05 September, 2011

Raya budak budak sekarang..

Raya tak sah kalau takde sanak saudara datang beraya. Tapi tak sah jugak kalau anak jiran entah dari kampung mana jugak datang beraya. Yang tak pernah aku tengok pon ada jugak menyentil. Yang dah dua tiga kali datang pun, ade jugak. Pesennyaa..

Alaa.. aku kekecik dulu pun macam tue gak, kumpul duit raya. Cuma, zaman aku dulu, paling beso RM1. Paling cikai tige posen. Itu kalau tuan rumah kedekut mukus masin. La nie kalau bagi lima posen, aku rasa mau kau kena perli lepas tue depa jaja tuan tanah kedaung kedekut besi hamis.

Raya tahun nie pun tak menang tangan gak. Baru nak keluar beraya, dah kena serbu. Belum sempat serbuan pertama settel, second, third wave pulak menyusul. Perghh..pesen budak budak serbu macam nie, dinding konkrit pun nipis kena kikis.


Tapi, yang tak sedapnya, budak budak sekarang tak paham maksud Datang Beraya. Diorang tau, kalau pegi beraya, kumpul duit. Dapat duit. Bab nak beramas mesra tue takde. Datang tak sampai lima minit dah nak balik.

Tuan rumah pun jadik menyampah nak layan melainkan yang datang comel comel...errr.. termasuklah kalau depa bawak sekali akak depa yang comel comel yang dah cukup umur.. boleh jugak laa menahan.



Sesekali, aku tunjukkan mereka maksud Datang Beraya yang sebenar. Jangan bagi depa duit raya selagi tak puas berkenalan.Tak gitu? Sekurang kurangnya, berbaloi laa jugak aku bancuhkan air, angkat cawan untuk depa..ada yang sampai merayu nak balik.

Aku rasa, budak tue taubat nak datang beraya rumah kampung aku tahun depan.
Keh keh keh...

p/s : Aku tengah demam, tangan gigel gigel.. tapi gigih gak nak apdet blog.

46 comments:

  1. kuikuikui.. kejam ler lyn bebudak gitu..
    bagi je duit raye cpt2kat dorg..

    ReplyDelete
  2. meaw gitu gak,haha! datang beraya tujuan nak kenal sesama umat islam,even bebudak pon,haaha! tapi kes aujinz ni kes dera ni,muahahaha!

    ReplyDelete
  3. hehe. ganas giler abam ojinz ni! tapi, yg plg fatin tak suka kalo budak2 bukak sampul duit depan2 kita. haduhhh! sangat kurang ajar namanya tu! abam ojinz mam ubat k? get well soon.:)

    ReplyDelete
  4. hehe. ganas giler abam ojinz ni! tapi, yg plg fatin tak suka kalo budak2 bukak sampul duit depan2 kita. haduhhh! sangat kurang ajar namanya tu! abam ojinz mam ubat k? get well soon.:)

    ReplyDelete
  5. last sekali aku berkecimpung dengan dunia kutip2 ni umur 13 kot..gila, form 1 pun masih kutip

    ReplyDelete
  6. tulah..bila aku suruh makan dorg ckp kenyang..minum pun xnak..abis nak ape lg kan..dahla bile aku bg duit raya trus bukak dpn aku..x dan dan nak tgk dpt berapa..bdk2 zmn skarang..

    ko dmm mkn ketupat banyak ke?

    ReplyDelete
  7. haa tu lah bebudak ni dtg teguk minum air je lepas tu nk balik dh. semata nk duit raya lah tu. = =". Tapi apa ko buat tu ok gak bg beramas mesra sikit baru kenal nki anak sapa anak sapa. hahaha

    P/s: pakai je lah coolfever tu!

    ReplyDelete
  8. pttlah ko macam tk rancak di twitter rupanya tgn gigil2...ok selamat beristirehat, tk yah la pegi keje tu dulu..

    okies, slmt hr ry

    ReplyDelete
  9. aku x tunggu lame..lpas solat raye cabut balik rumah atok...selamat rumah aku..hahaha

    ReplyDelete
  10. dkt umah kitorg dh takde dh bebdk ntah sesape dtg beraya..

    sbbnye dulu, masing2 masuk umah, minum air je (sbb penat round satu negeri), pehtu dh nk balik.. salam tidak, ape tidak, mintak duit raya...

    kt umah mak mmg tak sediakn duit raya.. so, ckp laa takde duit raya.. ade tu siap marah2, smp meludah dpn gate rumah...

    sudahnye, smp skang ni.. if ade bebdk bg salam dpn umah, kitorg dh siap2 ckp.. "kalau nk beraya.. mkn kuih raya je ye dik, rumah ni takde duit raya.." kompom dorg blah terus..

    walaupun ade gak laa yg bile dh jln jauh sket bleh jerit "kedekut!!~"

    (T_T) nk wat cane, kitorg dh mmg takde bajet...

    ReplyDelete
  11. haha.. amboi.. nk bdk2 bwk kakak je.. haha...

    ReplyDelete
  12. ahhh ! kau dengan aku yang 'baby' ni pun kedekut. aku tak caya kau bagi duit raya kat budak-budak tuh. hahaha.
    errr. berapa RM kau bg weh? >_< err.. ada simpan sikit tak untuk aku??
    hahaha

    ReplyDelete
  13. rasakannnn.. haha

    ReplyDelete
  14. jiran gua lg best..kl budak dtg, die bg duit raya, suh balik..die kata sbb budak2 ni bukan tujuan ziarah..nk duit je..drp menyusahkan nk basuh gelas, makan xabis, makan tumpah2..bek bg duit suh balik,..ade betulnya jugak...

    tp kl budak2 yg btul2 knl die bg masuk la

    ReplyDelete
  15. haha. ha'ah header baru. lawa x?? kehkehkeh.

    (blog abam ojinz ni xde shoutbox.. fatin balas kat sini je lah, k?)

    :)

    ReplyDelete
  16. same ah.zaman aku klo raya umah jiran dapat singget rase nak pegi 3 4x round lagi!hak2

    ReplyDelete
  17. wahh gigihhhh...

    hahaa.. dulu atok sy kbtulan tga bg dwet raya k bdk2 yg nk blk, pastu dtg plk yg second round tu atok bg terus la.. ajak masok rumah xnk plk sbb d dpt dwet raya terus blk =.='

    ReplyDelete
  18. dah gaya fasi minggu orientasi je ko layan budak2 beraya hahahah...

    ReplyDelete
  19. teringat zaman beraye kanak2 dlu.. huhu...

    http://biskutmarielemau.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. abam ojin..samat ari raya..sorry lmbt wish la plak..

    wei..aku nak wet raya..x dulik!!! wakakkaa..blog aku hampeh ko x jengah..cit!

    ReplyDelete
  21. budak2 biasalah.. lainlah mcm kite dulu.. :)

    ReplyDelete
  22. woohh. tknak ah raye umah kau. hahaha :P

    ReplyDelete
  23. @ezy Chiaki:

    kena buat tutorial macam tue.. kalau tak, diorang tak pahamm.. koh koh koh

    ReplyDelete
  24. @meaw:

    mane ade dera.. itu dengan penuh kasih sayang.. hue hue hue

    ReplyDelete
  25. @Fatin:

    itu laaaa... macam tak diajar plak kan kan kan.. koh koh koh

    ReplyDelete
  26. @The Sharkox:

    hahahahha.. matarealistik sungguh.. koh koh koh

    ReplyDelete
  27. @d_LA:


    taon nie aku tak jumpa ketupat pun... huhuhuhu

    ReplyDelete
  28. @WZulhilmi:

    hahahahhhaa... tak kuase aku nak pakai cool fever..

    ReplyDelete
  29. @erina:

    hahahhaa.. Selamat Hari Raya.. hue hue hue

    ReplyDelete
  30. @Zyra:

    haaaaaaa.. cara nie paling senang..kan kan kan.. takde nak pusing pusing.. koh koh koh..

    ReplyDelete
  31. @CikBulat:

    Baby?.. ya aww aww... hahahahha.. untuk hang, takde.. koh koh koh

    ReplyDelete
  32. @Kamen:

    cara itu paling best laaa dan senanggg.. koh koh koh...

    ReplyDelete
  33. @Aleen:

    kekecik dah mata duitan.. koh koh koh...

    ReplyDelete
  34. @Ishiko:

    diorang memang itu yang depa nak.. koh koh koh

    ReplyDelete
  35. @Vampire's Lovex:

    hahahhaha... kannnn.. nasib laa.. koh koh koh

    ReplyDelete
  36. @ BISKUTMARIE ::

    kekecik memang best laaa.. koh koh koh

    ReplyDelete
  37. @ Mellah ::

    Selamat Hari raya...hahahhahaha....

    ReplyDelete
  38. kat kampung aku budak2 ni masih beradab la.. makan minum borak.. sekali tu depa dok la kira duit raya.. aku tanya kumpul duit ni nak buat apa? simpan dalam bank ke? "tak la kakak chantek lagi ayu, kami nak beli ps2, atau xbox" aku tanya lagi.. "berapa dah kumpul" budak2 tu jawab "baru 40 hinggit" fengsann banyak lagi nak kumpul tu

    ReplyDelete
  39. kadang2 tu ada budak yang datang sampai 2 kali. dia bajet kita tak perasan kot. cool gile idea ni. mau tobat budak2 tu nak datang lain tahun. hahaha~ XD

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD