20 March, 2010

Entri untuk Eryn..

cube bg tau aku ko diet mcm
mane...berat aku da tahap
melampau ni...lum naik ker
muka jer lagi..tgh kat
paras bawah bra
baru...takut tul
la.....aku tak mo entry
masak da la....aku nak
entry senam plak:
 ((

Makcik nie senget tul..kalau dah entri blog dier asik makan makan.. konfem laa lemak bergayutan hahahaha..
Meh sini amik cara aku..tapi ini cara aku. Tak semestinya betul okeyh..

Pepagi bangun
First benda aku buat bila aku bangun pagi sebelum solat Subuh..aku akan cari air panas mati. Air masak yang dah sejuk. Aku selawat, aku kumur, pas tue aku telan. Sebelum gosok gigi, okeyh. Haaa..lepas tue ko tengok, mata tetiba segar, hilang mengantuk dan tak lama kemudian perut bagi isyarat suruh alien, jenglot atau ape saje yang ade hasil makan makan semalam, kluar.

Lepas tu, aku akan buat sit-up lima ploh kali. Masa memula aku buat, aku leh buat sepuluh jer. Lepas tue 20, 30, 40 dan sekarang 50. Nak pecah peluh cepat, aku tutup kipas, eksesais dalam bilik..[..yang dah kawen, jangan salah tafsir..]..bilik aku macam oven okeyh.

Lepas sit-up aku sambung buat Gabungan. Alaa..yang lompat depa tangan ngan kangkang kan kaki tue. Aku buat 200 kali. Kualiti bukan kuantiti. Aku depa ngan kangkang kaki betul betul. Peluh akan kluar macam air. Best.

Kadang kadang aku angkat tong gas rumah aku. Tapi aku bukan nak bina badan. Aku nak kurus. Sebab rangka badan aku memang dah beso.

Makan. (..ini ko kena standby mental makcik! hua hua hua)
Pagi sebelum pukul sembilan aku sarapan ikut suka tapi tak laa sampai penuh pinggan. Dulu aku sarapan Kopi Tarik ngan seketul Beger Malaysia dan karipap. La nie aku amik roti gandum di bakar, potong timun dan tomato. Buat sandwich. Takde sos, takde mayo. Tapi rasa dier tetap heaven. Buh pepper sikit.

Aku tak sentuh makanan selama empat jam selepas sarapan. Banyakkan minum air masak.
Tengahari aku tak makan. Aku minum air jus pegaga atau air soya.

Petang
aku cuma makan sama macam sarapan pagi.

Malam
Tak sentuh makanan berat. Kalau lapo, aku potong timun atau tomato. Tapi mak aku kate timun tak sesuai untuk perempuan. Ko cari la alternatif lain.

sambung buat eksesais macam eksesais pagi.

Ape ape pun..
1. Aku tak makan nasik (..program tak makan nasik 60 hari aku telah bersambung..sampai aku capai target..)
2. Banyak minum air masak
3. eksesais..kalau setakat tahan makan tak eksesais, buang karen jer nok!
4. Biar lambat..asalkan selamat.
5. Pergi kenduri paling seksa..tapi setakat nie, aku masih boleh menten. Makan lauk jer.

6. Yang paling penting... SABAR! MENTAL KENA KUAT!

P/S : AKU ADE HARI TIPU IAITU HARI AKU MAKAN IKUT SUKA. PERUT TETAP KENA MANJA. TAPI NASI TETAP AKU TAK USIK. LEPAS TU AKU EKSESAIS GILA GILA LAA...

30 comments:

  1. ape ape pun no 3 tuh, terkena sejibik kt muka. :-w

    ReplyDelete
  2. cik Dyas :

    aikk??.. terasa ker?..wakakakakka

    ReplyDelete
  3. cik aida:

    hua hua hua..tau takpe.. memang seksa..tapi berbaloi..

    ReplyDelete
  4. en aujinz!buat entry naikkan berat utk beta!!
    plz..plz...kamu jgn nakal!!!hahahaha

    ReplyDelete
  5. suka eyh~ xpa laa. :-"

    kalo sy xmakan kang kena masuk air.
    ssh plak.
    so, layankn jea gemok camni.

    ReplyDelete
  6. Wanie-sang:

    kalau nak naik berat badan tak yah buat entri...cik Eryn lagi arif.. hua hua hua

    ReplyDelete
  7. Lia3003:

    susah ker???..senang jer tue...

    ReplyDelete
  8. wah hebat!
    aku nak terai jugak.
    keh keh

    ReplyDelete
  9. layan jea laa..
    xsudi pada yg gemOk ke? :|

    ReplyDelete
  10. berat aku 34 jer..
    caya tak??

    hehehhheeh
    aku sgt teringint tmbh berat tp lum mmpu
    gemok comel apa

    ReplyDelete
  11. Siv:

    ko bukan dah kurus ker???

    ReplyDelete
  12. cik Dyas:

    ...huhuhuhu..layankan jer laaa..

    ReplyDelete
  13. Jane:

    giler ringan..kalau kena tiup angin..leh melayang tak?

    ReplyDelete
  14. hahhahahha

    mmg nak jatuh ajer kalau angin tiup
    ketahanan badan tak mantap
    wakakkakak

    ReplyDelete
  15. Jane:

    huhuhuhu...sila pakai kasut yang berat sebagai counter-weight...hua hua hua

    ReplyDelete
  16. walaweh...aku leh ikut dak..tips2 dari ko tue wei???? hahahha berat badan aku pun dah naik nie..dah mencecah 51.4kg dah....huhauhauhauhau

    ReplyDelete
  17. Eiyda:

    hang takpe naik..sebab ade orang dalam perut.. biaqlaa...ape daaaa...

    ReplyDelete
  18. saya pun baru nak buat regime kuruskan lengan. tolong bagi semangat hokeh :D:D

    ReplyDelete
  19. Fen:

    kenape plak nak kuruskan lengan???????

    ReplyDelete
  20. sebab lengan saya dah gemokkkkkkk :((:((

    ReplyDelete
  21. giler kentang aku akan ikut cara ko yg bakal jd super model ...exercise yes tu yg paling berchenta aku kan...namun aku gagahi jua demi nak kurus

    ReplyDelete
  22. ehh jap minggu ni or minggu depan..kang sian ko tunggu pulak..umah tu ade penghuni ker kalau aku wat pos laju bebeno...hehehehe apsal tak bg alamat opis jerk?kan senang...sile email aku dan bg tau aku ekk ko anto email

    ReplyDelete
  23. ehh apsal ade approval lak sekarang ni..anyway thanks dude...oo brg tu tak der hal....akupun lum pos ko punyer gak tuh...aku buat minggu ni okeh

    ReplyDelete
  24. Fen:

    alaaa...lengan jer ponnn..

    ReplyDelete
  25. eryn:

    harusnye ko kuruss...ko kan ayu gitu..takkan takmo ayu lagi?

    ReplyDelete
  26. Eryn:


    aku setkan approval untuk entri yang dah tiga hari...korang komen nanti aku leh reply..macam nie nie.. nie laaaa...

    ReplyDelete
  27. cayalah ojin...yg pasti jgn mkn nasik..kompom turun..hahahaha...

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD