16 August, 2010

Salah taktik..

Aku dapat panggilan dari bonda kesayangan. Rindu kat anak dia yang kacak nie laa.
So, aku habiskan weekend dengan berpuasa bersama family. Ayah aku pun rest day dua hari.

Tiap kali aku plan nak balik, mesti dier kate nak gie sana gie sinin, gie sinun. Pantang ayah aku ade kat rumah. Diorang ajak gie Tanjung Malim. Aku cuba mengelak. Ikut orang pompuan gie beli kain, aku dah leh expect ape akan berlaku. Tapi aku gagal menolak pujukan dan rayuan ayah.

Dalam perjalanan, kitorang berborak.
Mak aku ajak gie Beijing taon depan. Tapi Beijing aku dah sampai. Aku nak try gie Auckland atau Sydney.

Tapi mak aku kate nak gie Beijing juga. Tengok tempat orang.
Aku masih lagi cuba pujuk mak untuk tukar destinasi.

"Mak, ape kate kita gie Bandung jer. Duit diorang murah sikit! Kat sana macam macam leh dapat. Duit China pun dah tinggi nilai dier skang nie!"
aku tanam racun pujukan.

Mak aku diam.
"Betul jugak kan!"
Mak aku mengiyakan.

"Amacam, kita gie Bandung jer laa.."
racun aku lagi.

"Okeyh..kita gie Bandung!.."
jawab mak aku.

"Yes!"


"..lepas kita gie Beijing!"
sambung mak aku lagi.


Ughh.. fengsan!

35 comments:

  1. mak mak!!
    jgn lpe ank mak sorang lagi...
    saya saya!!!
    [sambil tnjuk kpd diri sndri]

    ReplyDelete
  2. patottttttttttttla hang sengallllllll....mak
    lagi otaiiiiiiiii..

    hai makcik, salam sket >.<

    CANTIKKAN SMILEYS KAT FACEBOOK

    ReplyDelete
  3. Aki:

    hang jadik menantu mak aku..konfem leh ikut.. ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  4. hehe pandai mak ang

    nak pi bandung,ajak aku..haha boleh shopping

    ReplyDelete
  5. saya tersengeh-sengah baca entri ni fasal kebijaksanaan emak awak.
    dapat pergi dua-dua tempat...!

    ReplyDelete
  6. Uncle Al-Lavendari:

    hahahha.. fengsan saye..

    ReplyDelete
  7. Miss Nurul:

    haaaaa.. itu jom gie Muar.. Mee bandung terbaek!

    ReplyDelete
  8. huhuuu... bandung ek? zyra nk gi bandung ngan kengkawan mac thn dpn, tiket flight dh book dh... uisshh... xsabar lak asenyer... girls week out.. yeahh! (^_^)

    ReplyDelete
  9. zyra:

    yey yey.. okeyh..hati hati berjalan.. :D

    ReplyDelete
  10. gi bandung? :-? nak ikottt....

    ReplyDelete
  11. fuyyOoow... makcik nk pegi sOpim la tu... Beijing sejuk sket.. Bandung panas.. dua2x blh dye rasa..

    ReplyDelete
  12. HAHHAHHAHHAHA.

    pergilah angkut mak hang gi Beijing, bukan selalu!

    ReplyDelete
  13. selalu eh g tg malim..ape yg beh nye..sy tgk xde ape2 yg beh pon :D

    ReplyDelete
  14. selalu eh g tg malim..ape yg beh nye..sy tgk xde ape2 yg beh pon :D

    ReplyDelete
  15. okeh.
    pastu g london, pastu paris nthen amsterdam, jgn lupe alhambra...

    last skali g turki. lepas tu ziarah mekah.

    kembung poket.

    ReplyDelete
  16. hahahaha
    lawak la mak en aujinz ni...
    g benjing best gak juz makanan diorg kurang b'selera skit..normal la xpedas kan...:)

    ReplyDelete
  17. ishiko:

    betul betul betul..
    lepaskan Beijing dulu laa..

    ReplyDelete
  18. Yobsumo:

    iyer laa.. taon depan laaa..
    khoh khoh khoh

    ReplyDelete
  19. Kiki:

    memang tak beh pom.. diorang jer yang suka pegi sane..

    ReplyDelete
  20. Wanie-sang:

    itik peking best.. nom nom nom..

    ReplyDelete
  21. hahha..aujinz jangan lupa loli taw..mau ikot jugak la..lalalla

    p/s: xleh phm bhasa utara ka???parah nie..hahhaha

    ReplyDelete
  22. kau google lah 10 dangerous stuff about beijing..print bagi kat mak..ala-ala racun otak dia la

    ReplyDelete
  23. Mish;

    leh paham la sikit sikit..

    ReplyDelete
  24. Iena:

    jangan jek sangat mak gua.. hua hua hua

    ReplyDelete
  25. fndrocka:

    tak bleh.. bapak gua dah baja baekkk punye

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD