19 July, 2009

Keras Tangan - bahagian akhir


Yeahhh.. USS Enterprise NCC 1701 A untuk fasa kedua berjalan lancar. Walopon aku terpaksa mengambil masa seminggu untuk siapkan semuanya. (Biasenye, tiga hari dah siap..huhuhuhu)

Pemasangan hull berjalan seperti biasa. Cuma, biler aku tukar kertas 160gsm, warne dier lari sikit. Tapi, ok. Tak berape ketara. (Hitam putih maaa...kalau kaler lagi cantik)

Penggunaan gam dikurangkan. Sebaik baiknya, lagi nipis gam, lagi elok. Cepat kering. Tapi kadang kadang, terlepas gak kat jari. Itu yang selalunya mencomotkan model tue. Mencik..


Oleh kerana model ni bukan Tamiya, aku terima ape saje kekurangannya. Yang ketara, setiap part, mesti lari alignment dier. Alaaa..free maaa.. memang macam tue.. huhuhuhu..Itupun dah banyak aku alter. Kalau tak, mmg tak kan jadi laaa...mau jadi UFO jerk model aku...hahahhha...

Macam biasa, aku dah jangka memasang warp nacelle takkan mudah. Susun macam mane pun, mesti senget gak. Okey jerk laa... lenkali aku gune kertas 200gsm. Kal
au tak tegak gak, aku sapu tongkat ali. Huh..bior tegak mencanak...aiseymen..lari tajuk...huhuhuhu..Dari gambar yang aku rujuk, banyak model nie pakai shortcut jerk. Warp Nacelles langsung tak same ngan ori. Tapi, aku terima seadanya.. huhuhuhu...

Setelah di susun, di buat alignment, camber skit, barulah aku gam.. itupun teragak agak gak nak lekatkan. Aku lekatkan jugak.
Dah lekat, baru nampak rupa USS Enterprise huhuhu..

Cerita skit pasal USS Enterprise. Ia adalah model kedua dalam dunia ST. Kire macam apgred laa sebab yang pertama dah musnah. Ada banyak USS Enterprise dalam Star Trek. Tapi aku suka yang ini. Nampak kemas design dier. Huhuhu...tapi dalam dunia Star Trek, model nie NCC 1701 A di lucutkan tauliah dan di musnahkan.

Orett.. fasa terakhir. Mengemaskinikan luaran. Setelah semuanya siap, aku buatkan tapak dier. Aku tak puas hati ngan tapak (stand) dier. Terlalu simple. Aku dah potong elok jerk, tapi still bila cantumkan, mengerekot gak. Mencik2..nanti aku buat tapak lain laa.. sementara tue, pakai yang tue dulu. Huhuhuhu..
.
USS ENTERPRISE NCC-1701-A


Dengan ini, maka siaplah model Enterprise aku. Lepas nie aku nak buat USS Reliant plak. Pon same gak model dari Dunia Star Trek. Till next time. Daaa..dah pukul 4 stengah pagi daaaa.. mau titon...huhuhuuhu

2 comments:

  1. ehem2..kite ada wat perjanjian kan? ekekekek

    ReplyDelete
  2. hahahahhaha..iyer.. saya pahammm...ekekkeke

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD