08 January, 2011

Semuanya lima jer..

Pagi tadi..
Celik bijik mata, tu diaa.. 6.45 pagi. Subuh gajah lagii...

Nak ke mamak pepagi buta pekena roti canai barang sekeping lima, malas la plak.
Aku selongkar dapur.

aku jumpa fish ball dan cendawan button lebih masak megi itu hari, spaghetti dalam kabinet. Daging kisar dalam lemari es.
Takde plak tomato puri.

Aku panaskan kuali,
potong bawang putih lima ulas ngan bawang merah lima ulas.
Aku tumis dengan sesudu teh minyak. Masukkan daging kisar. Masukkan lima sudu sos tiram, masukkan lima sudu air bagi cair, masukkan lima sudu sos lada hitam. Masak sampai daging kisar lembut.

Aku masukkan fishball ngan cendawan yang dah di potong. Masak sepuluh minit. Tambah air sikit takmo bagi kuah kering.

Siap. Tuangkan kuah atas spaghetti.
Aku tak expect macam mana rasa dia.
Tapi... aku bawak gie opis, licinnnnnnn kena sapu ngan member opis. Sampai jilat jilat pinggan.



Dah nak habis baru aku teringat nak ambik gambo. 
Koh koh koh..

***

Nie apehal si Lanun pos entri masak masak lagi nie?. Kate dah takmo dah..


Ini bukan entri masak masak. Mana ade entri masak masak. Ade ker?. kan entri biasa tue.. koh koh koh

18 comments:

  1. sukanye lelaki pandai masak...nge ngeh ngeh

    ReplyDelete
  2. en aujinz mmg terer masak ler..hoho

    ReplyDelete
  3. wah..sedapnya spagetti...huhuhu

    ReplyDelete
  4. bini hang nanti xpndai masak ok dah...psl hang de

    ReplyDelete
  5. mcm sdap je..ngeee

    eh lanun ni masam memasak nanti msti ade org try resipi ni..hahaha ye dakkk~a

    ReplyDelete
  6. nampaknye ang dah mara setapak lagi untuk berjumpa mak mah.aku memang carik yg pesen kretip.senang aku nak ayat2 taim aku malas nnt.muahaha :P

    ReplyDelete
  7. @cik 18:

    alaaa.. masak yang sempoi sempoi macam nie boleh laaa.. koh koh koh

    ReplyDelete
  8. @Wanie-sang:

    mane ade... main hentam jer tue.. itu pun nasib baik jadik..

    ReplyDelete
  9. @Ila:

    yerpp.. nanti leh try yer.. :D

    ReplyDelete
  10. @yaya:

    masak tue mesti laaa... koh koh koh... tang tepek resepi jer...

    ReplyDelete
  11. @Silah:

    sedap wehh.. try laa.. koh koh koh

    ReplyDelete
  12. @Aleen:

    agak agak aku leh isik borang tak??.. :">

    ReplyDelete
  13. alamak ojinz..slh eja..masam plak..haha bru pasan..keh3..sedap ke?silah kt rmh sewa ni maleh masok..ngaaaa~

    ReplyDelete
  14. katanya semuanya lima .. tapi ngapa masak 10 minit !

    ReplyDelete
  15. @Silah:

    hahahahha.. patut laa pelik jer bunyik dier..

    ReplyDelete
  16. @Uncle Hamzah:


    koh koh koh.. lima tue bahannya jer.. tapi kalau nak masak lima minit pun, takde hal.. sakit perut saya tak tanggung .. koh koh koh..

    ReplyDelete
  17. kenapa tak 5 sudu minyak...?

    kenapa tak masak 5 minit jek...?

    kenapa tak letak spagetti 5 urat jek?

    kenapa tak makan 5 sudu jek?

    kenapa tak pelempang 5 jari jek?


    hahahhahaha...lariiiikkkk...

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD