28 December, 2009

Angah oh Angah ....lagi

Tempat : Rawang ke Sepang
Masa : Lima bulan lepas..kot?

Lepas menghabiskan Sabtu Ahad kat rumah mak aku, aku balik la ke pangkal jalan. Esoknya hari Isnin nak keje. Walopon si Angah cuba memujuk supaya aku sambung cuti. Beriya iya dia pujuk siap tumbuh tanduk lagi suruh aku ambik MC. Ahh.. keje lagi best. Dok lepak jer, duit abis.

Lepas minum petang, aku bersiap siap. Kemas beg, kemas ape ape yang patut, aku skodeng gak barang barang mak aku yang aku nak seludup, tapi mak aku dah batuk batuk bagi isyarat, aku lupakan niat.

Aku baru ingat nak sebat blender 3 dalam 1 dier tue. Ahaks..daripada berabuk dalam stor lebih baik aku bawak balik. Tapi mak aku dah menjeling dulu.

"Dah cek semua? Jangan ade yang tertinggal!"
pesan mak aku.

"Takde dah kot! Ala..kalau tertinggal leh patah balik. Sepang ngan Rawang bukannya jauh!"
Aku menjawab sambil memeriksa poket. Wallet, henpon semua ade dah.

Lepas bersalam ngan adik adik aku, cium pipi mak aku aku start enjin keta.

"Dah sampai telepon" pesan mak aku.
"Yess mem!"

Dengan kelajuan seorang pemandu berhemah aku memandu di jalanraya. Sebelum nak masuk tol Rawang, aku rasa henpon aku vibrate. Tapi kejap jer. So, tak urgent malas aku nak tengok henpon.

Aku sampai kat rumah dah nak pukul 10. Almaklumlah, pemandu berhemah. Mana nak bawak keta laju laju. Aku galas beg, naik ke tingkat tiga rumah. Mata dah tak leh nak angkat dah nie.

Aku seluk poket seluar. Nak cari kunci rumah. Takde. Aku seluk poket baju pun takde. Aku cek dalam beg baju, dalam pouch bag pun takde gak.

Tengah aku terkial kial tue, henpon aku berbunyi lagi.

"Ello!"
"Ello bang, ko dah sampai umah ker?"
sora adik aku si Angah di hujung talian.

"Dah. Tengah cari kunci umah jap nie"
"Jumpe tak?"
soal Angah.

Aku tak jawab. Masih lagi kensentret mencari kunci.

***

Aku terasa rumah Mak aku sangat jauh. Walopon cuma dua jam perjalanan. Dengan mata yang tak leh angkat badan berlengas berpeluh bercampur ngan kemarahan tahap kesempurnaan yang meluap luap. penat lagi. sakit ati lagi.

Malam tue aku berjaya tido dalam kereta dengan di temani nyamuk dan cenkerik. Dan aku berjaya meng MC kan diri keesokkan harinya.

Semuanya kerana adik aku yang penjimat.

***

"Weii..kunci rumah kau ade tertinggal kat rumah Mak! Amen call apesal ko tak telepon balik?"

"Apesal ko tak terus kol jer! Miskol buat ape!"
"Amin miskol. suruh ko kol balik. Jimat kredit!"


Korang ade terasa nak sekeh tak ade adik kedekut macam nie!

17 comments:

  1. aduiyaiii.....kesian toll :)) =))

    ReplyDelete
  2. hahahahaha sadis btoi..nasib la ko dekat jerk rawang-sepang..buatnya cam aku nie..kedah-puncak jalil(s'gor) maw aku nan laki aku di tuduh merompak umah sendiri lak kang..pecah gril n pintu umah..gila nak patah balik kedah amik kunci semata...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tidak sama sekali kan..
    hahahaha ko sekeh jerk wei pala adik ko...hehehehehehe....

    ReplyDelete
  3. hye! plz vote me kat

    http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

    no.3 ANNURAIN tq!

    ReplyDelete
  4. hahha~
    PADAN MUKA!!!~
    gile dengki.

    *tgh marah lg*
    ;))

    ReplyDelete
  5. hahaahhahah...

    lawak tahap cipan...

    suru adik ko masuk raja lawak, sure bleh menang... ahhahahahah

    ReplyDelete
  6. kira adik ko ada la tahap sengal cam adik aku..

    ReplyDelete
  7. adik ko leh geng ngan adik aku la bro...same je tahap iq dia...sadis gak kite yang ade adik camni...nak gunting tinga xsampai hati plak ye x...

    ReplyDelete
  8. Ojin : huwahuwahuwahuwahuwa..Ojin, rasa mcm nak berkenalan la dengan adik hang yang agak2 khianat tu:)):)):))

    ReplyDelete
  9. Cik yana : kesian..kesian..

    Eiyda: kesian plak nak sekeh..(tabung aku tue bila sesak...)

    Dak Aboi : alamakkkk...

    anN : owh..dah undi dah..:D

    cik Adza : tak baek tawww...

    Zul: takde dier nak nye...huhuhuhu

    ReplyDelete
  10. Ju@Lucky^Mummy: owh..lelaki ke pompuan...huhuhu

    Bullet : gunting jer..hohohoho..

    Fen: oih..hang dah ade pakwe..walopon adik aku hensem..aku takmo rekemen...:))

    ReplyDelete
  11. hahahaha... perkara penting macam tu pun boleh main miss call2 plak.. hahahaha

    ReplyDelete
  12. abes tuh yg tinggalkn org tuh baek la.

    :-w

    ReplyDelete
  13. piNky LuCia: huhuhuhu...dalam family, adik saye memang gonjol2 belaka..

    Adza: aik?.. tak abis lagi marah?..

    ReplyDelete
  14. hahahahahahaahhahahahahahahahahahahahahhahahahahaha

    ReplyDelete
  15. hahahahahah. kesiann gila ko. HAHAHAHAHAHA ! aduh. sumpah lawak !

    ReplyDelete
  16. siyes kedekut adik ko... sama mcm adik aku!! the only time dia sms aku adalah masa mintak top up or mintak aku buat assignment dia je...

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD