28 October, 2012

EyeOnMalaysia #6 - Malaysiaku Tong Sampahku


Ahhh.. Malaysia nie sungguh luas dan banyak kawasan terbiar. Setakat dua tiga plastik, sekepul asap, dan secalit debu dan sepuntung rokok apa ada hal yer dak.

Lagipun apa guna Majlis Perbandaran, PLUS punya pekerja bergaji kalau takde sampah yang diorang nak kutip kan kan kan...

Owh, jangan lupa untuk terapkan nilai nilai kebersihan sebegini kepada anak anak kita. Semoga mereka membesar menjadi anak yang dididik oleh kita sendiri ... so, mereka tahu apa nak buat bila kereta dah penuh dengan sampah sampah... Janji, kereta kita bersih dan tak bersampah.

Ingat..
Malaysia (semua benda pun) Boleh
Koh koh koh


49 comments:

  1. Oleh itu saya ingin menerapkan nilai ini dlm diriku ini...eloh it...bla bla bla #EH?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh boleh.. sila sila.. koh koh koh

      Delete
    2. oleh itu kamu hendaklah bertanggunjawab atas apa2 yang berlaku... #Eh??..haha

      Delete
    3. saya tak bertanggung jawabannye yee.. XD

      Delete
  2. tajuk tu boleh mencetuskan komplikasi. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. takdenye.. tajuk itu universal.. koh koh koh

      Delete
  3. so baddd.....cci sendiri pun mmg x berani nak buang dekat luar.. buang dlm kereta jerk.. da sampai umah br buang sampah yg tersimpan dlm kete tu.. ^_^ baik kan... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laa kita.. bukan pasal takut ke apa.. sebab rasa tanggungjawab.. sanggup biarkan sampah dalam kereta kalau tak jumpa tong sampah.. koh koh koh..

      Delete
  4. sy benci kepada mereka2 yg mmbuang smpah merata2...ase cm nk sumbat balik smpah kt mulut dorg...xske nyeeeeee....

    ReplyDelete
  5. sila buang sampah di tong sampah yang disediakan. kalau dalam kereta, sediakan plastik. senang anak2 nak buang cikedis2 mereka. hoho. amalkan dalam kehidupan seharian dari awal. insya Allah akan jadi kebiasaan.

    ReplyDelete
  6. letak bakul sampah dlm kete blh?
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. kalau kereta awak beso.. koh koh koh

      Delete
  7. rasa berslah buangkn luar, kalo kena cermin kete org, tak ke boleh menakibatkan xcident.. diri sndiri kena betul sblum ajar anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan... haaa.. itulaaa... koh koh koh

      Delete
  8. x baik la ko tunjuk perangai x baik camni kat orang ramai.. lenkali letak la bakul sampah dlm keta. hahaha. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana muat kereta nak letak tong sampah.. kereta kancil jer kot... koh koh koh

      Delete
    2. xpe.. ikat je tong sampah tu kat bonet belakang kereta. nanti jadi la keta kancil sampah (lebih kurang macam lori sampah la jugak.) hoho.. ;p

      sambil berkempen pasal kebersihan sambil beramal. ok x??

      Delete
    3. haishhh... buat menyomak yo ado tong sampah.. kah kah kah

      Delete
  9. rakyat msia..apa slhnye buang dalam plastik dlu then nnti dah sampai mana2 buang la dlm tong sampah..rakyat msia mmg suka kot duk dlm smpah..aishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa... masih ada yang kelas ketiga punya minda... koh koh koh

      Delete
  10. klu dh gini style ayahnya kena pesan kat anak2 jgn makan dlm kete mcm lebri ekekkeekke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa.. kena tegur depaaa.. koh koh koh

      Delete
  11. Replies
    1. hahahha.. ha'ah.. koh koh koh... eh?

      Delete
  12. Uisy, me rs serba salah nk campak smpah ke luar kereta..sggp biarkn dlm kete dlu then br buang dlm tong sampah. But my hubby nyer prangai srupa cam kat ats tu, campak je kluar asal kereta brsih. Penat da nk mbebel..~ -_-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih... dia dah biasa kot.. koh koh koh

      Delete
  13. terbaek la ojinz! rasa mesia negara kedua "terbersih" lepas india.

    sesak napas berada dalam negara sendiri

    ReplyDelete
  14. kalau 10 org ckp cm awok ni..habis kotor malaysia..ptt ajar anak buang dlm tong sampah.kumpulkan dlm pelastik...XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. ehh.. itu realiti kan kan kan.. XD

      Delete
  15. Mmg ramai juga yg mcm nie....selalu jga tgk....nk tgur pown....bak kata org...xmakan saman....

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa kepala batu nie.. koh koh koh

      Delete
  16. pengakuan :

    *kulit kuaci - penah!tapi bukan satu beg plastik.setiap kali kopek setiap kali buang kt luar sebab nak hilangkan mengantuk..1 meter 2pasang kulit kot..eh ade ke macam tu?huhu

    ReplyDelete
  17. beg aku penuh ngn sampah sbb kdg2 pyh jumpe tong sampah

    ReplyDelete
  18. kecik2 boleh lagi... ni ngn kulit durian =..="

    ReplyDelete
  19. Malaysia (semua benda pun) Boleh! Yeah!! ;D



    Kalau tak segan dengan diri sendiri, segan la sikit dengan budak kecik yang duduk dekat kereta belakang kan. Tunjuk sikit perangai orang dah besar. hehe

    ReplyDelete
  20. ingat satu papan tanda di pahang ni,

    "Tak rasa bersalah ke buang sampah dari kereta"

    ReplyDelete
  21. kids practically copy whatever they see adults do. and that's something many people know but fail to remember. sad.

    ReplyDelete
  22. :) best ni buat time road blok...he he he he

    ReplyDelete
  23. keh tak, sbb keh takdek kete. kakaka

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD