08 January, 2010

Terketip

Dek kerana bentangan bajet belanjawan Jabatan telah pun berlalu maka belanjawan unit plak perlu di bincangkan. Mengarut jer depa nie. Buatlah awal awal. Oh.. bigboss aku dah balik dari Haji. Tapi di larang panggil dier Haji. Dier tak suka. Tak rock katenye. Lantak mung ler boss..

Aku dan senior unit aku yang lain lain di panggil masuk mengadap BigBoss. Memang adelah dier punye mandat nak bitau. Biasalah rindu ngan kitorang kot.

Dulu dier leh lepaskan geram kat kitorang hari hari. Pergi buat haji takde sape dier nak marah. Balik sini dier saje laa tue nak lepaskan rindu dendam.

Aku ingatkan dier nak tanye pasal kerja. Rupa rupanya nak beborak jer. rindu laa tue.. Ini bukan meeting. Itu di panggil mee eating. Boss..mane mee hun goreng?..

Nasib baik laa dier order Nescafe sorang satu. Bolehlah...

Perbincangan hangat. Masing masing melepaskan rindu..cerita pasal bola..Bigboss aku penyokong MU..tak nak geng ngan dier..
encik Mat Sokong MU..bolehlah geng ngan Bigboss..
Pak zali sokong Liverpool..
Aku ngan Encik Din sokong Arsenal..
Pak Arif sokong Chelsea..

Pak Zack sokong Kedah FC..ceh..tak world lansom boss aku yang sorang nie..

Cerita pasal family..Pak Zack cerita pasal ayam ngan itik..Apesal Boss aku nie suka lari tajuk?..kes Bas ekspress langgar divider pun masuk...Kes stadium runtuh kat Terengganu yang dah basi pon masuk...

Aku paling junior..so tak leh mencelah sangat biler diorang buat lawak 18sX.. kalau tak aku yang kena lastik balik.

"Aku masa kat sane, ade jumpe la orang Melaka. baik orangnya. peramah. Bagus buat kawan.. banyak benda dier nak cerita..pendek kata ko memang tak boring la.. dier bukan jenis borak merepek jer.."
Cerita Bigboss aku.

Yang lain pasang telinga.

"Bagus orang macam tue Tuan. Tak boring. Jenis terketip"
sampuk Pak Arif.

Aku kerutkan dahi. Tapi aku buat buat paham. Pak Arif pun orang Kedah. Mungkin istilah tue orang utara guna aku jarang dengar.

"Hah..itulah..dier dok cerita cerita cerita jer.."
sambung Bigboss aku lagi.

"Biasa tue, Tuan. Terketip!" sahut Pak Arif lagi dengan penuh konpiden.

Aku tengok Bigboss aku dah berkerut dahi. Aku pandang Pak Zack. Pak Zack pandang aku. Pak Zack orang Kedah. Mungkin dier tau kot.

"Hang nie..ape benda terketip terketip tue?" soal Pak Zack dengan muka penoh tanda soal..
..lagi banyak tanda soal dari aku.

***
Kesian Pak Arif.
Yang banyak bercakap tue kite panggil Talkative yer Pak Ariff...bukan terketip.

Mati mati aku ingat itu loghat utara versi Advance.

13 comments:

  1. wakakakakakaka, hampeh ko lanun...aku dok depan kaunter ni tau x...orang dah usha lain je kat aku sebab gelak2 sorang2...bangkai...

    ReplyDelete
  2. hahahah....
    kibod ke?
    hahahah...
    datang dari bullet.. dia swo bce!
    bes laaa ko.. ak nk kawan bley??
    hahah...
    nama saya beruk celcom!!

    ReplyDelete
  3. hahahhaaha, lawak melampau ni.... besttt...

    ReplyDelete
  4. hye lanun,

    hahhahaha..
    tergelak hani baca entry nih..
    aduyai..
    bguh no..
    aduyai

    ReplyDelete
  5. hahaha
    canggih ler pak arif tuh!
    talkative jd terketip.
    hohoho

    ReplyDelete
  6. ojin oii..advance la tu..haha..torchlight panggil toslet. yang lain2 kalau ingat nanti sy bagi lagi..nk p tidoq

    ReplyDelete
  7. Bullet : apesal tak kaber kaber...

    Aki : mo kawan?.. buleh....no hall..

    Zul : pensyarah pun terketip gak...

    Hani : huhuhuhu...Pak Arif memang kreatip..

    applemintlady : ahaks.. bolehlah menahannn..

    cik ian@ah Lian: itulah pasal..

    Noorlaila : wah//leh bukak kamus baru nie..

    Fen: sila sila..jangan lupe apdet...:D

    ReplyDelete
  8. hahhhahahahah wei nie yang tuan hamba murka nie..mana ada bahasa utara versi gedeban wei...

    ReplyDelete
  9. eiyda : takde eh..sila bgtau aku awal awal..kot kot ade yang versi advance gitu...:D

    ReplyDelete
  10. Cik Adza : sangat terketip... hahahhaha

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD