19 December, 2009

Bola punya pasal...

Masa : Malam perlawanan Akhir Malaysia Vs Vietnam..

Aku bergegas balik ke rumah. Walopon aku kena singgah umah makcik aku dulu, aku relakan kaki menekan minyak sekuat mungkin agar cepat sampai. Mana mana kereta yang terhegeh hegeh tue aku flick lampoo. Lantaklah korang. Sape suruh bawak keta macam siput.

Sampai di rumah makcik aku, cucu dier konker tv. Tengok citer kartun yang tak membantu tumbesaran minda. Arghhh...sawan. Aku cepat cepat serahkan kopok lekor pesanannya dan start kereta balik ke rumah. Juga dengan kelajuan patah tengkuk..kalau eksiden. Lampu oren pun aku redah.

Sempat jeling keta peronda yang berenti kat trapik light. Tapi aku tau..dier pun paham..Asalkan dier tak bengang kena keje masa perlawanan akhir bola sepak tersebut..aku rasa aku selamat. agaknyelah...

Dalam perjalanan balik, hari hujan lebat tak hengat. Aku tak pedulik. Ade lagi keta Waja yang bawak selo macam sipot baby. Tepilah weii...aku flick lampoo.

Maghrib maghrib nie aku kurang sabar sikit. Asalkan aku tak kena sumpah seranah ngan drebar waja tue dah laa...kang ade yang cium divider plak kang..

Baca doa akhir tahun dulu ape ape pun...

Dari siaran Hot FM aku tau, diorang dah abis separuh masa pertama. Ade can lagi nak tgk separuh masa kedua.

Sampai umah, hari hujan mencurah curah siap ngan guruh petir semua. Dengar dak dak bujang rumah sebelah bersorak time orang azan Maghrib di masjid depan rumah. Macam tong sampah punya perangai!

Aku on TV walopon aku jarang bukak TV bila hujan ngan petir sabung menyabung di langit. Tapi demi bola punya pasal...aku rela TV ngan decoder Astro meletup pon.

Solat maghrib kejap lagi laa...sempatttt!

aku teruja sebab  diorang baru sepak mula separuh masa kedua..
Tetiba pandanganku gelap dan kelam ngan tulisan biru menerangi kegelapan..



"SERVICE CURRENTLY NOT AVAILABLE"

.....................
.....................

Aku terus mandi ambik wudhu' dan solat Maghrib..
sujud lama sikit..

Insaf..insaf..

***

Bola + Astro + Hujan lebat = Sawan.

Astro punye perangai!

notakakibusuk : dunia dunia gakk..akhirat jangan lupa. Nasib baik gelap skrin tv... Kalau gelap kehidupan...????


10 comments:

  1. hahahaha...mmg sawan....aku paham perasaan ko. ko pegi pejabat astro pastu karate la sorang2 petugas depa...

    ReplyDelete
  2. selamat saya x pakai astro..hehe, insaf2

    ReplyDelete
  3. mmg menyampah time hujan mesti asstro cmni kan..harap bayar je mahal2..nasib tv gelap kalau x mesti xg smbyg lagi kan..hehe..ada hikmah smua tu.hehe..

    ReplyDelete
  4. tahniah Malaysia!! hati-hati jangan tercedera semasa bermain bola sepak - Kecederaan/Kematian di Padang Bola Sepak

    ReplyDelete
  5. avid gunner : buang karen jer..diorang bukan ;eh wat ape pun..

    DAk aboi : kalau lah ade pay tv yang len...

    Liyana : eh..?

    AmyLiana: itulah...kena insaf slalu nie..

    Armouris : baiklah

    Amirah : astro mane ade ape ape..ahaks.

    ReplyDelete
  6. wakakakkka,. aku kat kedai mamak hari tu pun same...ujan plak...hampeh tol...g kedai lain..nasib baik sempat tengok gol.

    ReplyDelete
  7. hahahahah sila la pasang astro beyond tue kompom pas nie..walaupun ujan dan ribut petir..siaran sokmo elok...

    notakaki: tapi mahal bapak beyond tue..bek xyah pasang..ko pasang jerk area tv wakakakakka

    ReplyDelete
  8. Purplelicious: b.yond la sgt.. bih baik aku beli nasik ayam ngan tosai jer..;)).itu semua donia...

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD