11 August, 2011

Kau kena mendodol dengan identiti sendiri, Senah!

Korang tau tak aku pestaim mendengar perkataan Doodle dari blog cikgu eh.. Doktor gigi Cap Ayam. Ehh.. bukan doktor cap ayam, dari BelogCapAyam, cik Amar. Iyer laa.. pakcik mengaji sekolah pondok dik, dodol pakcik tau laa..

Ramai blogger yang mencipta doodle dengan identiti mereka. Kebanyakkannya perempuan. 
Kalau aku taip Zack Zukhairi mesti ramai yang kenal kan?..(-_-")..ehh. Zack lelaki.. huhuhu

Ada blogger cuba mendoodle guna doodle blogger yang dah beridentiti. Jadi bila terlampau banyak doodle beridentiti sama, keoriganiliti..(hambek kau..berbelit jari aku nak taipp..) dah takde..

Aku tak kategorikan artwork di Clueless Mumble sebagai doodle sebab kompleksiti yang tak sepesen dengan doodle. Renyah tau tak Senah, aku nak lukis watak CM. Sebab itu aku jarang apdet...koh koh koh..

Doodle kena sempoi dan senang di lukis. Semudah masukkan kurma ke dalam mulot..cair di mulot, bukan di tangan..ehh.. puasa.. puasa, Senah oii...

Contoh macam di bawah kau ni Senah.. ehh.. bukan bawah kau.. 
Nie nie.. kat bawah nie..



Taraaaa!!!!
Kan kan kan.. senang kan??..



Yang penting kena kreatif. Jangan terlalu mengikut gaya orang lain.
Banyak lagi cara nak cipta doodle dengan identiti sendiri...
Bila ada karekter doodle sendiri, otomatik orang akan tau siapa penciptanya.
Kan best gitu, Senah.. koh koh koh.


errr.......~~
Sila abaikan pakcik di atas.
Aku lukis dari idea doodler Abu Huzaifah. 
koh koh koh..

Selamat mendodol..
Dodol sedap.. hanto rumah aku sikit raya nie yer..
><

63 comments:

  1. tgn xkreatif..
    xreti nk mendodol..
    haha..

    ngape asyik sbot name senah je ek?
    try sbot name ezy lak..
    kehkehkeh..

    ReplyDelete
  2. @Cik Ezy:

    baeklah.. nest entry.. wakakaka..

    ReplyDelete
  3. erm, mendoodle tu maksudnya kita lukis satu gambar yang menunjukkan identiti blog kita ke? tak faham lagi

    ReplyDelete
  4. dah doodle, jangan lupa letak watermark.

    :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. saya lagsung tak pandai nak melukis...

    cik hani punya xpenah ada doodle...

    mintak create satu..nak yg comel..
    ini adalah satu permiintaan hati..hihi

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. nak satu doodle..betul2..mesti ada identiti sendiri

    ReplyDelete
  9. boleh buat bisnes dah ko ni..heheh

    Tu la..aku tengok ramai sangat nak buat doodle. aku pun tak paham kenapa dorang nak buat doodle..

    lepas tu mesti nak tiru macam cik amar ayam punya setail..

    selamat berbuka kurma

    ReplyDelete
  10. haip haip*jepun*
    cuteeeeee baju die hehehe

    ReplyDelete
  11. hey2...kenal aku tak? heheheh...

    weh! nice weh ko lukis!!!!

    aku nak tanye boleh?? huhu

    reply kat blog aku.....huhu

    ReplyDelete
  12. hahaha. org nogori x pggil dodol tapi panggil penganan... tiba2!

    abam ojinz lukis lah doodle satu untuk fatin ni ha... x terer melukis cam abam ojinz! hohoho.

    ReplyDelete
  13. hehe..aku pun rs wat doodle ni senang tapi nak cipta identiti sndiri tu yg susah..walaupun aku lbh suke lukis detail tp mslh jugak sbb aku xde tablet, guna mouse je mampu..mmg sminggu skali la baru buat entry..haha..skang pun dh nmpk aku mkn jrg update..aku baru je gedik2 nak wat doodle, dh kena tegur..huahua..tp yg amar pnye mmg terbaik ahh..ko punye doodle dah beridentiti kot, x pnh jumpe lg spesis camtu..pjg pulak aku komen..haha

    ReplyDelete
  14. Ilmu serapah apakah green ranger tu tgh baca? D:

    ReplyDelete
  15. @lia3003 ::

    Doodle tue ialah watak katun yg di lukis. Ia bukan untuk blog aje, mcm mcm boleh. Tapi trend skarang doodle dilukis untuk blog.

    Huhuhu

    ReplyDelete
  16. @ Robot ¦ Sakti

    Betul betul betul..

    ReplyDelete
  17. @Cik Hani

    Huhuhu.. kena cari masa mau melukis. Kadang kadang idea ada, semangat takde..

    ReplyDelete
  18. @merahitujambu

    Koh koh koh...kann.. baru best..

    ReplyDelete
  19. @TheSharkox

    Hohoho...biasalah awek awek comel..mereka sukakan benda benda comel..untuk inspirasi tak salah. Doodle adalah cara paling senang.

    ReplyDelete
  20. @kacangkelisa

    Ehh..dia porasan yo den lukih apo..koh koh koh..

    ReplyDelete
  21. @Silah

    Bukan Jopun, Korea..hohoho

    ReplyDelete
  22. @Roq

    Lorr..apekah soalannya..macam mana aku nak jawab..hahaha..

    ReplyDelete
  23. @!Fatin

    asik taip padam taip padam nie kenapo Milah..keh keh keh..

    Nak dodol nanti yo.. kok mintak penganan, kono tggu ghayo laa..koh koh koh..

    ReplyDelete
  24. @D_La

    Tak semestinya guna tablet.. guna pensil dengan pen pon boley..koh koh koh..

    Itu cuma contoh jer..cara cara untuk menbuat kelainan. Konsepnya sama..

    ReplyDelete
  25. @Kyoru

    Dia menari poco poco..huhuhu..

    ReplyDelete
  26. Sya suka doddle..tapi tak suka dodol..haha..XD! anyway..sya suka blog nie..pnoh dengan karya beridentiti..hebat Bohh..^^

    ReplyDelete
  27. keh keh keh

    comel pulak budak pompuan tu :D

    ReplyDelete
  28. bilo maso pulak omak den bagi namo den Milah plak ni? Ado yo... huhuhu...

    yeay! nanti abam ojinz buek an yo? hehehe. ponganan tu xpo. den buleh boli... ;-p

    ReplyDelete
  29. @!Fatin

    Hohoho..iyo lahh..tunggulah yo..huhuhu..

    ReplyDelete
  30. peh...mcm senang kan...aku buat x jadik2,haha

    ReplyDelete
  31. comelnya!!!

    nak buat jugak, tp x reti... tgn ni tak brapa nak kreatif la... huhu~

    ReplyDelete
  32. gua xpndai melukis..menjahanamkan gua reti.hehehe...

    tlg buat doodle gmbr gadis tgh berak utk gua 1 blh?dgn pose yg plg sexy..

    ReplyDelete
  33. eh! apsal ko lukis lawa beno! grrr. Aku suka tgk details yg ko buat.

    P/s; kesian Senah.

    ReplyDelete
  34. nak doodle satu!dodol pon ok juga..heh~

    ReplyDelete
  35. amy suka doodle2 ni tp tangan xkreatif..huhu..jd tgk org punya sudah la...kan best lau ada org tlg buatkan..ada ke??hehehhhhe

    ReplyDelete
  36. ada geng dah.. hikhik... penyelamat dunia.. kamen rider ek.. terbaik lah lukisan kau... :)

    ReplyDelete
  37. ini tutorial membuat doodle ke? btw sangat comel dan kretif :)

    ReplyDelete
  38. cara la...
    ko mmg bek bg tips...
    tp, tgn ak mmg x leh nakk lukis la...
    gile keras... huhu

    ReplyDelete
  39. huahaha...mle pk igtkn lelaki rpe2nyer dodol khunsa.huaha.untonglerrrr reti mndodol.tgn aku xkreatif mcm kau jenabbb

    ReplyDelete
  40. @Tasha

    Kira bole laaa.. dua dalam satu. Huhuhu..

    ReplyDelete
  41. @TK

    Bolehh..kena kreatif..huhuhu..orang yg melukis nie pun bukan reti melukis dangat. 10% bakat yang selebihnya melalui latihan..

    ReplyDelete
  42. @xtionkamen

    Blehh..hahaha..bulan posa nie woii..koh koh koh..

    ReplyDelete
  43. @WZulhilmi

    Biasa jer bro...sempoi jer tue..huhuhu

    ReplyDelete
  44. @Aleen

    Hahahaha..tunggu Hari Raya yer, nanti aku mintak dodol kat ang..koh koh koh..

    ReplyDelete
  45. @AmyLiana86

    Hahaha.. ada..contoh mcm Doktor Amar Cap Ayam, SyafeikaEdora, DoodleLicious.. diorang lukiskan dodol kalau siapa siapa nak..huhuhu

    ReplyDelete
  46. @Abu Huzaifah

    Huhuhu..biasa jer bro...

    Huhuhu..ha'ah, konsep Kamen Rider...

    ReplyDelete
  47. @Ain Zulaikha

    Ehh...bukan bukan..ini cuma nak tunjukkan mudahnya melukis doodle..huhuhu..

    ReplyDelete
  48. @Shamsuddin Amin

    Huhuhu..boleh bro..aku pun bukan reti melukis pon, banyak berlatih jer..blom pro lagi..

    ReplyDelete
  49. ala abg kacak,
    aku tk reti melukis..susahlah camnie nk mendodol..hahaha..lepas lukis tu camaner nk upload dalam blog? lagi aku tk reti..huhuhuhu

    ReplyDelete
  50. pada aku, tiru boleh arr sikit2, tp jgn amik sbijik sejemput dgn yg lain...
    cuba cari nilai sendiri di mana, bila org tgh, dia tau itu karya kita...
    cantik, comel, kiut itu no2..

    ReplyDelete
  51. @MiszNorul ::

    ahhh.. lukis tue ape pon boleh.. tapi kalau nak aplod kat blog pon tak tau.. memang nak kelentong le tue..hahhaha

    ReplyDelete
  52. @Silah ::

    keh keh keh.. ha'ah..

    ReplyDelete
  53. @cEro ::

    betul betul betul.. aku setuju.. hehehe

    ReplyDelete
  54. senangnya mendoodle...takut nak doodle aweks jadi gambar ayam plak nanti

    ReplyDelete
  55. Kau lukis pakai software apa?

    ReplyDelete
  56. @Kniedaz ::

    latihannn.. latihann.. dan latihann kak.. pasti boleh..

    ReplyDelete
  57. @Taiko ::

    ermmm.. guna Photoshop jer bro..

    ReplyDelete
  58. ojin..nak satuuuuuuuuuuu!!!! pat pat pat..nnt aku banje tempe!! wwakakaka..

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD