09 October, 2009

Kisah Hari Khamis part 1

Boss aku bagitau, hari ni datang pakai Baju Melayu full spec sebab jabatan buat Open House Hari Raya. Dia tak payah bagitau pun takpe, memang aku dah dapat email tue awal lagi. Tapi mungkin atas dasar kewibawaan seorang ketua yang berkarisma dan berakhlak mulia tahap dewata, dia sekadar mengingatkan aku. Siap pesan skali, esok pukul dua blas, ambik dia kat Terminal.

http://emo.huhiho.comPagi pagi aku bangun bersiap untuk pegi keje. Aku dok belek baju melayu dalam gobok. Yang mane satu aku nak pakai ni?... yang hijau aku pakai untuk sembahyang raya taon nie mengerlip tak hengat. Kalau aku pakai kang, mesti ketrampilan kekacakkan aku akan lebih terserlah mendatangkan kejelesan tahap maksima kepada rakan rakan sekerja yang lain. Alaa.. aku bukan tak tau.. dalam unit aku tue, aku yang paling muda dan kacak...tak payah bagitau pun takpe.. aku paham.

Tapi memandangkan aku tahu baju melayu tue menggunakan kain yang bermutu tinggi dan mahal dan hanya sesuai di pakai di negara beriklim sejuk macam Antartika..(amat tidak sesuai untuk di pakai di Malaysia yang beriklim tropikana nie..) aku tukar kepada baju Melayu yang lebih turun ke bumi...Down to Earth kate orang kampung aku...

Di Opis, aku dah macam macam pengantin lelaki tunggu pengantin perempuan. Aku sorang jer yang pakai baju melayu, yang lain semua pakai opis attire. Aku dah kena kenceng hancen ngan boss aku agaknya...cess.. tapi nasib baik laa si Tajul, member unit aku pon pakai baju melayu. Tak hengat punya dia bergaya dengan baju melayu Merah, songkok Merah dan samping songket di ikat stail P.Ramlee.. ciss.. tergugat ketampanan aku. Tapi aku tau..dier dalam kelas diaa.. aku dalam kelas aku.. hahahahha.. (gelak jeles).

Dok tunggu boss aku lama sangat entah ke mane dia merayap, Aku gerak dulu ke majlis. Majlis bermula jam 1200 tengahari..katanya...tapi pukul 1257 baru nak start...iyer laa..pukul 12 laa jugak. Aku paham..janji Melayu!...

Ramai awek awek cun woo. Giler punya cun tapi masih lagi waras. Dek sebab leka mengusha awek tue laa aku tercedok nasi beriani. Dah nak licin pinggan baru aku teringat, patutnya aku tak makan nasik. Aku diet tak nak makan nasik untuk meleburkan rekod tak makan nasik aku yang lalu iaitu aku mampu bertahan selama 5 hari suku ( hari keenam pagi aku dah melantak nasik lemak!)...ahhh..alang alang dah cedok nasik, aku tambah lagi dengan laksa Johor, mee goreng dan popia basah.. diet laa sangat.. esok aku start balik diet..

Aku usha kira kanan, depan belakang. Mane bos aku? Aik..selalunya majlis makan makan macam nie paling dier suka. takde laa plakk...

" Abang Zack mana, En. Den?" aku bertanya pada member opis aku.
"Dia kat terminal kan?" soalan aku di balas dengan soalan. Bencik tul aku kalau kena macam tu.
"Dier tak juin ker?" soal aku lagi.
"Kan semalam dier suruh ko ambik dier kat terminal!" ayat penyata yang di beri dengan muka penuh kekonfiusan.

Aku terkedu. Alamak! Iyer laaa.. aku lupaaaa!..Zaman millenium macam nie apesal dier tak kontek aku?! Aku meraba henpon..........

Tanpa menyongeh ataupun pasang niat nak tambah laksa Johor barang sepinggan dua lagi , aku terus berlari ke Van kompeni dan menuju ke Terminal....

*********
Petang tue aku terpaksa cipta alasan paling konkrit mahupun bersimen mortar kenapa aku terlupa nak ambik dia di Terminal. Dan aku juga terpaksa mencipta ayat paling manis untuk sejukkan hati dia bila sampai di majlis yang tinggal hanyalah popia basah untuk dia jamah bersempena Open House Hari Raya jabatan. Berulang kali jugak dia kate takpe..takpe...

Takpe?..takpe ade makne tueee....

Semuanya gara gara aku tak perasan, aku terlupa nak keluarkan henpon dari pouch bag atas meja...
henpon aku siap ade pesanan lagi..

"You have 25 missed call from Boss Aku"

Alahaiii...http://emo.huhiho.com

6 comments:

  1. kah kah kah.. gelak terguling guling.. kompem bulan ni gaji kena potong!!!

    ReplyDelete
  2. lor...uiks..en aujinz..sok jgn pengantin perempuan tunggu sampai tukar pengantin lelaki tau..coz lupe tarikh kawin..ekekekek

    ReplyDelete
  3. Cik Aida : takpe..takpe..dier paham...(sejukkan ati nie....)

    Cik Intan : Kalau itu pun leh lupe, tak yah kawen aaa..huhuhu

    ReplyDelete
  4. Yanie : sadis di hari khamis...

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD