18 January, 2010

Mee Siput aka Mee Sanggul



Semalam aku dok kemas kemas dalam robok kat dapur, terjumpa laa sepeket Mee Siput yang aku kira boleh di kategorikan antik. Aku lupa bila aku dapat Mee Siput nie. Takde expired date..kira halal laaa..owh ade ade..expired hujung taon nie..
Di Import dari Muar, Johor. terbaek dari Ladang...Korang pernah tengok ke Mee Siput?..name jer Mee Siput..lansom takde gen gen dan DNA Moluska dalam kandungannya..


aku rasa, kat Sebelah Johor jer kot yangg ade..sebab aku tak penah jumpe pon kat negeri lain.. :D ..tengok tue Macam Macam Ada..terbaik dari kampung aku...



Nak goreng mee nie? Senangggg...lagi cepat dari megi. Cuma panaskan minyak..sampai kalau cicak jatuh pun tak sempat mengucap...dah betul betul panas, masukkan mee siput tue. Dalam tempoh lima saat, sila angkat. Kalau tak, dari Mee Siput tue kategori cina Beijing, nanti jadi Negro Nigeria plak...

 
inilah hasilnya.. putih melepak..rangup dan kerennn..
walopon rupanya menggerutu dan tak cun..
ia sungguh enak di makan begitu sajaaa...
tapi..
mee nie leh makan ngan Sambal Kicap ataupun sambal tumis..
aku suka sambal tumis..
so..
MARI KITA SEDIAKAN SAMBAL TUMIS IKAN BILIS CARA LANUNNNNN...



bahan bahan utama..cili kering di kisar..ehh.mane plak cili aku?
bawang besar..ikut suka berapa korang nak..aku suka bawang, aku letak banyak..ikut suka aku..


bahan bahan lain..
ikan bilis di import dari Sabah..
Lanun hanya makan ikan bilis dari Sabah..tiap tiap bulan order dari member
terbaek dari lautan...
rendam ikan bilis dalam air panas kejap..goreng selama dua saat..touch and go..
bawang putih..agak agak korang, berapa bijik aku letak???

bahan bahan yang tak enter frame ialah:
garam
lada hitam
cili sos..ikut suka korang gak brand ape korang suka. Aku suka Megi..


tumiskan bawang putih sehingga hidung korang kembang kuncup dek kerana keharumannya..

 Sila abaikan comot comot kat kuali aku..orang lelaki masak..
ikut dan jer..
hah..pas tue masukkan cili kisar, bawang merah yang di potong bulat, ikan bilis separa goreng tadi, masukkan garam, lada hitam ngan sos cili ikut tekak..
bila kuah dier kering, tambah air..masak lagi..kering jer..tambah air..sampai korang rasa gas korang dah banyak habis..
Ekceli, lagi lama di reneh, lagi mantap rasenye. Aku pun tak tau apesal..

dan boleh di tambah belacan..kalau untuk aku, memang konfem aku tambah belacan..tapi aku buat untuk seseorang..
dier tak makan belacan..kan kan kan?..

sambal sudah siap...makan ngan nasik lemak pon best gak nie..

 
Sila sepahkan sambal tumis di atas mee siput yang telah di goreng..
best makan di waktu petang atau bila bila masa pon..

(dier komplen sambal aku masin...cett.. mane ade masin...garam pun tak sampai satu sudu teh saya letak..yang awak giget tue ikan bilissss...ngan mandrem sikit sikit..ngeh ngeh ngeh...)

15 comments:

  1. hohoho...siput pun mkn mee ke?? :p

    ReplyDelete
  2. yek..makan mee dah xpired....yek...: )

    ReplyDelete
  3. ojin, pos sambal tu mai langkawi sket..cm sedap jek..

    ** lebih prefer ikan bilis dia rangup. baru best makan nasik-tahap-tambah-3-pinggan.

    ReplyDelete
  4. aku ngan laki aku peminta mee sanggul ni..tapi kat sini bapak susah nak cr mee sanggul ni..kat mane leh aku dapt mee ni weh...aku nak ...huwaa tak kan aku kene balik perak baru leh dpt ...gile hape..aku order kat ko leh tak?ngeeee

    ReplyDelete
  5. emmmm... mee siput sedut ngan mee siput 'tut' ader beza tak? ahaks...

    ReplyDelete
  6. uitt~ sy hantu belacan kot.
    adoii. awat xletak ;))
    kalo ikan bilis tuh garing sedap lg kot.

    erkk~ sambal awk xmasin ok.
    ikan bilis tuh yg masin. :-"
    sedap di makan dgn mee siput itu.
    =p~ mo lg. :">

    ReplyDelete
  7. wah hebats..

    da gak owg buh nama mee siput kn?
    hehhehehe..
    erm pndai gak lanun msak
    igtkn pndai rompak owg je..
    lanun siber katekan..
    kihkihkih

    ReplyDelete
  8. Miss Nurul : name jer....ngee..

    Yanie : ape plak... mee tue lom xpired laa...

    Fen : sape nak bayo shipping cost?

    Aireen : peminat ke peminta..kat Muar ade jual..kalau nak order ngan aku..kena bayo mahal.. :D

    ReplyDelete
  9. Dak Aboi : betul betul betul..

    Zul : sama sekali tak same...di beritahu..tiada siput di dalam mee siput yer..

    Cik Adza : garingkan...letak belacan..baekk..

    Bintang Hati : sila tengok perot laaa...ngeh ngeh ngeh...:D

    ReplyDelete
  10. btoi2..dulu masa bekas boypren aku orang muar..dia ajar aku makan mee siput nie pehhhb sodap banget..makan dengan sambal ikan bilis adalah superrbbbb...

    ReplyDelete
  11. eiyda : tauuuuu takpe....ngeh ngeh ngeh..:D

    ReplyDelete
  12. hai.... sayer yg makan mee siput awak kasik kat adza tue
    sory lah... adza yg jemput... so sy makan jer lah....
    aper pon mang sedap r...

    ReplyDelete
  13. iye. bila mo masak lg utk sy?
    hehhe~
    :">

    [xmalu sungguh]

    ReplyDelete
  14. salam...saya kalau dah taktau benda nak buat, selalu pegi belek blog remaja2 ni hah...boleh buat hilang stress..kelakar

    btw sy pengusaha mee siput aka mee sanggul ni di muar. facebook fan page sy dlm pembikinan...so bila dah siap nanti, mintak tolong adik2 lanun semua review k...

    rgds,
    kak faizah
    http://raudah.net/automlmanda

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD