23 October, 2012

Pengembaraan masa dan kepeningannya

Baca tajuk tue betul betul... koh koh koh
Korang dah tengok filem Looper? Pada korang, filem tue best ke tak best? Bagi aku penggemar Sci Fi, filem itu memang original dan terbaik seperti Back To The Future. Tapi aku bukan nak review filem tersebut, tapi salah satu komponen dari filem berkenaan iaitu Time Travel.

Closing The Loop

Dalam filem tersebut, Mafia yang ingin menamatkan kontrak Looper akan menghantar diri Looper yang dah tua kepada diri mereka yang muda untuk dibunuh.

Ini membuatkan aku terfikir, dimanakah titik akhirannya kerana proses tersebut berterusan. Sebab itu agaknya ia di panggil closing the loop. Jadinya, adakah masa itu akan berulang ulang ulang tiada titik akhiran atau sehingga dalam salah satu kitaran tersebut, Young Joe buat silap melepaskan  dan mencipta open loop yang lain.

Old Joe tak boleh membunuh Young Joe kerana ia akan menyebabkan Temporal Paradoks aka Paradoks Masa. Ia menyebabkan Old Joe tidak wujud dan pengembaraan masa itu tidak berlaku. Kalau Old Joe bunuh Young Joe, dia otomatik tak wujud dan pengembaraan masa itu tidak berlaku. Dalam erti kata lain, errr... benda nie semua tak berlaku..

Alternate Timeline



Di sini aku fikir, kalau loop tersebut dah tertutup, macam mana masa dia boleh kacau bilau lagi? So, untuk filem ini menjustifikasikan Pengembaraan Masa Old Joe, apa yang dibuat oleh Young Joe, boleh diimbas/tertanam dalam memori Old Joe sebagai memori baru. Oleh itu, susur masa Old Joe juga sedang berubah dan kemungkinan dia tidak menemui isterinya pada masa depan juga adalah tinggi, kerana Old Joe dedahkan banyak maklumat tentang masa depan dan Young Joe akan hidup dengan maklumat tersebut. Alternate Timeline.

Jadi bagaimana ia berlaku?


tetapi bolehkah wujud terlalu banyak susur masa sekiranya pengembaraan masa benar benar wujud. Kacau bilau nanti der..


dah laaaa..
pening aku nak pikir... koh koh koh


61 comments:

  1. Replies
    1. kih kih kih.. welcome to da club.. XD

      Delete
  2. Adoi...mula2 faham..lepas tu jadi tak paham langsung!

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. erm erm erm... entri nie memeningkan?.. ke ape?.. koh koh koh

      Delete
  4. mcm cerita traveller lah jugakkan, O.o manusia pengembara. dia ada gen yg special. sdg seronok2, tiba2 dia masuk ke alam depan. Huu~ measey share. xtau gk cite Looper ni..mg lupa xDD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. mekasih share jugak.. Saya tak tengok lagi cerita Traveller XD

      Delete
  5. First time komen i believe. Sebagai peminat siri Dragonball,saya dpt faham konsep time traveling tersebut.haha
    ps: Dah tertulis dlm Al-Asr,Demi Masa,sesungguhnya manusia itu di dlm kerugian. Hence,instead of thinking about changing the future,we should make use of the present to get the future we want. #iklan

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju benar dgn star. bukan masa silam atau masa depan yang patut kita gusarkan. yg penting ialah sekarang. how we can shape our future.

      Tapi mmg gila ak tak paham langsung carta aliran masa yg last tu. rumit sgt. =(. ke ak patut gk cerita ni dulu baru faham?

      Delete
    2. cam dragonball,trunks arc.ada beberapa timeline kt situ,dgn pelbagai possibilities.yg main where trunks come bg ubat,goku mati,trunks mati kena bunuh dgn cell,etc.

      ini pemahaman sayalah.

      Delete
    3. @Star :: hahahha.. terima kasih komen.. yang faham konsep nie, senang nak faham.. koh koh koh

      @WZ :: aku rasa, ko gie tgk cerita dia dulu kot baru faham.. koh koh koh

      Delete
  6. camne ko bleh buat benda alah niii???
    subjek sejarah paling susah pada aku...and benda ni lagi susah dari sejarah..! @w@

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah... ini pun aku fikir lama nak buat... dan lepas dah siap pun aku masih teragak agak lagi nak publish takut orang tak faham.. hua hua hua

      Delete
  7. wahhhh , pening + biul dah (first time komen kt sini :) )

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. welcome to da club.. XD

      Delete
  8. last sekali mmng aku tak baca dah...kahkahkahh! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here.
      Bagi mengelakkan kepeningan berganda.

      Delete
    2. @Cik MArikh :: hahahha... tajuk dia pon dah jelas..XD

      @Wijdan Hawani :: hahahahaha.. XD

      Delete
  9. mula mula ok....pastu mkin pening....dan sekrang benar benar pening....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. saya fahamm.. saya faham.. koh koh koh

      Delete
  10. apakah yang ada pkr?ke apakah yang sy x phm..=_=

    ReplyDelete
    Replies
    1. hua hua hua.. entah, tak tahu ada yang fikir ke tak.. koh koh koh

      Delete
  11. kesimpulannya.. time travel tu memeningkan kepala. kenapa la dorang sanggup peningkan kepala pikirkan benda yang memeningkan kepala camni.. (=.=")

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab diorang ingin sesuatu dan diorang cuba nak realisasikannya.. motivation.

      Delete
  12. en aujinz!!!enggak paham pakkk..cerita apa ini..
    huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah... ini adalah kupasan cerita Looper laa Wanie-sang..XD

      Delete
  13. huwaa... aku penin... grrrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah... *hulur minyak cap kapak*

      Delete
  14. dasat tahap pening entry ni..sama taraf ngn tajuk dia haahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. dah terang terang tajuk dia memaningkan... koh koh koh

      Delete
  15. Aku punya otak tahap bijak itu tak tinggi mana tapi bolehlah cuma malam ini serius, aku tak boleh guna kebijaksanaan untuk memahami entri ini. Ahh. Aku ngantuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha.. bertabahlah... time travelling memang memeningkan.. koh koh koh

      Delete
  16. aujii ! kenapa makin komplekkss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa cik Jannah.. ini paling simple saya boleh terangkan... koh koh koh

      Delete
  17. aku dah cakap dah, kau banyak tengok kartun ni ojin, pegi tgk adam dan hawa lah! baru boleh cipta timeline twitter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa barangggg Adam dan Hawa... koh koh koh...

      Delete
  18. aku harap kau pun berbahagia ya aujinz..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku memang sentiasa bahagia bro... koh koh koh

      Delete
  19. malas baca smpai habes..pening..huh!

    ReplyDelete
  20. lepas bace entry kali ni saya terus ke klinik dek kerana migrain yg terlampau...

    hohhh... =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.... bertabahlah.. tak yah gie klinik sebenonye.. jumpa saya pon dah okeyh.. koh koh koh

      Delete
  21. siap buat mind map ke ape nih..hahaha...

    ReplyDelete
  22. amirul nyanyi lagu sekolah kopok sahaja dia tahu

    ReplyDelete
  23. HAHAHAH mmg poning ayong ;))
    anywy ^^salam aidiladha~!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik hik hik.. Salam Aidil Adha walaupun dah seminggu lepas.. koh koh koh

      Delete
  24. da tgk citer ni...haha...duk dlm pggung sambil perah otak nk memahami citer ni...kawan aku sblh duk menguap bnyk bnyk bnyk bnyk kali...tapi aku suka cite ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan... best aa citer nie... koh koh koh

      Delete
  25. Kawan aku cerita pasal cerita ni pun aku tak berapa faham.. Kau siap boleh simpulkan ikut cara kau lagi, memang rajin berfikir kau ni! koh koh koh



    Manusia, konon nak tunjuk bijaksana; secara tak sengaja dah tunjukkan kekurangannya sendiri.. ;D

    ReplyDelete
  26. aku pun dah tengok..kesimpulannya... FENING! (xpaham)

    anw..baru arini tetibe termasuk dalam blog ni. terbaek ah!! aku suka kartun2 yg dilukis..ohsem!!

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD