05 March, 2011

Bukan senang jadi seorang blogger separa tegar..part 2

Ahh..
Dulu aku ingat menulis blog nie kerja enteng. Taip taip taip, publish dan tunggu orang komen.
Ciuw.. rupanya tak.

Semakin lama dalam dunia blog, semakin banyak aku belajar kan kan kan.
Selagi tak privatekan blog, blog korang adalah milik semua. Maksudnya, korang ada tanggungjawab kena penuhi.

Bila kita mengajak orang singgah ke blog, kita mesti layan mereka dengan baik. Bukan dengan kata alu aluan macam, tak suka, boleh blah. Kecik ati aku tau..

Dan lagi, hargai setiap komen. Secara peribadi, aku suka mereka yang komen blog aku. Pengomen tegar selalu aku masukkan dalam senarai blog aku supaya senang aku stalk lawat diorang semula.

Memula dulu aku kisah dengan follower. Tapi kalau ramai follower tapi takde komen, rasa macam tak sempurna lak kan. So, follower kurang maka tanggungjawab pon kurang. Tapi aku tetap hargai follower. Alaa.. macam Uncle Ben pakcik Spiderman selalu cakap, with the great power, comes the great responsibilities.. (Eh iyer ker??.. ). so, jangan paksa orang follow kiter ok. Biar diorang follow dengan ikhlas.

Tanggungjawab mereka yang banyak banyak pengomen tue, lagi besar. Koh koh koh..

Komen nie macam makanan. Lagi banyak, lagi kenyang, lagi puas hati. Tak gitu? Tak gitu?
(.. maknanya.. kalau tak sibuk..korang kena komen selalu laa.. koh koh koh..)

Kita baca blog orang. Kengkadang diorang merungut apa yang diorang tak suka bila blogwalking. So, kita amik kisah kalau nak orang suka datang blog kita.

Jap jap.. syiok plak layan transformers nie.. okeyh.. sambung balik, kat mane kite tadik?.
Ahh.. esok laa aku sambung.

Aaaa.. ok ok.. dah habis membebel. Nak layan Transformers jap.

Sekian.

44 comments:

  1. ojin..ila pn ngah tgk tranfomer..kekeke..i am megatron.. ^^

    tq la sbb hargai kami pemint ojin.. :P

    ReplyDelete
  2. @Ila:

    ehh.. same laa plak.. hahahha... serasi agaknya..

    boleh berkenalan?.. koh koh koh

    ReplyDelete
  3. keke..hye..sy aqilah..awk? :P

    ReplyDelete
  4. @Ila:

    haii.. saya Aujinz.. koh koh koh..

    ReplyDelete
  5. kata aluan: yang berhormat Tuan Lanun Aujinz yang Ranggi, yang berusaha yaya kechiq yang comel . miahaha

    ReplyDelete
  6. @Yaya:

    ha'ah.. silakan yang berhormat.. koh koh koh..

    kaki takdek.. malas nak lukis.. koh koh koh..

    ReplyDelete
  7. ngate den lah tew.... :))

    ante sila komen2 blog ana jugak ya! ini arahan. :))

    ReplyDelete
  8. "kalo awk follow saya, saya follow awak"

    "saya da follow awak, awak follow laa saya"



    apa tindakan anda setelah mendapat msg seperti di atas atau adik bradik mcm tuh?

    #transformer kt mana? apsal xde pun.

    ReplyDelete
  9. semak sini jap tgk ojinz...
    ooooh separa tegar ...:P

    ReplyDelete
  10. oo..aujinz..awk asal mane?
    *sesi berkenalan diteruskan* :P

    ReplyDelete
  11. @Sab Buenoo:

    ehh.. mane ade ngate.. takde takde.. koh koh koh.. baeklah.. nanti ai komen..

    ReplyDelete
  12. @Cik Adza:

    saya singgah jerp blog beliau.. kalau kena ngan jiwa saye, saye follow laa.. huhuhu

    DVD ler..

    ReplyDelete
  13. @Ila:

    saye asal dari Malaysia.. made in Malaysia.. bukan Bangladesh...:P. Awak?..

    ReplyDelete
  14. sy lak made in perak..tp teman perak tulen..keke..

    saya singgah jerp blog beliau.. kalau kena ngan jiwa saye, saye follow laa.. huhuhu

    *ptt ojin x follow ila pn..x kena jiwa rupanya..huhu..*

    ReplyDelete
  15. hihihi...
    sape ckp jd blogger senang..??
    it's fun to escape ur own problem n think about others..
    membuatkan anda rasa bersyukur..
    ada paham..??

    ReplyDelete
  16. ouh.. blog sy pun xkena ngan jiwa gak laa eyh? okeh2.. pahammmmmm~

    kena wat entry jiwang2.. dlm hati ada taman.. br kena laa eyh?



    >> mungkin sy xpandai melukis kot. xpe.

    ReplyDelete
  17. @Ila:

    follow laa.. ade lak tak follow.. kalau tak follow takkan rajen nak komen..

    isk.. istilah follow nie bukan apply sebagai follower jerp.. kalau letak kat link blog, singgah dan komen, itu masih lagi di kira follow..

    hehehehe.. follow anonymously..:P

    ReplyDelete
  18. @Cik Adza:

    saya tak follow awak?..
    iyer ker?..

    anda pasti??..

    ReplyDelete
  19. tersirat sungguh.



    mo tydo dulu.
    Selamat Malam

    ReplyDelete
  20. ojin peminat rahsia ila rupanya..kekeke.. :P

    ReplyDelete
  21. @Ila:

    hahahhaha.. tau takpe.. koh koh koh

    ReplyDelete
  22. pkcik aujinz. u're auwwwwsome. bkn awesome. agagagaga

    hahaha. geram nye rse nk telan2 blog ni. sempoii gilee

    ReplyDelete
  23. xpe..asalkan sy paham pebende yg sy tulis..hehehe

    ReplyDelete
  24. ooooo gitu ke..
    ok.. ok.. pham..
    keh3

    ReplyDelete
  25. @Aboi:

    haaa.. patut laaa bawak diri dekat setaon.. huhuhu

    ReplyDelete
  26. @Cik Kelip Kelip:

    hehehhehe.. ooo.. aik.. macam laa sebelum nie tak komen..

    ReplyDelete
  27. @Silah:

    adoiaiii.. kalau telan mane pakcik mo tulis tulis merapu lagik.. koh koh koh

    ReplyDelete
  28. @Mashy;

    errrr... hang komen part yang mana??..

    ReplyDelete
  29. @Cik Ezy:

    terima kasih sebab sudi menjadi pengomen tegar blog sayep.. heheehhe

    ReplyDelete
  30. kalau nak ai komen yu kene subscribe cmment sebulan 50 hengget

    boleh gitu lalingloi

    kehkehkeh

    ReplyDelete
  31. haha. telan luah balik. agagagagaga

    ReplyDelete
  32. @Lalingloi:

    kerna yu, ai sanggup.. keh keh keh.. (kopak)

    ReplyDelete
  33. @Silah:

    macam ulo sawe plak main luah luah balik.. keh keh keh..

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD