09 February, 2015

PeritBahasa 1 - Batuk di tangga?



Tee hee heee... oklah kan.. sebab berwarna. Leceh.. kalau hitam putih mungkin boleh pergi ke lima mukasurat (Alasan..) koh koh koh..


37 comments:

  1. ooo baru tau rupe batok cam gitu.. ingtkan batuk koh koh koh..
    haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa... begitulah ceritanyaaaaaa.. wkwkwk

      Delete
  2. Hahaha. Aku teringat mak aku pernah buat lecture tak berbayar semata2 nk explain yg batuk tu cebok sebenarnya. Mentang2 la keje kt muzium. Apa pun tak boleh.

    Smart coloured comic!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. bagus mak hang. Biasalah, macam aku gak. Kat group, semua sepupu sepapat aku kena baca ceramah free dari aku. Wkwkwkw..

      Delete
    2. aku mula dapat tau pasal kebenaran peribahasa batok = cebok tempurung kelapa orang zaman dolu2 ni, pada tahun 2010 kot kalo tak silap, masa attend satu seminar tu... hahah. baru la lebih masuk akal kan maksud dia... heheh.

      rajin sungguh putera ni kaler lawa2 komik dia, semenjak pakai aloe vera gel ni, artistic skills dia bertambah mantap... hahah ;3

      Delete
    3. ai ai ai .. malunya sayaaa.. koh koh koh

      Delete
  3. entry best..lukisan cantik...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih mekasih. Lama x singgah ya kak Kniedaz.. wkwkwk ~

      Delete
  4. Suka gilak tgk coloring kau...Cantik menarik tertarik.
    Len kali lukis kasi kaler arr, baru laa power!

    Cikgu BM aku dulu pon emo je cerita psal peribahasa,
    lg satu yg famous disalah-ertikan ialah 'harapkan pegar, pegar makan padi'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul... hahahaha...

      Delete
    2. bab pegar yang dikatakan ianya burung pegar, dan bukan pagar yang tidak bernyawa tu kan, cer pikir balik, cer pikir... ada ka logic kalau harapkan burung pegar tu suruh pi jaga padi, kalau dah padi tu memang makanan dia? macam suruh kucing tolong jagakan ikan goreng, confirm la dimakannya... buat siksa dia je diberi tugas yg menggongcang iman dia... wakakaka, agak tak masuk akal kalau nak harapkan burung pegar yg suka makan padi tu tolong jagakan padi. jadinya, adakah peribahasa tu nak ditujukan kpd org yg tak pandai menilai orang, lalu diberinya kepercayaan kpd org yg jahat? huhuh...

      Delete
    3. mungkin jugaaaa begitu.. tapi aku rasa maksud asalnya ialah seseorang yang pecah amanah... haa gitu...

      Delete
    4. Pegar mmg tak boleh diharap suruh pegang amanah utk jaga padi... hihih, menarik ni sbnarnya peribahasa org dolu2 tu ;3

      Delete
  5. "diperbuat *daripada*" bukan "dari" hehe
    Tapi,kalau tak salah, peribahasa versi batuk dan pagar tu dah diterima jadi standard kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. kalau ikutkan, banyak lagi kesalahan tatabahasa yang aku tak betulkan. Wuwuwuw...

      Kalau diterima secara standard, maka orang takkan tau kenapa orang dulu² buat peribahasa batuk kat tangga dan kenapa pagar makan padi. Wuwuwuw

      Delete
  6. Replies
    1. Hehehehhe.. projek buku yang mana?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. sbb ejaan jawi dulu2, 'batok' atau 'batuk' kan sama je ejaannya. Macam tu jugak dengan 'pagar' dan 'pegar'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul. Untuk batok dan batuk ejaan dia sama. Untuk pegar dan pagar ada lain sikit ejaan dia. huhuhu.. tapi mungkin disitu bermulanya kekeliruan.. koh koh koh

      Delete
  8. pehhh pehhh pehhh..lawa gilaaaa pehhh hahaha..bagai menunggu bulan jatuh ke riba untuk next post, tak gitu hahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang dah set nak buat entri Sabtu dan Ahad dan nak post setiap hari Isnin. So, seminggu sekali. Kakaka.. kecuali kalau rajin.

      Delete
  9. intai draft kite eah?
    kenapa entri seakan samaa? uwaaa nanti kalau publish org ingat tiru ojin uwaaaa
    *lari masuk bilik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. semalam saya intai.. padan muka awak siapa suruh lambat.. wkwkwkwkw ~

      Delete
  10. wooiii..lawa siot ko lukis drngan kaler..perrggghhh

    dato jalal bagi 5 bintaagg:) hehe..

    jom koh koh koh di tepi tangga..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahaha... apa? Beras cap Jalal?

      Delete
  11. tahu pasal batok ni masa tingkatan 5 dulu.
    cikgu bm bagitau. pasal pagar makan padi tu pun dia ada cerita gak.

    maharaja lawak mega, awak sokong sapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. bagus bagus... saya sokong awak... koh koh koh

      Delete
  12. ini lawak... hahahaaaa...
    done follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih terima kasih... hue hue hue

      Delete
  13. Serius aku selama ini ingat batok tu batuk kohkoh tu..
    Aiyakk...nsb baik xmasuk SPM dulu.. maluuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... sekarang dah tahu kannnnn

      Delete
  14. Wah, bestnye block eh blog ni..!! aku pun ingat batuk koh koh koh tu.. terima kasih infonye~~

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD