14 July, 2012

Le Me vs Le Mau

Kadang kadang, kegersangan idea. perghh.. kegersangan tak hagak hagak.. boleh berlaku kepada blogger macam aku yang melukis sebagai medium cerita. Ia di panggil Art Block atau lebih kurang macam tue atau juga kau-rasa-semangat-tapi-malas-nak-melukis punya sindrom.

Jadi macam mana aku nak pecahkan idea yang beku dalam kepala otak nie?
senang jer.. 

cari masalah yang boleh menyelesaikan masalah.
contohnya

Aku call Angah dan tanyakan kepada dia soalan yang paling dia takut bila berborak dengan aku.
Muahahahaha...

Ahhh... sangat berkesan dengan Angah dan.... bila dia akan cipta seribu alasan supaya duit dia tak keluar. Korang boleh panggil dia Haji Bakhil Moden.
Owh.. Angah nie banyak duit, tapi bonda aku sendiri pun kata duit dia macam kereta lembu punya berat. so siapa nak jadi adik ipar aku bolehlah apply.

Cara lain ialah dengan hidangkan diri aku dengan makanan yang ohsem ohsem.
Buat sendiri..

Apa signifikannya menyediakan makanan sendiri dengan idea?.. wooo.. masa memasak kadang kadang aku mengelamun. Bila mengelamun kengkadang idea muncul..
kengkadang .... 
nasi pun hangit..

tapi yang sebetulnya,
sindrom M tue yang paling besar..
menghadap la laptop dari pagi sampai ke malam
kalau tangan tak bergerak pegang pen..

jawabnya..


Memang lemauuu..
apa pon tak boleh..





46 comments:

  1. selalu bila takde idea blogger akan tulis entri pasal takde idea.
    ke"tidak ada"an idea tu akhirnya menjadi sebuah idea.
    saja aku putarbelitkan ayat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tipikal kannn.. hahahha.. tapi dari ketiadaan idea itu menjadi sebuah entri yang takde idea.. hua hua hua...

      Delete
    2. hahah stuju dgn keli.. hahaha

      Delete
    3. amboiii.. ada penyokong.. koh koh koh

      Delete
  2. sindrom M tu mmg paling besar impak dia.. hoho.
    tapi dari sindrom M tu jugak la dapat keluar idea2 yg ohsem. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnn.. takde idea itu sebenonya satu idea.. hua hua hua

      Delete
  3. even tak tak reti melukis tp sindrom idea kosong tu tetap ada..hadap lptop berejam pon lum tentu siap satu perengan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn.. ai ai ai .. payah betei cenggini.. hua hua hua

      Delete
  4. ah..bosan betoi ada orang tu pakai beats dr dre

    ReplyDelete
  5. nak jadik adik ipar...
    borang ada lagi tak? kekosongan? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. borang ada banyakkk.. kekosongan pon adaa... hahahaha

      Delete
  6. Siap juga satu entry..hehehe....adk tu lelaki ke pmpn?hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki.. adik beradik saya semua lelaki.. koh koh koh

      Delete
  7. so, graf anda berada pada bahagian bawah la ni kan?hehe

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. satu jer dah laa.. kenape sampai tiga.. hua hua hua

      Delete
  9. bila aku takde idea, aku main twitter, pastu barulah idea tak datang, aku terus main twitter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pahammm.. aku pahaaammm.. kih kih kih

      Delete
  10. Memang betul, aku kalau jadi macam tu akan cuba keluar rumah jalan2, tengok tebiat manusia. komdian idea tu pun datang dengan sindiri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah... kan.. kena lebokan fikiran baru leh dapat idea

      Delete
  11. perkara paling best kalu takde idea ialah tido. sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam tido pun kengkadang idea datang...

      Delete
  12. hehe,,mmg situasi yang membosankan n tertekan jugak kadang2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh.. CC pun kering idea gak??.. koh koh koh...

      Delete
  13. Ojin M M hang pun berupdate jugak blog. Ce pi tengok blog saya. Berapa lama tak update. URL pun dah lupa dah hohohoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah aaa Cipina.. patut aa lama tak nampak.. XD

      Delete
  14. kosong idea pon awok update.kira idea la tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. idea yang datang dari kekosongan.. hua hua hua

      Delete
  15. Dalam kes aku, idea banyak gila dtg masa duk dalam jamban or bilik mandi...

    tapi haram satu hape pon tak ingat bila dok depan ngadap laptop..

    deng!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahhaa.. sama laa dengan aku .. kih kih kih

      Delete
    2. haaa..sama la sama la! lagi satu time atas moto. lebat mencurah2 idea. bila sampai umah, parking, tongkat moto dan2 idea hilang=.='

      Delete
    3. ok gakk.. ini siap dah tulis dalam note, lepas tue sampai rumah, bukak note terus hilang mood sebab idea tue rasa macam dah basi.. wakakakaka

      Delete
  16. ada borang tak nak apply jadi adik ipaq koh koh koh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada borang lagii.. saya punya borang pun masih boleh apply lagi.. wakakakaaka

      Delete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD