30 July, 2012

Jangan hampakan harapan orang



Demi tak menghampakan sesiapa jualah yang menggoogle "resepi pancake Aujinz Lanun Ranggi", aku buat jugaklah resepi pancake cara aku. Tapi ini cara aku ok, gaya memasak nie macam ahli kimia juga laa.. korang kena tau bahan ini buat apa, bahan itu jadi apa... alahai macam masterchef plak.. koh koh koh

Ok, hari nie aku ada pembantu yang nak sediakan bahan..
korang kena ada...


cara biasa, ayak 1 1/2 cawan tepung, 1/2 sudu teh garam dan 3 sudu teh baking powder dalam mangkuk besar.. buat lubang di tengah tengah adunan, masukkan telur, 3 sudu besar mentega yang dah di cairkan dan 150ml susu.. adun sampai sebati sampai dia cair macam cat. Jangan korang campurkan cat plak..

cara Aujinz: Kalau nakkan pancake yang gebu, ayu dan montok macam Neelofa, korang kena buat kerja lebih sikit.. asingkan putih telur dengan kuning telur.. pukul asing asing..pukul putih telur dengan gula sampai dia jadi macam foam.. ketepikan..


 Ayak tepung 1 1/2 cawan,  3 sudu teh baking powder, 1/2 sudu teh garam dalam mangkuk besar...tuangkan kuning telur yang dah dipukul, 150ml susu dan adun sebati.. ( time nie, kalau sesaja nak ubah resepi, korang leh letakkan esen vanilla )..dah sebati baru masukkan putih telur yang dah jadi foam tadi.. adunkan lagi sampai sebati. 

Panaskan kuali dengan api sederhana.. kuali non stick pan lagi elok....oleskan sedikit minyak.. tuangkan bancuhan ikut besar mana korang nak pancake tue.. kalau nak buat macam lempeng pun... suka hati korang lah.. korang yang nak makan.. koh  koh koh.. tapi kalau nak gebu macam Neelofa, kena buat besar besar tapak tangan laa.. XD



Tunggu sampai dia dah naik gebusss berbubble bubble tue, haaa baru terbalikkan.. kalau api korang best, pancake korang akan masak nice jer coklat perang perang macam Halle Berry.. eh..

dah masak, angkat pancake korang susun dalam pinggan.
Enak lazat mencongkam kalau dimakan bersama Madu madu anda ataupun Nutella.

Cuma.. bulan puaso nie, toksah laa korang tobiat buek pancake pepagi buto matahari dah menjongah colah daun kelapo.
kok tak dapek jolingan manjo dari omak abah kau.. hah.. ghontikan.
koh koh koh...



P/s : Den dah tau capo yang google pancake Aujinz tue.. dio ngaku kek Twitter..
kih kih kih..
Lenkali deq non, jangan memalu.. tanyo direct kek abang nie haa yo..
koh koh koh..

78 comments:

  1. aku taknak amik tau sal pancake punyer resepi tpi cara kau menyampaikan resepi tu yang aku suka, wuahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tak nak tau?.. sodap habaq hanggg... koh koh koh

      Delete
    2. btol2...cr pyampaian very nice ^^

      Delete
    3. Koh koh koh.. ai ai ai.. malu den cenggini.. XD

      Delete
  2. haha..terbaek lah aujinz! ^_^

    ReplyDelete
  3. ok...nasik lemak neelofa bila nak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasik Lemak Neelofa tunggu laaa next entry.. hua hua hua

      Delete
  4. ayong xkuashe ea....ekekekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuashe laaa... ape lak tak kuashe.. XD

      Delete
  5. wahwah.. terbaik.. ^_^ haahlaa.. yg lebih tu shape nak akan... ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. shape shape pon oleh akan.. janji tak kuashe... hua hua hua

      Delete
  6. Caye xpenah lagi uat pancake..kena try nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pancake senang jer Che Sue.. alangkan roti dia leh buat, apelah sangat dengan pancake.. koh koh koh

      Delete
  7. Replies
    1. resepi lain akan datang laa plak.. koh koh koh

      Delete
  8. termakbul dah nmpaknya cita-cita nk jadi chef..haha..terus ada pembantu tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pembantu banyak mengacau ada laa.. XD

      Delete
  9. apa ni ojin..memula kata pancake neelofa, at the end jadi halle berry pulak..apa semua ni..apakah?hehe

    trademark terbaru ketawa aku - wkwkwkwkwk (sebab aku orang jawa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gebu macam Neelofa, ireng ireng macam Halle Berry gitu..
      koh koh koh.. XD

      Delete
    2. haha..seng gebu ka'ie neelofa, seng ireng kak'ie helle beri..
      kak'ie aku sitik pancake'ea..

      ko jawa mana ojin?

      Delete
    3. hahahha.. mengagau aku cari kamus jang oii.. aku bukan Jawa, tapi aku asal Muar, so, Orang MuO ramai Jawa, tahu.. wakakaka..

      Delete
  10. ha ah laa ayong..shape nk makan eh manyak2 tu..? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. sape nak makan banyak banyak tue?.. koh koh koh

      Delete
    2. ayong puashe ke tak...keh keh keh ( boleh gelak mcm tu? hahaha)

      Delete
    3. puasa lerrrr... ingat kita budak kecik ke ape.. XD

      Delete
  11. terbaek pancake lanun koh koh koh...nanti bila raya blh buat nie sbg menu rumah terbuka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ke menu penkek time raya.. koh koh koh

      Delete
  12. penkek aujin same comel dan gemu ngan pembantu kat sebelah tu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha... gebu budak tue lagi.. XD

      Delete
  13. ok syawal ke 4 nak breakfast pancake

    tlg ingatkan akuuuu..nak makan pancake lepas raya !


    ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. woret... raya ke empat eik.. koh koh koh

      Delete
  14. harap dapat rasa pancake aujinz ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kalau masak untuk diri sendiri, cantik gebuuuusss jer.. bila nak buatkan untuk orang lain, mula laa senget la, benyek laa... nampak tak permainan tepung di situ?..

      Delete
  15. bahahah.siap mengaku lagi..awok pon kemain rajin bagi resepi sendiri..adeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha... kena laa bagi.. kesian dia susah payah cari resepi tue.. walhal takde pon dalam blog.. koh koh koh

      Delete
    2. terima kasih yaa bagi..mana la tahu rajin..**kalau rajinkan..dh blk keje tu bli bazar je..keh..keh

      Delete
    3. memang ponnn.. wakakakaka

      Delete
  16. ayong wt penkek tu kat dik aah lew...ekekeke....nak wt gak penkek....tp xde pembantu cam tu....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ececececeh.. boleh jer buat sengsorang.. koh koh koh..

      Delete
    2. ehh.. pancake tue kan lempeng.. XD

      Delete
  17. aaah..mane nak cari tepung gundamm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cari Tepung Gundam, kono poie Jopun laaa..koh koh koh

      Delete
  18. Replies
    1. Lukisan pon nampak sodap ko?.. koh koh koh

      Delete
  19. Replies
    1. hahahha.. puasa nie yong, puasa tahu.. koh koh koh

      Delete
  20. sy tertarik kan tepung GUNDAM tuh..!!! Boleh bake GUNDAM ker kalau guna tepung tuh? hehehe.. XP

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini tepung import dari Jepun .. boleh cuba bake Gundam kalau nak.. XD

      Delete
  21. mls nk buat,, nk order boleh?
    tlg buatkn 5bijik!
    kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat laa Cik Ezy weh.. resepi dah bagi dah tue.. koh koh koh

      Delete
  22. Kantoi la ayong xpuasa buat pancake bebanyak :D

    ReplyDelete
  23. adoyaiiiiii.. lapaq plak!!

    ang ni posa ka dak? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Posa laa Cimot.. Hang puasa dak?.. koh koh koh

      Delete
  24. bertuah sape dapat ko ojinz.. kenyang perut takyah masak. setiap hari dah ada org masakkan.. hohoho. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. abiss tuee.. bila plak aku nak makan masakan bini.. koh koh koh

      Delete
  25. bila aku buat penkek, mak aku kata lempeng...
    terus down taknak buat dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aku pun cakap macam tuu.. wakakaka.. kalau penkek tue tak naik, memang jadi lempeng laa.. koh koh koh

      Delete
  26. owh... aku tau buat lempeng je... kehkehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali ape kata Bro Jonni tukar buat pancake.. koh koh koh

      Delete
  27. hahaha ~ den tingin nok buek . tapi den malas. pffttt. ^^"

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu masalah besar tue.. kih kih kih..

      Delete
  28. buat utk buke pose pun best jugk ni, atau sahur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul bwtul bwtul.. bukan susah pun.. XD

      Delete
  29. Replies
    1. hahhaha..sabo bang.. malam kang aku apdet.. XD

      Delete
  30. dah lama rasa nak makan penkek tapi malass ya amat nak buat

    tengok gambo je dah rasa sedap

    ReplyDelete
  31. abam....sila ajar resipi kek cokolat plak ye abam....ahaks :D

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD