05 August, 2010

..Aku tak buat ape ape pun di Vietnam..

Masa Encik Din ngan Encik Mat sibuk memilih beg, aku plak merayau di sekitar bahagian jualan buah buahan.

Macam hampeh, jual buah buahan pun nak pakai seksi seksi kan. Aku tak khusyuk nak pilih buah durian, mangga, ciku yang melambak memandangkan mata aku lebih terarah ke arah buah yang selambak. Perghh..duduk kat Vietnam leh panjang umur aku kalau ikutkan kajian yang saintis buat. Cam haremm..


"Sedap abang! Come come! Murah"
Awek tue tarik tarik tangan aku.

"Sedap!"
sambil mata aku terarah pada buah yang lain

"Yes. You.. what fruit?"
soal awek tue bertanyakan nama buah yang dipegang dalam Bahasa Melayu.

"Owh.. dis wan we call it Durian!"
jawab aku dengan muka serius.

Awek Vietnam tue mengangguk dan terus mengofferkan harga. Aku cakap takmo dan terus blah.

Aku singgah plak kat bahagian T-shirt Adidas, Nike. Kain dier terbaek. Tapi aku dah banyak t-shirt tue. Dulu pergi aku borong habis.

"Abang, I murah! kam kam!"
Awek Vietnam yang sama seksi macam yang jual buah tadi mengofferkan T-shirt Adidas.

"You murah? How much?"
soal aku dengan penuh minat.

"Five Dollar abang!"
jawab beliau dengan konpiden.

"Giler murah... mesti dah secondhand. takmo aa.."
Aku jawab dan terus blah. Awek Vietnam tue terkebil-kebil sambil terus memanggil manggil aku.


***

Masa nak balik ke hotel, kitorang lalu depan gerai awek Vietnam yang offer nak jual buah pada aku tadi. Encik Mat yang jalan di depan berhenti di gerai tersebut dan entah ape di tanyanya. Aku dan encik Din terus jalan.

Dalam perjalanan balik ke hotel, Encik Mat tepuk bahu Encik Din.

"Awak tau amoi Vietnam tue cakap ape ngan saye?"
soal Encik Mat.

"Cakap ape?"
soal Encik Din penuh minat.

"Amoi Vietnam tue cakap kat saya "Abang, Durian, murah!".. sapelah orang Malaysia yang pedajal dier. Buah Manggis pun dier kate Durian!"
terkekeh kekeh Encik Mat dan encik Din gelak.



Aku bersiul buat dokno sambil buat muka innesen.


35 comments:

  1. jahat awak .. itu ajaran sesat tu. nasib baik awak tak ajar dia mencarut !

    ReplyDelete
  2. isk isk isk jahat tullllllll

    anak sapa ni nak kene piat telinga

    ReplyDelete
  3. ojin..hang ni kan..hahahahha..tergolek den dok golak kat lam makmal nih..tak baik betoi. kejam. sadis. sambung gelak balik.


    hahahahahahahahhaahah..

    ReplyDelete
  4. bhaaahahahahah!!!!
    adess...
    terbaek bro...
    mcm ni la bro ak! hahaaaa

    ReplyDelete
  5. kejam sungguh. kesian amoi tu baru nk menuntut ilmu.

    ReplyDelete
  6. hoh?? terserlah sifat 'kedengki' inchik aujinz... (^_^)

    ReplyDelete
  7. hahahah,,lawak3x..sian tul...

    ReplyDelete
  8. comel ayat dia...

    lu pegi sana buat apa?

    satu lagi

    lu ada dua blog ke?

    ReplyDelete
  9. lu memang hamsap
    gyahahahaahahah~

    ReplyDelete
  10. ceh..sempat lagi wat pedajal..hoho..

    ReplyDelete
  11. hahahaha!
    jadah en aujinz!
    sian amoi vietnam tu!!hehe

    ReplyDelete
  12. hahaha..klakar sial

    ko ni pedajal amoi vietnam tu

    sian die..

    haha..jahat dol kau

    ReplyDelete
  13. ko gila keji kan....hahahhahahaha..rosak bahasa malaysia kat vietnam taw...

    ReplyDelete
  14. aku memang cukup pantang klo aku taep komen biyer2 tp xkuar.aritu aku ade komen kan?heeee

    ReplyDelete
  15. syokkan kacau orang.. macam aku kat danau toba.. awek sana jual pisang.. bang2 pisang bang.. orang msia.. takpe saya dah ada pisangnya besar lagi.. giler!!

    ReplyDelete
  16. nakal betul lah ko ni..hahaha...cian awek tu kene tipu idup2...

    ReplyDelete
  17. Uncle Lavendari:

    itu lah pasala Uncle.. nak gak ajo..kesian plak..hohohoho

    ReplyDelete
  18. Wanie:

    hua hua hua ..
    sekali sekala nak manje..

    ReplyDelete
  19. Fen:

    baek laa..ape plak tak baek..

    ReplyDelete
  20. Aki:

    semoga ko tak mencontohi lanun kacak ini..aminnnn

    ReplyDelete
  21. Fiq;

    alaaa..itu kira macam orintasi silaturrahim laa tue..

    ReplyDelete
  22. Zyra:

    mane ade.. tak dengki ponn..

    ReplyDelete
  23. Dia.Honey;

    terbaek dok... mabeles..

    ReplyDelete
  24. Parid Mopusat:

    1. gua gie sane sopping
    2. ha'ah..gua ade dua belog..

    ReplyDelete
  25. Hellioz:

    gyahahhahahaha...eh salah.. muahahahhaha

    ReplyDelete
  26. Wanie-sang:

    hik hik hik.. ala sekali sekala..

    ReplyDelete
  27. xtionkamen:

    isk.. takde la pedajal.. gurau senda jer tue..

    ReplyDelete
  28. eiyda :

    eh ape plak.. elok jer tue.. muahahahha

    ReplyDelete
  29. Aleen:

    sudeh laaaaa...
    ang pilih..nak kena lempang ke mo kena pinang laju laju???.

    ReplyDelete
  30. keji ok perbuatan ko neh! sian awek viet yg seksi tu...

    ReplyDelete
  31. hahahah mcm lakhnat ko kenakan dia! kihkihkih!

    tapi badan gadis vietnam mmg mantap kan.

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD