06 November, 2011

Ini Tako tau.. bukan Tako Tao..



Entri nie takde lukis lukis. Dah lama aku tak post entri dapur. Ini pun sebab LiyanaLunia dan Wzulhimi yang request kat Twitter. Ini entri masak masak  last kot (.. yang entah kali ke berapa last pun aku tak tahu..)

Depa suruh aku up cara cara buat Takoyaki. 
Wokeyh. Banyak bahan susah nak dapat. Kalau jumpa pon, ada ke was wasan disitu. Oleh itu kita guna bahan yang kita yakin jer. Oke puan puan...ini Takoyaki stail aku yer.

Bahan Bahan
1 biji telur ayam
5 sudu besar tepung naik sendiri - ayak (untuk 13 biji Tako)
2 sudu teh Potato Starch
100 ml air sejuk menggigil
1 sudu teh kicap
Garam


Inti
Daun bawang - potong
Kobis - cincang
Tako / Octopus - rebus (.. aku tak sempat cari Octopus, aku tukar dengan sosej. Crab stick pon boleh cuma tak dapek laa title Tako tue kan kan kan...)

Hoisin sos
Kicap Manis
Seasoning Maggi

Benito flakes (..cari kat Jusco..)
Nori ( seaweed)

4 sudu besar tepung tempura. (campurkan air sehingga cair, goreng dalam minyak panas dan toskan minyak)

Batter
1. Pecahkan telur. Pastikan telur ayam. Jangan telur lain lak. Pukul sampai kembang setaman. Masukkan air sejuk berais.

2. Ayak tepung, potato starch dan kacau sebati. Biarkan cair macam susu. Jangan likat macam nak buat cengkodok lak. Masukkan kicap dan garam, pukul lagi. Ketepikan



3. Rebus sosej dan racik daun bawang dan kobis. Ketepikan. 


4. Panaskan kuali. Kuali nie aku beli kat Giant secara tak sengaja. Memang payah nak cari kuali nie. Kalau ada pun mahal giler. Lucky me, this one cost me only RM50. Sapukan sedikit minyak dan biarkan panas. Api sederhana. 


5. Isi bancuhan tepung sampai penuh lubang hidung. Letakkan sosej, daun bawang, serdak tempura yang dah digoreng dan kobis. 

 6. Tuangkan sedikit lagi bancuhan sehingga melimpah keluar. Bior sampai banjir kata orang kampung aku.

7. Bila bancuhan dah masak sikit,  asingkan setiap satu dengan lidi sate. Golekkan bancuhan 90 darjah sekejap dan kemudian terus golekkan 90 darjah lagi supaya bancuhan cair berada di bawah. Kena cermat kalau tak, hancur lak nanti.. hue hue hue. Aku memang letih part ini ler. Salah golek, senget benget ko punye Tako.

 8. Golek golekkan Tako korang sampai masak secara sekata. Bab golek menggolek paling senang. Macam bola pingpong Tako korang bergolek golek.

9. Bila dah masak, keluarkan Tako korang dari kuali dan susun elok elok.

 10. Sapukan kicap Okonomiyaki (cari di Jusco), taburkan aonori (serbuk seaweed) / Bonito flakes (cari di Jusco) ikut suka korang. Spreadkan mayonis dan aksesori lain kalau nak...Siapppp..


Itadakimasu!

Aku terasa macam Masterchef plak..
Dah.. ini entri masak masak last.. no more!
Nyiahahahhaha...

59 comments:

  1. Walau da kenyang, aku tetap gak rasa lapar lagi baca menatang ni jang hahaha :))

    ReplyDelete
  2. takoyaki!!! tp ag sdp klo sotong.. bru btl2 takoyaki T________T

    ReplyDelete
  3. perghhh,handal ni!


    lme x kesini~~~~

    ReplyDelete
  4. ini memang terbaik ! haha haha grr gerammmmmmm, nak buat tapi kene cari periuk tu dulu. =.=

    ReplyDelete
  5. best ! ley wat sndiri..thx sudi share :)

    ReplyDelete
  6. Ya Allah sedapnya rupaaaa. tp aku xde kuali tu cissss

    ReplyDelete
  7. aku pernah makan binatang ni sekali masa pergi kat mana entah haritu tu. aku rasa pelik

    ReplyDelete
  8. amnde ni?
    xprnh mkn pon.. haha..
    ngape xmasok masterchef je?
    leh glemer..
    kuikuikui

    ReplyDelete
  9. hmm.. lamer dah tak makan takoyaki kat Mines tu! rasa mengidam pulak tetibe...

    ReplyDelete
  10. bokkmark this recepi. nanati nk buat. skrg nk cari kuali menatang alah tu.

    ReplyDelete
  11. nyum! nyum! nk try la! hehe makaseh :)

    ReplyDelete
  12. tapi chef..sy suka sgt baca entry masak2 kt sini..plezz..jgn entry last..plez.. ^^

    ReplyDelete
  13. pergh..nama pun aku pestaim dgr..terer gak ko ni bab masak..ke ko slh sorang peserta masterchef?

    ReplyDelete
  14. @ Anonymous aka Manzain :

    hahahahha.. silalah makannnn lagi..

    ReplyDelete
  15. @ marlina : hoh?.. saya ker?..

    ReplyDelete
  16. @ Syafeika : tako tak sempat cari..

    ReplyDelete
  17. @ Tasha : welkem bekkk.. ahaks..

    ReplyDelete
  18. @ LiyanaLunia : sila sila cari periuk anda... bukan periuk laa.. kuali.. hue hue hue

    ReplyDelete
  19. @ ARC : hahahahha.. boleh cari bro.. :D

    ReplyDelete
  20. @ TheSharkox : ape yang pelik?.. rasa dia??..

    ReplyDelete
  21. @ Biskut Chipmore : takde laa pandai pon.. tapi biasa buat jer..huhuhuhu

    ReplyDelete
  22. @ Ezy Chiaki : ini adalah Takoyaki walopon takde Octopus.. ahaks..tak nak aa glemer.. kih kih kih

    ReplyDelete
  23. @ Fatin : ade Tako yer kat The Mines tue?.. tak perasan laa plak.. ahaks..

    ReplyDelete
  24. @ WZ : sila sila carik kuali tue.. ahaks..

    ReplyDelete
  25. @ merahitujambu : sekali sekala jumpa sedap kan kan kan...

    ReplyDelete
  26. @ Adwafarahin : sila sila try.. takde masalah punye..

    ReplyDelete
  27. @ Ila : tapi cik, saya dah takmo upload entri masak masak lagi.. hahahaha.. ini bukan blog masak masak ler..

    ReplyDelete
  28. @ d_LA : pestaim?.. femes oo Takoyaki nie.. selalunya ada jual kat Jusco.. kecuali Jusco Seremban 2.. ahaks..

    ReplyDelete
  29. ko chef atas kapal lanun ke weh?? wahahaha..hebat aihh..gua reti masak air je..muahahahaha

    ReplyDelete
  30. abam...antakan laleeng sepinggan boley?hik3

    ReplyDelete
  31. kat mane ea nk cri kuali tu? giant ade ea?

    ReplyDelete
  32. perggghhhhh..giler meleleh air liur tengok

    ReplyDelete
  33. @Budakampung :: aku chef kat rumah mak aku dulu.. koh koh koh

    ReplyDelete
  34. @ Laleen : anto anto.. meh sini datang ambik..

    ReplyDelete
  35. @ Wanie :: hahahha.. boleh.. sejam lima hingget..

    ReplyDelete
  36. @ cik cumie :: ade.. cuba cuba cari bahagian perkakasan dapur.. yang ini cara beli di Giant Nilai.

    ReplyDelete
  37. @ Cik Cempaka : aikk.. dah tuko nama?.. hahahhaha.. sila laa tapau kat Jusco..:P

    ReplyDelete
  38. hoiiiiiiiiiiiiiiiiii...saja bikin aku jelesssssssssss...buat kat aku satuuuuuuuuuu!!!!

    ReplyDelete
  39. ooo.. entri masak-masak last...

    last yg ke-lapan juta je baru... lps2 ni ade last lg...

    (^_^)v

    ReplyDelete
  40. Apa nih? Cam tokiwado ke?
    Should try la.. kalau aku rajin laaa ;p

    ReplyDelete
  41. Ohsemm..malam ni terus buat. guna kuali buat bahulu. Hahaha.

    ReplyDelete
  42. AKU TAKLEH TERIMA KALAU KAU CAKAP INI KAU YANG BUAT !!

    ReplyDelete
  43. @ Mellah :: hahahha.. buat laa oii... :D

    ReplyDelete
  44. @ Zyra :: hahahahaha.. perli nampakkk... XD

    ReplyDelete
  45. @ PojiePooh :: ini ialah Takoyaki.. XD

    ReplyDelete
  46. @ Liya Laa :: kuali bahulu pon boleh.. koh koh koh

    ReplyDelete
  47. @ Cik Bulat : ehem ehem.... koh koh koh

    ReplyDelete
  48. pehhhhhhhh !!! mohon bukak kedaiiii....

    ReplyDelete
  49. leh la try buat natang ni. nampak cam sedap je.. trimasih chef.. ;p

    ReplyDelete
  50. aku da pnh makan baru jer ari ahad aritu.. tapi.. apsal org tu masak, mcm dlm dia tak masak eh.. cm mentah jer.. da la harga mahal, aku dok kunyah2 tepong jer... apeee daaa.. *tetibe wt sesi luahan perasaan kt sini lantak ko*

    tapi ko punye tako cm menyelerakan.. naik nafsu mak hayam aku haha!

    ReplyDelete
  51. macam leceh je... nak order bole?

    ReplyDelete
  52. Wah! Sedapnya! Pandai masak..conform org x percaya yg ko ni lelaki sbb pandai masak...hahaha..

    :- Hanya bergurau sahaja..jgn marah ye =D

    ReplyDelete
  53. fuh rajin betei dia, buh serdak tepung tempura goreng dengan kobis racik skali... aku skip 2 benda tu sebab tak brapa nak rajin... wahkakaka~ ;3

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD