04 June, 2011

Aku Budak Kampung # 3 - Gula Tarik

Kekecik dulu, makanan tak membina minda aku paling aku suka ialah Gula Tarik. Sejenis gula yang manis dan rasa berlemak. Sangat liat tapi best. Bentuk macam kayu reput dan bau gula yang best bersalut dengan gula kisar.

Gula nie biasanya perniagaan kecik kecik orang kampung jer. Tak di komersialkan masa zaman aku sekolah. La nie ada jual gula tarik, yang ada bijan tue, tapi sangat tak original.

Gula tarik yang original mesti liat dan boleh di tarik panjang panjang. Sebab itu namanya gula tarik. Gula yang di jual di kedai sekarang sangat gay, sebab tak boleh tarik panjang panjang. (..apa kena mengena gula dengan gay?..)
Cik Senah tokan gula tarik paling berkaliber masa aku sekolah dulu. Port beliau mengedarkan Gula Tarik cuma di tepi pagar sekolah jer, belakang perpustakaan. Kat situ laa biasanya penagih Gula Tarik akan berkumpul masa rehat untuk mendapatkan stok.

Aku sanggup bertempur dengan pengawas nak panjat pago semata mata nak beli Gula Tarik beliau. Sampai  roboh pago sekolah hari hari kena panjat. Diorang tuko tembok batu pon, aku tetap panjat gak..


Selalunya pengawas sekolah tewas setelah aku merasuah diorang dengan dua bungkus gula tarik. Makan suap punya pengawas.

Dan Cik Senah balik ke rumah berpuas hati dengan pengedaran yang memberi hasil lumayan.

Sampai sekarang, aku boleh ingat lagi rasa gula Tarik beliau.
Entah hape Cik Senah bubuh dalam Gula Tarik beliau.

31 comments:

  1. guru besar ke tuhh~~

    hehee matila`

    ReplyDelete
  2. xprnh dgr plak gula tarek..
    kat ganu mmg xde kot.. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat trg org panggil coklat tarik... dah lama x jumpa since 80an... baru jumpa blk last 2 weeks kat pasar mlm giant KT...

      Delete
  3. apa gula tarik tu? aku sumpah ak pernah dengar.. adakah adik beradik dodol??? dodol pun best jugak main tarik2

    ReplyDelete
  4. mcm pernah dengar gula tarik nih.

    ReplyDelete
  5. apa itu gula tarik?huhu..

    ReplyDelete
  6. aha, dlu2 pun penah makan.. sedap gile sbb leh tarik2 smpai panjang... XD

    ReplyDelete
  7. pes time cek dengo gula tarik...
    ni kompom zaman jepon dulo0 nih...

    ReplyDelete
  8. tak penah dgr... mane dtg lak gula tarik nih?

    ReplyDelete
  9. pastu apa jadi??

    kena denda berdiri tengah panas tak dengan lelaki botak tu..hehe

    ReplyDelete
  10. tak dpt bygkan rupa dia...wpun ko dh lukis

    ReplyDelete
  11. Lori2,
    tyr empat putus sambungan...
    sori2,
    bru dapat balas kunjungan...^^

    tringin nak rase....
    nak satu... =P

    ReplyDelete
  12. arghhhhhhhhhhhhh..giler semart la katun kat sini..suke suke suke..suke kamoooo...

    ReplyDelete
  13. @Cik Ezy:

    aaaa.. mungkin kat Johor jer kot..

    ReplyDelete
  14. @Sharkox:

    kurang lebih laa bro.. cuma dia agak kering tak basah macam dodol.. dan di perbuat dari gula..

    ReplyDelete
  15. @Fentotmatot:

    hue hue hue.. cer terai google..

    ReplyDelete
  16. @Ila:

    sejenis kudapan yang sedap di makan dan di nikmati..

    ReplyDelete
  17. @Cik Azah:

    ahahahhaha.. sedap kann.. hehehehe

    ReplyDelete
  18. @mashy:

    aaaaape plakk... zaman la nie pon ade laa... hue hue hue

    ReplyDelete
  19. @Hajira:

    ahahahahha...
    yess.. sedap kan kan kan... ahaks..

    ReplyDelete
  20. @Zyra:

    ahaks.. dari dapur cik Senah.. hue hue hue

    ReplyDelete
  21. @Cik Cempaka:

    aaa..kena berdiri depan kelas.. koh koh koh

    ReplyDelete
  22. @Ann:

    alorrrr... cer terai laa bayangkan.. cer terai..

    ReplyDelete
  23. @Shamsuddin:

    laa nie.. nak jumpa yang original sangat susah.. nanti aku cari resepi dier.. hue hue hue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Share resepi original gula tarik boleh?

      Delete
  24. @cimOt:

    hue hue hue... terima kasih sudi singgah..

    ReplyDelete
  25. cmna ehh makanan ni? rasa macam tahu,tp mcm tak tahu..huehuhue..

    weh weh !! tu ckgu kat belakang tu...hahahha.

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD