13 March, 2011

Aku malu tau! English dia berabuk!

Hai, dah lama tak apdet blog aku pasal wayang kan. Mesti korang tertunggul tunggul aku apdet pasal wayang kan.

...................... ....... ...

(..krik krik krik krik....)

..........................  ............. 

Ok, aku terperasan lebih.... (^_^").

Minggu nie dari hari Khamis sampai hari Sabtu, tiga hari berturut turut aku gie tengok wayang. Dan dengan rendah hatinya aku mengaku, beli tiket wayang online amatlah mudah giler (T_T). Kenape laa aku tak buat dari dulu. Tak payah beratur tak payah terkejar kejar.

Khamis dok layan Hikayat Merong Mahawangsa, Jumaat malam layan World Invasion Battle LA, Sabtu dok Layan I Am Number 4. Tapi entri nie untuk HMM jerp.. yang lain tue, aku cerita lenkali laa yer..

Ok.. mula mula aku serender dulu. Aku tak pernah baca Hikayat Merong Mahawangsa. So, aku memang tak tau apa apa. Dulu cikgu aku bagi buku tue, tapi aku rasa buku tue jadik sarang lipas kot... (..krik krik krik..........)

Yang aku tak leh nak digest tengok citer nie, bila tengok si Merong boleh cakap Inggeris berabuk beb. Malu aii tau. Ai nak cakap Inggeris pun tersedak sedak woo..Ok ok.. si Merong banyak merantau dari pelabuhan ke pelabuhan yang lain. Aku tak tau plak yang zaman dulu dulu bahasa Inggeris memang dah jadi Lingua Franca. Kerr.. masa belajo sejarah aku tido?? (...krikk krikkk krikkk..). 

Ok laa.. citer nie menggunakan BI sebagai medium. Fight scene memang mantap aa..cuma bab masa Gerudan dok sibuk nak kerjakan Merong atas menara buluh, menara tue tumbang, Merong jatuh dan semua Gerudan mati.. ape ke hey?.. Apesal?.. kena hempap ngan menara buluh?? 
(krikk.. krikk... krikkk..)

Well, ia bukan filem Hollywood. Dah boleh lah sebagai filem tempatan. Cuma bila ia melibatkan tiga penjuru, Langkasuka, Rome dan China, ia jadi err.. biasa. Kalau cerita berkisar tentang Merong, aku rasa ia takkan jadi serabut. Apa pun, ia pandangan aku jer.

Aku tetap sokong filem tempatan. Serius. Cerita tempatan yang lari dari kebiasaan adalah best. No jiwang jiwang macam Sembulu.

Ok. Korang gie la tengok sendiri.

***
Ini plak Hikayat Lanun paling ranggi..
Tarikh tayangan belum ditetapkan lagi. Aku bajet boleh kutip 40 juta nie..

 Ok.. da!

33 comments:

  1. haha...
    download jelah movie...
    boleh tak..???

    ReplyDelete
  2. laa pkcik aujonz dh tgok ke? x ajak pon. =p

    haha. mase kt klas dulu pkcik ojinz ingat tu klas matematik kot. lalalala~

    ReplyDelete
  3. kan best kalau kat sini ade panggung wayang yang superb. =.=

    ReplyDelete
  4. bg aku, aku dh bg thumbs up dah kat HMM ni... citer melayu terbaik stakat ni. kira 1 step forward la nk banding hantu kak limah blk rumah dan citer2 cinta like sembulu tu... hehheee

    ReplyDelete
  5. abg aujinz seksi arr...auwww!

    ReplyDelete
  6. banyak adegan yang agak kelakar lah :P


    citer tu funny kan?

    ReplyDelete
  7. 40 juta??eh ni dr.rozmey eyh???saye memaaaang suke dr.rozmey..*sambil wat tgn ke dada mate ke atas* hwahwa

    ReplyDelete
  8. ada org ckp best ada org ckp xbest!
    tp tetap maw pergi tgk weekend ni!!

    ReplyDelete
  9. mne lak button like ni~
    grrr....

    hye ojin....
    ak rce karakter lukisan ko tu adalah bodi idaman yg x mampu ko dpt kn kn kn~~ =P

    ReplyDelete
  10. @Ila:

    mane ade seksi.. mane ade.. mane ade...

    ReplyDelete
  11. @Mashy:

    anda tak menyokong filem tempatan.. wooo...

    ReplyDelete
  12. @Silah:

    sudah tengok.. hehehhe.. alaa.. ajak pon, Silah bukan leh datang...

    ReplyDelete
  13. @Sab:

    ha'ah.. eh.. kan kat sana ade panggung wayang...

    ReplyDelete
  14. @InaAchik:

    aku suka HKLBR beb.. penuh mesej tersirat dalam bentuk lawak.. koh koh koh..

    ReplyDelete
  15. @Reine:

    Bagi tiga bintang aa dari lima.. koh koh koh..

    ReplyDelete
  16. @Cik Lapan Belas:

    alaaa.. malu aaa aiii macam nie.. koh koh koh..

    ReplyDelete
  17. @Wanie:

    lalingloi tengok citer ape????... koh koh koh

    ReplyDelete
  18. @Cik Sophia Kirai:

    ehhhh... saya?.. bukannnnnn... bukannnnnn...

    ReplyDelete
  19. @Wanie-sang:

    ha'ah.. sila tengok sendiri dan buat penilaian anda sendiri yer.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  20. yela...x bole dtg. huwaaaa
    tp bkn ske tgok wyg pon. =p

    ReplyDelete
  21. @Silah:

    alaaa.. macam mane nak ajak detim nie.. koh koh koh..

    ReplyDelete
  22. sokong laa...tapi mase cm takde pulak nk tgk...
    huhuhu..
    da 24 bulan tak tgk wayang...
    mcm jakun pulak..=.=

    ReplyDelete
  23. siapakah jadi mereng dalam hikayat mereng wangsa maju?? haha, jangan lupa saya nak jadi heroin

    ReplyDelete
  24. stephen rahman kan yg jadik merong 2?opkosla die punye english die berabuk sbb die memang membesar kat obersi kan..klo xlsh die memang blakon teater carik makan kat sane.bes kah citer 2?

    ReplyDelete
  25. encik aujinz...

    40 juta tu sikit sangat...

    up la lagi tinggi..
    biar gayat gitu okeyy

    ReplyDelete
  26. ade. tapi depe kate kecik sangat. tak best.

    ReplyDelete
  27. eah da g tgok
    bagus tol laa aujinz nie
    teringin gak nk tgok
    tp was was hehehe

    owwh sembulu eaa...hikayat mereng wangsamaju ea...hebat
    popular org wgsa maju pasni
    hahaha

    ReplyDelete
  28. aaahhh aku tgk gak smlm...bessstttt!!!


    wadahell puteri china tu bgtau yg dia ade tangkal tu mase marcus ngn kemawas tgh lawan2????bodoh aahh puteri.hahah

    ReplyDelete
  29. I tgk HMM baru Rabu ari tu, citer ok la..CG yg gempak...1 jek yg x besh, x kira saper dlm citer tu sumer nk speking :))..bg aku klu cino ckp la cino, ni tidak, sesama dia sendirik pon nk speking :))

    ReplyDelete
  30. jangan nak wangsa maju sangat -..-

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD