30 December, 2015

Peritbahasa 2 - Saling Tak Tumpah?




Selain daripada peribahasa Bagai Melepaskan Batok Di Tangga yang selalu salah ditafsirkan, ini adalah satu lagi peribahasa yang selalu salah diucapkan.

Oleh kerana dah terbiasa sebut, kadang-kadang kita sendiri rasa ia dah betul.
koh koh koh...

P/S: Owh ya, kalau nak copy paste kat Facebook, pastikan korang link balik ke blog atau FB Page Lanun Ranggi abang ya. Abang tak marah korang share. Tapi bagilah kredit balik ke abang. Kecewa betei abang bila abang post kat blog ngan FB, dapatlah dua tiga ketui LIKE kesian. Bila orang lain copy paste, tediaaaaa... bersepah LIKE ngan komen.. Dah laa takde kredit balik. Akitnya tuh dicniewww tauuuu! Cenggini, bila abang nak femes weh?! 

koh!

35 comments:

  1. Woah this is new to me!
    Berbading melepaskan batok, memang tak pernah terfikir pun fasal peribahasa ni. Thanks to mamat pakai spek mata tu. Kalau tak mungkin sampai mati pun tak tahu, kofkof

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan... sebab peribahasa tu nampak macam betul. Kalau kita tak kaji, rasa macam tak salah...Hahahaha...

      Delete
    2. *curi kitab Karam Singh Walia utk kaji*
      selain draft entri batok ni (yg awk curi, haha) ada satu lagi peribahasa pegar mkn padi. tp rasanya ramai dh tahu so tak jadi.
      ckp fasal kredit, ramai dh yg ambik gambar lukisan sy kredit kpd google. lembu punya susu sapi yang dpt nama! eh sapi tu merujuk kepada lembu sapi ke minyak sapi? koff

      Delete
    3. Mana ada saya curi, sumpah saya tak curi. Awak yang lambat. Wkwkwkw

      Sapi merujuk kepada lembu. Tak silap saya, orang Indonesia guna sapi untuk lembu. Kot?

      Delete
  2. Tapi yang penting jgnlah kita melakukan perbuatan salin tak tumpah sambil melepaskan batok di tangga sebab ia boleh menyebabkan pengat pisang tu tumpah..

    2st yess..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak 2st jugakkk.. kah kah kah...
      Pengat Pisang sedap!

      Delete
  3. ooo salin erk....ekekeke...teringat, disini jungak la pelajaran batok itu adalah suatu benda...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. saya cuba nak betulkan ke salah tanggapan dalam bentuk komik. Huhuhu

      Delete
  4. Aku sebagai orang Terengganu ada rasa sikit bersalah atas kesalahfahaman ini. Padahal mungkin yang mula-mula reka peribahasa ni nak nganjing kawan dia yg datang dari terengganu..

    "Megang (Megat), mukeng mung saling tak tumpah mukeng pok mung"
    "Ho.. nganying la ke aku ni."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaha... aku tau hang orang Terengganu. Saja nak suruh hang komen. Wkwkwkw..

      So betullah kan? Wkwkwkw ~

      Delete
  5. orang terengganu tu slow2 sket..tapi info yang berguna. thanks! heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, IQ orang Ganu gak eik.. wkwkwkw... baiklah.

      Welkem

      Delete
  6. selalu dengar "pegar makan padi" dan "melepaskan batok di tangga"
    sbb masa sekolah dulu mmg cikgu dah betulkan
    tapi ni first time tahu ni salin tak tumpah rupanya.....
    aippp sampai hati cikgu tak ajor yang ni... T____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin cikgu awak lupa... hahahaha

      Delete
  7. entri hari rabu memang power ke macam mana? hahaha, haritu nampak ada orang publish comic strip pasal batok di tangga tu, tak letak origin. main ambik je pastu buat macm harta, ramai pulak tu yang like, amboii nak kena pukul ni orang mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa awak tak pukul orang tu? Hahahahaha

      Delete
  8. oh mai, baru aku tahu weh. hahaha! =O

    ReplyDelete
  9. ooooh... yeah now that makes sense... hahah! thanks bruh ;3

    lame doh ambe dop jalang2 ganung, pasa payang le ning guane doh ngupe yo pong ambe dop tahu... kah :p

    ReplyDelete
  10. haha aku pun baru tahu ni! aku ingatkan sebab saling tu sama konteks mcm ayat saling sayang menyayangi. maknanya sama-sama sayang. so yang ni sama je muka hahaha. fail betul bm!

    harapkan pegar, pegar makan padi! *tetiba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... saling menyayangi kira ok laaa kan.. sebab ia logik. Saling tak tumpah... macam errr...

      Delete
  11. Karya power memang selalu kena curi bang.
    Karya tak power macam aku ni lepak dek je takyah letak watermark sebab tahu takde sapa nak curi. Hahahaha

    Oh, aku dulu tahu dah salin tak tumpah tu,
    tapi sebab egoistik aku tetap guna saling tak tumpah macam tak pernah bersalah...hahahahaha

    Btw, nice entri. Nak lagi peritbahasa.
    Jadikan weekly (monthly ke) dah okey dah...THUMBS UP!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karya bero bukan tak power.. tapi bero punya stroke sebatu orang dah boleh kenal... hahahahah..

      Akan ada lagi entri peritbahasa.. slow slow update nanti.. huhuhu

      Delete
  12. Info yg menarik . terima kasih atas pe perkongsian. Rupanya selama ini ramai yg salah.

    ReplyDelete
  13. Ni sesuatu yg saya baru belajar. Harap aujinz teruskan siri peritbahasa ni. Okay, nak pergi share sekarang jugak~~~~ hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuhu..sambil sambil tu, saya pun belajar.. Insya Allah saya teruskan.. wkwkwkw

      Delete
  14. Serious baru tahu benda ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu.. ramai yang tak tahu juga...

      Delete
  15. laa..salin kee.. ingat salingg... hahahaha... ok..ok.. yee anak2 arini kita belajar sesuatu yg baru yg selama ni di salah tafsirkan.. (ade kene mengena ke?)hahahaha... singgah sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuhu.. lama tak singgah sini ya cci...

      Delete
  16. SALAHHHHHH..!!! *dramatically.*

    Hahahaha..XP

    Thanks for the info, dude..! Persoalan ni dah berada di benak aku lamaaaaa dah tapi aku diamkan aje..haha..

    ReplyDelete
  17. aku bangga nak mampos dah aku tau pasal harapkan pegar, pegar makan padi, melepaskan batok di tangga....rupa2nya banyak lagi benda yang aku taktau..haha..

    Ok, aku dah mula ragu2 dengan result SPM subjek BM aku..hmmmmm..

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD