27 August, 2010

Kalaulah aku beringat dari dulu.. kalau..

Teringat aku masa mula mula dapat gaji pertama, punyelah macam babun dapat henpon. Sampai tak tau nak buat ape ngan duit gaji yang melambak tue. Iyer laa.. sebelum tue asik perabihkan duit mak ayah jer. Sampaikan nak gie detim kat KL pon pau ngan mak RM20.

Last last kena bebel.
"Kalau dah tau takde duit, tak yah aaa gie dating!"

Masa tue jiwa, kejenye asik nak rage jer. Tak dapat duit, aku mengamuk terbalik kan moto. Tapi lepas tue rase macam bangang lak, angkat balik motor tue. Motor bapak aku plak tue. Nasib baik bapak aku tak sumpah aku jadi Ducati ker Cagiva ker ganti motor dier yang aku terbalikkan. Sape yang rugi. Akuuuuu jugakk..

Gaji pertama, aku belanja family aku makan makan. Termasuk sekali family pakcik dan makcik aku. Sampai tokey kedai kate bila kitorang mintak tambah order.. "Bang, bahan dah habis!"
Makan ke mentekadarah?

Gaji kedua aku, aku dah beli henpon Nokia 3210. Masa tue punyelah mahal. RM1100. Tambah ngan simcard Hotlink RM200. Di ulangi. RM200..bukan RM20. Hambek ko.

Masa tue, henpon tue laa paling vogue ngan rare skali. Masa baru baru beli, takde sape nak call aku. Aku setkan alarm suruh bunyik, lepas tue purak purak jawab henpon. Macam haghaammm..

La nie Nokia 3210?.. aku bagi sepupu aku yang sekolah tadika pun, dier buat baling buah mangga kat kampung. Simcard pun seploh hingget jer.. jem!

RM1100..kalau sekarang aku leh sambar Blackberry Curve sejibik!

15 comments:

  1. dee, aku pn pakai hp tu untuk yg pertama kali..siap ngepau mak aku suh dia wat simcard maxis under dia..hahaha..no pn dia yg pilih..tp hp tu aku tk beli..aunty aku bagi :D mase tu kt matrix tade wet nk beli :D

    ReplyDelete
  2. mak oii..aku tak tahu lak harga binatang tu dulu 1100 dulu..tahun bila woi? gila. simkad pun mahal. omaigod..nasib baik aku tak susah2 nak pakai henfon zaman tu.hhuhu.

    ReplyDelete
  3. *perbadanan aku ada wat satu majlis amal jariah kitar semula, aku dari perbadanan pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam. bawah kementerian perumahan dan kerajaan tempatan. faderal, bukan state.

    bos aku suruh cari masjid yang boleh wat kempen amal jariah perbadanan kami nie.

    bila orang awam kitar semula barang2 diorang tu, duit hasil penjualan kitar semula tu kami serahkan pada masjid tu balik. bukan ambil pun. nama pun amal jariah.

    dan kempen amal jariah nie tiada kaitan politik semata - mata.


    :)

    ReplyDelete
  4. zira lak beli henpon 3310.. mase tuh thn 2002, harga tepon tuh dlm rm550.. mahal sbb beli mase raye cina..

    pehtu pakai simcard celcom 019, harga lebih kurang rm100 gak..

    pehtu nombor tu member2 bt dajal, gi lelong, ntah sesape kol.. terpaksa beli lak simcard tmtouch 013, harga mase tuh rm88... maxis xmampu beli, sbb harga dia mmg cecah rm200...

    ReplyDelete
  5. alin-malas nak sign inAugust 27, 2010 at 2:44 PM

    pergh,mahal giler ye.aku hset fes aku dapat hset sabun 2.dturunkan kpd aku,yg ayah aku da pakai.berat gilos!huu

    ReplyDelete
  6. sabo2~~
    huhuhu...
    ko ni mst spesis zaman abg2 ak yg 30++ hahahaha

    ReplyDelete
  7. MiszNorul:

    keh keh keh...free tak aci laa...

    ReplyDelete
  8. Ann:

    keh keh keh..percayalaaaaaaa..

    ReplyDelete
  9. fndrocka:

    taon 2001 bro.. memang mahal pon..

    ReplyDelete
  10. Parid;

    owhh.. baru aku pahamm..

    ReplyDelete
  11. aleen:

    hahahahha... 3210 pon same gak..

    ReplyDelete
  12. Aki:

    keh keh keh... aku masih belum 30 lagi laaa..

    cuma..aku terlebih makan garam dari ko.. muahahhahaha

    ReplyDelete
  13. huhu.. aku 1st hp ialah ericsson f568.. siap sim card. hp 3rd hand..

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD