02 January, 2010

Bercerita pasal azam..

Hari pertama 2010, semasa orang lain sibuk bercuti kat umah, Bangla dan Nepal sibuk penuhkan komuter dari Seremban ke KL, budak budak sibuk lari lari sambil main teka teki, mak bapak yang sibuk picit kepala nak cari duit pegi daftarkan anak ke sekolah, cikgu cikgi yang sibuk menyusun silabus untuk mengajo budak budak sessi taon baru..aku plak sibuk keje.

Malam tahun baru aku lepak di Putrajaya dengan dier, sampai kul 0530 pagi. Tydo lepas Subuh.

Dengan penuh dedikasi aku mangun dari katil pada jam 1030 pagi dan bersolek ala kadar aku sampai kat opis jam 1115. Kira awal laa tue. Nasib baik tak pukul 12..kalau tak, sampai opis, aku terus pakai kupiah menuju ke masjid sembahyang Jumaat.

Dengan muka volkwagen beetle, aku menempekkan muka kat opis sambil sengih sengih macam kerang hangit. Senior aku yang lain dah lame sampai opis. Junior diorang nie gak yang tak reti tengok roster ngan jam bila datang keja.

Encik Mat ngan Encik Din sibuk bercerita pasal pencapaian MU ngan Arsenal. Pak Arif plak sibuk membelek henpon baru. Pak Zali tengah konsentret menghadap roti canai kuah banjir.

"Piz, ko tengok bunga api ke malam tadi?" soal dalam perli Pak Zali kepada aku.
"Mana ada. Saya selebret atas katil" hah!..hari pertama tahun baru pun dah start nak temberang.

Aku on kan pc, ambik buku report beso gedabak dari dalam kabinet dan sepahkan atas meja. Nampak macam keja sikit. Hari nie aku nak keje dengan penuh dedikasi.

Takde FB, Ikariam, Cafe World, VF, blog. No! no! Keje 100%. Lappy pun aku tak pasang untuk tidak mempengaruhi minda suci tahun baru aku. Aku akan keje walopon berkeje hari Public Holiday adalah hari santai aku.

"Hari nie saya nak keje penuh dedikasi! Halal punye gaji"
"Ape? Azam taon baru ker?" soal Pak Zali yang baru settlekan sekeping roti canai kuah banjir bekalannya..

"Ha'ah!"
Pak Zali tersengih.

"Pak Zali tengok bunga api ke malam tadi?" soal aku sambil start menaip report ke dalam sistem.

"Ha'ah. Aku bawak anak anak aku tengok bunga api. Tapi tahun nie kejap jer bunga api. Tak puas. Tapi malam tadi kat pukul 4 baru aku tido. Mata pun stimmm jer nie." jawab Pak Zali sambil tersandar kekenyangan.

"Owh...."

"Orang lain sibuk buat azam tiap tiap tahun. Aku ingat azam aku taon nie keje nak buat OT sikit. Nak bawak anak bini ke Auckland. Ko plak??" soal Pak Zali pada aku.

"Alaa..tiap tiap taon memang saya x pasang azam pun. Buang karen jer. Bukannya buat. Orang macam saya nie ikut jer. Janji duit masyukkk" aku menjawab sambil mata terus memandang monitor menaip report.

"Pak Zali punya azam nak gie Auckland bila?" soal aku plak. Mata masih lagi kensentret memandang monitor.

Senyap. Tiada jawapan.

"Pak Zali?"


***

Aku tutup buku report. Aku pasang lagu Faizal Tahir.
Aku klik Internet explorer.. belek belek blog ngan fesbuk sampai kul 12.30.



Pak Zali baik punya berdengkur telungkup atas meja.
Azam taon baru dier sedang di laksanakan.

13 comments:

  1. hahahaha..aik kate x nak on pc !
    btw epy nu year aujinz !

    ReplyDelete
  2. hahaha. aku dah agak dah Pak Zali mmg style2 mcm tu.

    tapi dia ada semangat wooo, aku rasa dia boleh gak tu perri Auckland.

    Ko azam tahun baru pe? kawin? hahahaha.

    ReplyDelete
  3. wah~ lepak putrajaya ngan dier? :o:o:o
    smpai kul 5.30 pagi?
    ada apa kt putrajaya tuh? :-?

    ReplyDelete
  4. Si Budak Aboi: Yeppi Nu yeh Dak Aboi..

    Yobsumo: aku azam taon baru nie..ingin memperbaharui azam taon lepas yang berazam untuk memperbaharui azam tahun sebelum tue yang sama jugak bla bla bla bla...

    Daun Bidara: kesiannn..

    avid gunner: khohkhohkhoh...

    ReplyDelete
  5. oklah tu, azam tahun baru bukan bleh wat trus..slow2...

    ReplyDelete
  6. hahahaahah sekali nan azam taun baru ko la kan terlaksana...tanak berblog..berFB..dan macam2 ber lagi..pak zali berdengkur..ko berinternet kan...baguih2..anak sapa la nie...

    ReplyDelete
  7. hye..

    auta tul..
    kate xnk o9..
    nk keje..
    pergh..
    kna kuatkn smgt la pas nih okeh

    ReplyDelete
  8. hehe...hepi new year...

    azam taun br sy ---> nk carikkan menantu utk parents...boleh tak gitu? kih3.....

    ReplyDelete
  9. ahahha..azam br dlm mimpi la tuh...kuikuikui

    ReplyDelete
  10. Zul : betul betul betul

    Eiydapurple : anak omak den laa..

    Liyana : ahaks... :">

    Bintang Hati : baekk... :D

    Miss Nurul : Heppi nu yer.. boleh boleh.. (sambil angkat tangan untuk pencalonan)

    Sue: hehehehe...ha'ah..

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD