21 December, 2015

Ini perangai kapitalis


Aku tak tahulah korang perasan ke tak. Tapi ini perangai pasaraya beso beso yang kengkonon umpan korang dengan sale discount gila gila mati mati korang percaya, walhal, korang hidup-hidup kena kencing, basah, hancing. Kah!

Diorang ingat kita bodoh agaknya. Jenis insan marhaen macam aku yang tak berapa nak kaya, yang suka survey harga, simpan dalam memori dan datang kemudian hari takkan tertipu dengan taktik macam ni. Ada yang lagi hamsap, tampal harga baru kengkonon lepas diskaun walhal, harga baru tu telus, tulus dan ikhlas dan transparent angatttt sampai ko boleh nampak harga lama yang jauh lagi murah.

koh koh koh...

Moga ada neraka khas bagi kapitalis hamsap yang macam ni!

23 comments:

  1. aku pun perasan benda ni. hek eleh sangat kan. tak payah la cakap diskaun2 bagai. tapi ada yg betul, cuma sampai 70% sale tu menipu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang betul. Ada yang hamsap. Hahahaha.. yang hamsap tu yg sakit hati ku disini tu.. huhuhu

      Delete
  2. Bersabarlah.. Nak buat cane dah itu yang dipraktikkan dari dulu. Memang hamsap la sampai akhir. Pembohong penipu penibai duit pengguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita semua bertabahlah, dari menteri sampai ke kapitalis kecik semua nak sedut kita sampai kering. Huhuhuhj

      Delete
  3. kami pun suka survey2 harga, aim nak beli ape so memang ingat la harganya..
    memang perasan kalau harga terpapar sama je sebelum sale dan selepas sale..

    kalau barang yang kita tak aim, memang tak perasan la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya kita perasan sebab kita aim barang tu. Huhuhuhu ~

      Delete
  4. Ini memang strategi biasa, Jinz. Siap diajar dlm kelas lagi masa aku study operational mannagement dulu. Bab iklan potong harga tu pon ada ajar juagak dalam subject behavioral. Kita yang tahu ni pun kekadang terkena jugak, apatah lagi makcik pakcik tua yg kekadang tu tak tahu apa main beli je tu...

    Ish ish ish, dunia kapitalis sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, ada sabjek jugak rupanya. Patutlah di praktikkan kat mana mana. Hahahahaha...

      Dasar kapitalis sungguh

      Delete
  5. hahaha... yg tampal harge baru tu yg ta blh blah tu... kot ye pon, tampal la tebal2 sikit.... adeh! APTB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn... sengal.
      Apa pon tak boleh. Koh koh koh ~

      Delete
  6. Oh sungguh tak reti malu itu kedai... booo sama itu kedai penipu. Huhuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. booooo... tapi Mall pun buat... boooo... koh koh koh

      Delete
    2. setan betul mall itu boooo...

      Delete
  7. Selalu perasan yang ni. Nak-nak kalau member's day yang konon sale gila2.. tapi kalau nk betul2 murah beli time happy hour. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya jarang shopping, so tak tau masa bila happy hournya... koh koh koh

      Delete
  8. hahahaha. itu namanya strategi -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strategi nak perah duit orang eh? koh koh koh

      Delete
  9. memang btol pun diorang buat macam tu. even member yg pernah kerja pasaraya pun pernah citer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah. Bak kata cEro pon, sabjek ini pun di ajar dalam business study. Huhuhu

      Delete
  10. dulu tak tahu, lama lama bila dah boleh fikri baru perasan. tertipu laa jugak lol

    ReplyDelete
  11. Kalau perasan, Lazada pun buat style ni jugak.

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD