20 January, 2010

Bonia

Waktu rehat aku ngan kawan aku si Joe ke terminal. Dah lame tak jalan jalan ke terminal. Nak gak cuci mate tengok minah mat saleh ka, afrika ka yang berlainan anatomi ngan awek awek Malaysia. Tapi setakat tengok jer laa..jiwa aku tak lagi terdorong nak berbinikan awek berpassport selain passport Malaysia.

Singgah tengok kamera idaman yang aku hanya mampu tegok air liur nak beli,tengok minyak wangi, tengok baju yang harga dier Astagfirullah.. Diorang nie tak gatal ker pakai baju mahal mahal?..

Sampai di sebuah kedai tertulis Bonia, si joe ajak aku masuk. Giler ape mamat nie. Bonia bukan untuk pompuan ker?

"Aku nak belikan awek aku beg tangan laa.."
"Heh..banyak duit ko?"


Joe sengih sengih.

Dier dok pandang sane, pandang sini. Awek kedai Bonia tue boleh tahan comel. Dah ade pakwe ke blom? Tapi yang hampeh nye, dulu aku pakai uniform aku masuk kedai tue, haram di apikkan nye. ingat aku takde duet?.. bila aku pakai tie menjalar baru nak dekat dekat. Ko ingat sekarang aku ade duit?

"woi..cepatlah..ade tak?"
soal aku tak sabar.

"Ade ade.." jawab Joe sambil menyuruh awek comel tadi turunkan satu beg berwarna coklat dari atas rak.

"Wehh..ko beli jer kat Petaling Street. Murah. Takpun tunggu aku ke Saigon. Lagi macam macam ade.." aku cuba pujuk Joe daripada membazir.

"Takpe. Lagipun beg nie bukan mahal.. awek aku dah survei harge dier"
"Lantak ko lah.."


Awek comel tadi bawak beg yang Joe nak ke kaunter. Joe keluarkan beg duit dier. Aku plak buat buat belek barang lain.

***

Aku keluarkan henpon.
"Alo..Pak Zack yer?.. ok ok..kejap lagi saya sampai.."
..Walhal..henpon vibret pon tidak..

Muka Joe dah serba salah. Awek comel tue plak masih menunggu dengan muka inesen dan suci menunggu Joe menghulurkan barang beberapa keping not RM50. Harga beg dier dah punch tanpa menyoal ape ape melihatkan aku dan Joe segak bertali leher berkemeja lengan panjang.

Joe memandang aku dengan muka lapan belas sen.

"Hah..ape lagas..cepat sikit. Pak Zack dah cari aku nie.." aku membalas pandangan Joe dengan ayat paling power sambil henpon tak lepas dari telinga.

Ko jangan berbunyi time nie wahai henpon. Maruah aku amat kritikal skang nie. Walopon secara sipi sipi.

Joe akhirnya pasrah mengeluarkan kad kredit dia. Awek comel tadi dengan penuh tekun dan ikhlas menjalankan tugas meleret kad pada mesin leret.

Dalam Pajero on the way ke opis aku tengok Joe tak abis abis menepuk dahi. Tangannya menggenggam erat beg yang baru di beli.

"Apesal ko tak cek dulu harge dier!"
"Manelah aku tau. Awek aku cakap murah!"


"Murah ke menda sampai seribu lima ratus hingget!"
"Itulah pasal!"


"Apesal ko tak kensel jer beli?" soal aku lagi.
"Malu la aku siut! Muka macam nie hensem kensel beli.."

Hambik ko Joe. Nak beli sangat.
Demi maruah, ko sanggup gak leret kad kredit bayo RM1499.
Beg tue ko beli kat Petaling Street leh dapat sepuluh.
Macam macam kaler ade..

***

"Hah..Beg tue ko nak buat ape?..nak suruh awek ko bawak gie pasar?"
 

"Diamlah lu beng!"

15 comments:

  1. huhuhuhuhu..... (sampai tak terkomen...huhuhu)

    ReplyDelete
  2. aku sendiri pun tak tergamak nak beli handbag rege camtu.....RM200 pun pikir bnyk kali..hahaha...

    ReplyDelete
  3. hahahahaha sayang awek la katakan..cuba mak yang mintak..huh` lum tentu dapat...

    ReplyDelete
  4. mak aihhh, hand bag yg aku beli utk hantaran kawin pon tak sampai harger 1k... mantop member ko...

    ReplyDelete
  5. waaa...untung itu awekkkkkkkk..sian joe :|:|

    ReplyDelete
  6. erkk~ dasyat nye.
    cian dia. :|

    ReplyDelete
  7. ahaks..nak jugak lar beg cenggitu...haha kim salam kesian kat mmber tuh eks..uhuhuuhh

    ReplyDelete
  8. 1st sian kt kwn awk tu..
    p dia cm rela je.. hehheh demi awek trsyg katakn xsalah wt cm tu pasti awek dia bg pon brgn brhga kt dia oneday..
    2nd membazir gak.. asal xbeli time sale je? xpk tol2 ke kwn awk tu wahai lanun.. ish2..
    3th xtahu la nk taip pe ag.. hehheheh..sabor je la..

    ReplyDelete
  9. waaa,.,

    abih duit,.

    tp mmg si mat tuh xde rzeki la tuh,.

    psan kt dia,,lain kali bringat2 la siket,.

    kui3

    ReplyDelete
  10. kat uptown, downtown, sidetown, tepi town punmurah kan bro...apesal plak la beli kat terminal...dah tentu bukan harge untuk orang mesia...

    ReplyDelete
  11. Miss Nurul : ahaks...

    sayangtikah : nie awekkkk punye pasal...

    eiyda: kalau mak...tak tau aa nak komen..

    zul : gelek kad...boleh laa..bulan bulan nak bayo..sangap...

    Fen : untung ke mende...

    ReplyDelete
  12. Cik Adza : dasat?.... huhuhu...

    cik Intan : isk isk isk... nak jugak??.

    hani : dier rela sebab kena hutang awal dulu..kendian bayo..ngeh ngeh ngeh...

    cikTi : nanti pesan kat dier.."Joe..cikTi suruh ko beringat siket.."...

    Bullet : itulah yang di namakan ..NGENGADE..

    Dak Aboi: Seribu pat ratos semilan puluh semilan....:D

    ReplyDelete
  13. makaihh.. atas seratus pon xsanggup nak beli.. huhuu

    ReplyDelete
  14. cayalah harga! kalau ada org nk labur RM1499 kat aku, aku mintak cash je. mcm2 boleh beli..

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD