Korang dah beli Lanun Ranggi The Book? Klik sini kalau belom

27 September, 2012

Pelabuhan Persinggahan - Izyahya the Crazy Cat Lady

Korang suka kucing?.. Aku teramat laa suka kucing sampai aku sanggup tunggu kat tepi tong sampah semata mata nak berkawan dengan seekor stray cat yang pemalu (Aku namakan dia Bulu). Cat person can be insane sometimes. We can talk and have a conversation with cats where ever and whenever possible. Hua hua hua...

Dan bila aku terjumpa blog Izyahya, lagi laa... Dan aku ingat aku sorang jer suka bercakap dengan kucing, rupanya semua cat person macam tue.. yes!  Aku follow dia dari Instagram, aku follow Twitter, lepas tue fanpage last sekali baru blog. Caption Instagram gambar kucing kucing dia sangat lawak.
neko chan

Kalau korang nak tahu macam mana sengalnya cat person, korang leh baca blog dia. Aku dah selongkar blog dia sampai boleh kenal perangai enam ekor kucing dia yang super comel dan siap lukiskan header untuk fan page dan blog berdasarkan karekter kucing dia.

Karekter yang macam Aoi the Diva, Hime the Princess, Sookie yang chubby, the cool sibling Ichii and Lilo dan the mischievous Bengal, Hachiko... Dan percaya tak kucing dia nama Hime tue jumpa dalam longkang dan comot masa kecik tapi dah beso humang aihhh... bebetul macam Princess. XD. 

.. korang leh bezakan tak yang mana male dan female?.. siapa betul boleh claim makanan kucing kat Izyahya... koh koh koh

So, korang boleh singgah blog dia dan belajar cara menjaga kucing cara Izyahya. Ikut cara dia, aku siap simpan makanan kucing dalam kereta. Cuma, mungkin aku tak mampu jaga kucing cara dia, aku pokai. Koh koh koh.

 Ingat, jangan aniaya kucing sebab depa super duper cute and pawsome! Nyiaaawwwww!!

79 comments:

  1. siapa x minat haiwan bulus ni..serius suka ckp dgn kucing..pedulik apa org nk ckp..tp rasa seronok dpt ckp dgn mereka..kadang2 tu kucing lalu depan mata boleh tanya dia..heii.nak pegi mana tu?ahahha..normal laa kalau peminat kucing cmtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan... haaa... sebab itu laa... XD

      Delete
    2. Awk rase awk boleh x design untuk saye? Psl kekenit saya??

      Delete
  2. haha, memang semua minat kucing suka bcakap dengan kucing . but kadang2 , yang tak suka pun bcakap juga. bila mnghalau @ marah? ;/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu biasa sebab mulut kita memang otomatik suka membebel. Tapi jenis yang suka berborak borak dengan kucing tue... kih kih kih...

      Delete
  3. yep! depa mmg comel..dan..memahami~ ^_^ sbb tu ska mengadu dkt kucing kalo sedeh..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya takde kucing, jadi saya tumpang kasih sayang kucing orang atau stray cats.. koh koh koh

      Delete
  4. balik keje, bukak je pintu ai terus berborak ngan kucing.. walaupun dia balas miow2 je lantak lah janji nak jgk ckp ngn dia

    hahaha kadang2 sampai panggil onish dulu baru bagi salam masuk rumah ahahah keji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe... borak jer.. ada kajian mengatakan, kucing boleh faham emosi kita melalui mata.. so, ape pon emosi kita, boleh terconvey kepada kucing..

      Delete
  5. dah bookmark blog dia. memang kelakar lagi-lagi entri kucing dia bunting tu.

    susah nak cari lelaki yang bela kucing. memang kategori ISTIMEWA. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... kannn... aku nak bela kucing, tapi apartment aku tak boleh bela haiwan.. sedeyh.. so, aku tumpang kasih sayang kucing kucing terbiar.. kih kih kih

      Delete
    2. Kucing terbiar pun kalau dah hari-hari feed, dia kenal kau punya. Badan pun insyaAllah lebih sihat dan bersih. Macam strays husband aku, Seri, Kolam, Cempaka, Anggerik, Jasmin dan Lily tu (nama taknak kalah). Bila husband aku balik KT je, diorang serbu. Sebab tahu dapat makan, hehe. Mula-mula garang, lama-lama dah makin manja :)

      Delete
    3. Sebab tue aku tengah berusaha nak beli jiwa si Bulu.. wahahahahaa... payah betei.. tapi dua kali bg dia makan, kali kedua masa aku preparekan makanan, dia ada juga nak dedekat..

      Delete
    4. dulu aku ada bagi sekor kucing ni makan sebab tak terurus. tak tahu kucing sape. disebabkan kesian, hari-hari aku bagi makan, belai, borak-borak dengan dia. then, siap bagi nama KABU. sebab bulu dia warna kelabu.

      tapi sejak-sejak dia asyik hadas besar depan rumah, dan takda siapa nak jaga, terpaksalah letak tempat lain yang dia boleh dapatkan supply makanan, tempat elok.

      Delete
    5. hang hantar ke mana? Putus sudah kasih sayang.. koh koh koh

      Delete
    6. satu kawasan hub makanan. lepas dia hilang, datang pulak kucing Garfield. tapi penakut punya animal.

      Delete
    7. ooo... jaga Garfield plak.. XD

      Delete
  6. wah bila cat person bertemu cat person hihi... tak mampu nak bela kucin sebab tak mampu nak beli huahuahua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoh? beli?.. beli kucing ke beli makanan kucing?.. kalau beli kucing saya syorkan adopt kucing terbiar jer.. pon cecomel kalau di jaga elok..

      Delete
  7. Aww.. malu kita tauuu.. hehehe.. mekasih Ojinz. Terer betul la, kejap je dah tahu perangai kucing kucing aku. Hebat hebat :) Yay bagus lah sekarang dah ada cat food dalam kereta. Jom feed strays :) Insya Allah, murah rezeki..

    ReplyDelete
  8. hehe suka jgk ckp dgn kucing " jgn main kat luar! ada kucing jhhat kat luar tu~~" hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. opkos laa... kena pesan gitu ke kucing kesayangan yer dak.. XD

      Delete
    2. Hahaha samalah kita. Kalau pepetang bagi kucing main-main, mulut ni dok cakap no this, no that, jangan itu, jangan ini.. semua tak boleh. Apa yang boleh entah. hahahahahaha

      Delete
    3. kah kah kah... bebudak tue mesti tension ngan kakak depa...

      Delete
  9. wah, persatuan pencinta kucing sedunia... malangnya aku takde kucing... cik puan tak bagi pelihara... tak elok untuk baby katanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu baby beso sikit yer abam Zul.. koh koh koh

      Delete
  10. terbaik. xDD cat lovers.
    dulu ade gk kucing, sampai menangis la kucing mati. heshh. =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita serupa... sebab saya pernah kehilangan Orca.

      Delete
  11. Teringat Didi dngn Mama Kucing dkt rumah. =(.

    ReplyDelete
    Replies
    1. herm herm hermm... baliklahhh DAbelYuZi... koh koh koh

      Delete
  12. saye minat orang yang minat kucing..
    eh?

    hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam tue, saya pun nak minat orang yang minat kepada orang yang minat kucinglah... koh koh koh

      Delete
  13. Ooohh...akak tak bela kucing tapi ada jiran tu bela kucing banyak buh dalam kandang 200 meter dari umah kami..pastu kucing dia terlepas n tak cukup makan...so kadang2 kami bagilah makan nasi n ikan..sian kucing2 tu...mak selalu cakap kat miau tu suruh doakan kami murah rezeki bila bagi miau tu makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiiiinnnnn... semoga akak di murahkan rezeki sekeluarga....

      Delete
  14. Ni apahal engko dengan aku punya subjek harini ialah kucing?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAri kucing sedonia banggg.. koh koh koh

      Delete
  15. saya hanya minat kucing yang manja je.. yg garang2 saya tolak tepi je. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie jenis memilih nie.... koh koh koh

      Delete
  16. Replies
    1. ehh.. samalah kita Puan Dysha... huhuhuhu

      Delete
  17. mcm bos aku, garang nk mampus bila tiba angin xelok tp dgn kucing, alahai pijak semut pun xmati..kdg2 aku rase teori aku lelaki suka kucing ialah pyabar, pyayang..xleh pakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia penyabar dan penyayang pada kucing jer.. koh koh koh

      Delete
  18. selalu sangat kucing org datang rumah..agaknya org buang kot haahaha..last2 bela bagi makan jalah sampai beranak pinak..tp pagi2 nk gi keja kompom ada jer tapak kaki dorang ats keta ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok laa tue.. sekurang kurangnya depa da tempat berteduh.. XD

      Delete
  19. Mmg....jiran kt kg pown selalu bawa makanan kucing, selalu bg kucing di jalanan makan.....ckp ngn kucing dh jd perkara biasa....

    ReplyDelete
  20. best lukisan kucing tersebut. mampu membuatkan hati awek tertawan haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah... takde niat ke situ... XD

      Delete
  21. omeynye kucin tu....suke sangat ngan kucing ^_^ kekdang kalo boring sembang ngan dorang.. cam paham je kucin tu. ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa diorang mungkin faham kita punya body language dan ekspressi muka.. XD

      Delete
  22. aku sker maen ngan kucing. teringat lak zaman jaga anak kucing masa kat universiti dlu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaga anak kucing masa kat Universiti?.. wow.. hebat hebat.. XD

      Delete
  23. Harus laa ojin kan baekkk, pilihan hati setiap calon mak mertua..ehem!

    ReplyDelete
  24. hidup cat lover... eh.. tetibe.. kekekekeke..
    meowwww ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hidup meowwww.... Nyiaawwww... koh koh koh.. XD

      Delete
  25. Walaupun kadang2 aku duduk rumah sorg,
    tapi aku tak pernah rasa sunyi..

    Satu cara nak tau seseorg tu cat person or not, check gallery handphone dia..
    Cat person baaaanyaaakk gambar kucing dlm hp..
    Korean fan pulak baaaanyaaaak gambar artis korea dlm hp dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar kucing lagi banyak dari gambar suami. LOL

      Delete
    2. Cero: tue laa pasal... dalam fon aku, ada banyak gambo kucing wakakaka..

      Iz: hahahahaha... tauuu dahhh... tgk instagram pon tau dah gambo kucing lagi banyak... wakakakaka

      Delete
  26. ada terima tempahan lagi x lukis gambar2 anak bulus?boleh la...hehheheh..

    menyinggah blog ni dari blog izyahya..seriously,interesting!tambah lagi satu blog utk di singgah setiap hari.. =) salam perkenalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan Cik Lara. Buat masa nie saya stop kejap sebab tak berapa banyak masa. Nanti saya dah ready saya bagitahu ya.. terima kasih sudi singgah.. XD

      Delete
    2. okeh cik aujinnz..takpe..sengaja amalkan sikap ingin bertanya..kang sesat jalan lak..kui2..semalam layan movie kt wayang..tnggu cerita nak start sempat menjelajah entry yang taun lepas,,x ingat tajuk ape..nak tnggal kan komen tapi line celcom amatlah memberikan kesabaran..

      so kena lah tekan button home balik..katenyeee.. =)

      Delete
    3. hahahha.. sampai ke entri taon lepas dia godek.. kih kih kih.. XD

      Delete
  27. Jantan, betina, betina, jantan, betina jantan dan lukisan kau macam biasa, CUN!


    Aku pun sekarang makin sayang dengan kucing sebab ia adalah sejenis makhluk yang comels dan manja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha... tak betul bang, dua ekor yang sebelah kanan tue jer yang jantan... koh koh koh

      Delete
  28. kihkihkih . datang dari blog kak izyahya . excited nak tau siapa lah insan yang dah buatkan header baru yang supaa awesomee tuu . Serius ! Gilaa lawa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahahha... tengkiu sudi singgah ke pelabuhan buruk saya... XD

      Delete
  29. Replies
    1. Hachiko is awesome Bengal.. saya dah cop dulu.. nyiahahahahhaa

      Delete
  30. stim tgk hime .. nak printscreen bole ???

    ReplyDelete
  31. Wah2! Saya luv cats jugak...Kucing stray, dibela semuanya saya saaaaaayaaaaaang! Saya ckp ngan kucing selalu tapi bila kena vocaliger, saya jarang ckp ngan Tiger skang... hehehehe.

    ReplyDelete
  32. Yelah, yelah. Sye ngaku sye ngajuk. kihkihkih, Diva-Of-The-House Tiger memang x suke kalo org x buat apa yng die nk, dn benci kucing baru, seolah2 dia ckp " Hey, you ni ngade sangat msk family ni nape, haaa? Tau x , I ialah kucing kesayangan kakak? Huh!" pastu pang, kene lempang. kihkihkih. ;P

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD