03 February, 2016

Acah acah hipstur

Seumur hidup aku, tak pernah minum kopi Starbuck. Dan jeles gak bila diorang dok tayang kopi siap lukis lukis corak bunga guna froth atau foam susu.

Jadi, aku pun mulakan misi sendiri tahun lepas. Aku pun nak rasa hipstur jugak. Wkwkw...


Ok, first sekali korang kena ada semua benda di bawah. Walaupun aku ada espresso maker, aku still gak suka buat cara macam ni.. wkwkwkw



Kopi segera paling senang, Nescafe jer. Satu sudu besar Nescafe dan dua sudu besar air panas. Kaciau sampai larut.


Korang guna susu segar. Fresh milk. Susu krim atau low fat susah nak jadi foam halus tu. Percayalah, aku dah try semua jenis susu. Panaskan susu tu sehingga 70°c. Guna termometer kalau ada. Takde, guna jari pon boleh. Wkwkwk
Jangan terlebih panas, nanti susu pecah lemak, susah nak jadi foam/froth tu.



Berbekalkan latte pitcher beli online dan cappucino frother beli kat Daiso, froth susu tu sampai buih besar hilang dan permukaan susu jadi shining. Jangan risau kalau tak jadi ok. Selepas lapan belas ratus ribu kali cuba, berkotak susu, ber belas kali caj bateri frother, aku berjaya jugak dapatkan konsistensi susu yang perfect. Wkwkwkw...


Guna skill kelembutan pergelangan tangan untuk menghasilkan latte art atas kopi jadian korang tadi. Siap! Ok, not my best latte art. Wkwkwk...

Nah daun Rosetta. Heart nampak senang tapi jadah susah nak buat. Huhuhu.. Dah boleh post kat Instagram acah acah hipsturrrr... wkwkwkw

Rasa dia, kalau tak letak gula, pahit macam kopi press gak. Tapi susu tu akan neutralkan rasa kopi. Sedap. Kalau tak suka pahit, masa bancuh Nescafe, ko letak la brown sugar satu sudu teh. Wkwkwkw

Pis yoh!

56 comments:

  1. nah tudia barista.. Nasiblah aku tak suka kopi campur dairy.. I like my coffee black.. Maskulin. Hah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. aku suka dua dua. Wkwkwkw

      Delete
    2. Aku pon suka my coffee black. Black like my future.

      **merenung ke langit awan hujan**

      Delete
    3. Me too... *merenung ke langit*

      Delete
    4. Me too... *merenung ke langit*

      Delete
  2. Perghh perghh perghh .. ni baru hipster bijak ! Tak membazir disaat ekonomi merundum.
    Ini Kalau aku yang buat kompom taklawa mcm niih .. muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ok boleh. Jangan mengalah. Masa memula buat, memang asyik jadi cappucino jer... wkwkwkw

      Delete
  3. Wahhhh~ Aku coffee people! Tapi aku tak rase aku serajin ko aujinz untuk try latte art!! Kagummm banget. Tapi ak mang bancuh kopi aku dengan hot milk. Sbb air panas buat kopi rase tawarrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah. Kena bancuh ngan susu panas gak baru terangkat rasa hipster tu. Kakakaka

      Delete
  4. Sebagai seorang manusia yang alergik kopi, saia hanya mampu kagum dari jauh
    *Jari telunjuk bertemu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe awak. Saya pernah try dengan cocoa jugak. Sedap gak rasa dia.. huhuhu

      Delete
  5. Sampai buat kopi pun kau berseni kan aujinz. Haha. Aku pun tak pernah minum starbuck, and aku lagi suka teh dari kopi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Tapi aku suka teh dan kopi jugak... wkwkwkw

      Delete
  6. Loh, ada jual kat daiso??? Awatt tak habaq kat cheq awaii awaiii???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jual kat Daiso. Rm6.30 jer. Dulu RM5. Kakakaka

      Delete
  7. wow pandai buat air malahan pandai melukis atas air wow husby material kakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah... bancuh kopi jer der...

      Delete
  8. Kagum kau pandai melukis pun tak habis lagi, ni kau bagi aku kagum benda baru. Jilake haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. nak kopi sechawennn?

      Delete
  9. kagum dengan tangan orang yang berseni ni... yang tak berapa nak berseni ni, hanya mampu tengok saja ...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, yang ini orang tak berseni pun boleh buat.. kena berlatih jer.. huhuhu

      Delete
  10. Terer.. takyah pi class buleh buat latte art. Ittew minum Starbucks yg adik kerja je, sebab dapat 28% discount. Kih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambuihhhh.. belanja Starbakkk maiiiiii ~

      Delete
  11. Fuiiihhhh.....lettop kopi hipsturr hang..! Meleleh ayaq liuq hipsturr akuuu..! Wkwkwkwk..

    Apa lagi Aujinz, bukala kiosk/stall kopi hipsturrr hang sendiri, boh nama sedap2..haaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhhh, kopi hipstur jadian jer. Barista ori mesti geleng kepala. Kakakakaka ~

      Delete
    2. Haaaaah, Kopi Hipstur Jadian Aujinz.. sedap dah tuh..! Wkwkwkwk..

      Ada sesiapa kat sini kesah ke barista geleng kepala..? Takde2..LOL

      Delete
    3. Hahahahaha... ni kalau aku kual secawan RM2 jer ... wkwkwkw.. rapi susu awgar mahal lo ni... huhuhu

      Delete
    4. Jari Ojin dah gemuk balik nampaknya... wkwkwkwkw

      Delete
  12. Replies
    1. Hahahahaha.. ni mesti ahli Cosway gak ni.. wkwkqkw

      Delete
  13. Nasib la tak minat kopi. Nengok jela ayong buat.

    ReplyDelete
  14. Haaaa... Tu dia... Kopi hipssssssterrrr..
    Terbaik dari dapur rumah...

    ReplyDelete
  15. Tediaaa... bak mai secawannnnn! Gila rajin hang jinz, salute! X3

    ReplyDelete
  16. tu diaaaa....molek ngat ehhh....boleh la koje kafe hipsturrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu.. kalau nak keje kat cafe hipster, kena belajo lukis yg lwlain lak.. huhuhu

      Delete
  17. bila org tgn berseni menunjukkan skill.. pergh!!! tu dia...!!! kira dah boleh bukak la booth/ kiosk kopi hipsturrrr camni. #kopihipster

    p/s: camne tgn ko boleh berseni sgt???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sebab tangan seni, tapi latihan, bruhhhh. Huhuhu.. xD

      Delete
    2. Bukan sebab tangan seni, tapi latihan, bruhhhh. Huhuhu.. xD

      Delete
  18. Ojin-sensei tak mau plan bukak cafe ke?
    Buat concept cafe. Cafe ada komik. Satu ruang utk para pelukis buang masa. Hohoho.
    Kalau nak buat saya nak jadi tukang basuh cawan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada rezeki, aku teringin gak buat.. huhuhu

      Delete
  19. wow..boleh buka kedai kopi hipppster sangggat ni

    ReplyDelete
  20. omgg,,haha gigihnyaa,,kagum betul,,thumbs up :D

    ReplyDelete
  21. hang jgn nk hipsturrr sgt... :P lame jugak ak tk tgk blog ak ni.... :P

    ReplyDelete
  22. Wallaweh...!! kagum
    Mrs. A pun suka latte.
    Buat sendiri oh! takpelah macam stressed jerrr...nak buat tu.
    Beli ajelah

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD