


    kita pun suka main tuju tin ni..

    ReplyDelete
  16. seronok gila main benda2 nih. merapatkan hubungan antara sepupu, dua pupu dan seangkatan dengannya. maen sama2 kecik-kecik dulu. dah besar ni haram tegur. hahha,

    ReplyDelete
  17. *ye le...
    lukisan ko kan cantek...
    klo masuk kontes lukis2
    kompom menang punye...^^

    ReplyDelete
  18. okay aku tak pernah main benda ni

    ReplyDelete
  19. @Ann:

    boleh masuk Olimpik nie.. tp biasanya kalau pergi Internasional, Mat Saleh suka ubah gamenye.. hue hue hue

    ReplyDelete
  20. @Sharkox:

    ahaaaa... memang susah giler nak jatuh... berat gilak.. koh koh koh

    ReplyDelete
  21. @Shamsuddin Amin:

    masa kecik kecik memang zaman indah kita kan bro.. hua hua hua

    ReplyDelete
  22. @Pian Becok:

    hua hua hua... boleh boleh Kak Piah.. try sajes.. memang best gilak..

    ReplyDelete
  23. @applemintlady:

    wahhh..lama tak singgah blog kan.. saya pun sama gak.. koh koh koh

    ReplyDelete
  24. @Blade edge:

    Waalaikummussalam..
    zaman la nie, kebanyakkannya bebudak dok lepak depan tv ngan pc jer...

    ReplyDelete
  25. @Fauzi Nor:

    Ahahahaha.. memang dah lama tak up up.. koh koh koh

    ReplyDelete
  26. @Hajira

    nak menten underground jer... hue hue hue

    ReplyDelete
  27. @mas saari

    jom kita buat team nak??.. hehehehe

    ReplyDelete
  28. @RIAN:

    aaaa.. tau takpe.. koh koh koh

    ReplyDelete
  29. @Shamsudin Amin:

    alaa bro, lukisan biasa biasa jer..
    nak masuk kontes kena ada komitmen.. aku, lansom takde.. koh koh koh

    ReplyDelete
  30. giler lama siyut aku x lyn game gini..sumpah happening rrr zmn kecik dulu..rindu gila nak main..

    ReplyDelete
  31. @d_LA:

    hue hue hue.. aku pun dah lama gak.. lama giler aa.. hue hue hue

    ReplyDelete
  32. rindu beb nak main game ni.

    team gua selalu juara dulu.
    hahaha

    ReplyDelete
  33. @Robot Sakti:

    aaa.. ape lagi.. jom kita buat team.. koh koh koh...

    ReplyDelete
  34. mcm men chopping yg which zyra takkan main sbb sakit.. sekian timaceh~

    ReplyDelete
  35. ahahh. permainan ni mmg best. dulu2 lpas balik sekolah agame plan ngan bdk2 men sampai mgrib. ish3
    balik2 dah bau mcm hape tah. hahahaha

    ReplyDelete
  36. kat kmpung sy dulu xmain tuju tin..kami main tuju kasut...eh tuju slipar... hehe

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD