09 October, 2012

Sambil menyelam, cuci mata

Shopping barang dapur selalunya aku buat seminggu sekali. Dah kalau aku masak pun seminggu sekali takkan aku nak stock bawang banyak banyak kann.. aaa.. dulu aku rajin laa stock barang untuk sebulan..
tapi bila stok banyak banyak tapi tak masak, susu bertukar menjadi keju, kentang tumbuh ketuat dan bawang bertukar menjadi err..pokok bawang?.....
Blergh..

Pesen aku, seorang Jaga yang berkaliber asyik kerja kerja kerja yang jarang ada peluang bersenam, menyopping nie memang aku tunggu setiap hari Sabtu. Sebenonya Savemart dekat jer dengan rumah aku, kiranya rentas jalan dah sampai tak sampai lima minit. Tapi aku suka ikut jalan jauuuuuhhhhhh... kiranya, aku akan berjogging/berjalan sekurang kurangnya 3km untuk sampai ke Savemart.. koh koh koh.. bijak tak aku?.. 2 in 1..

Hik hik hik.. kemain sejam setengah. koh koh koh.. takde laa sejam setengah, biasanya 30 - 40 minit jer.. XD

..dan lagi, ada apps android yang boleh kira steps, jarak, track laluan dan kira kalori yang dibakar (kena setting step, umur dan berat dulu..) bila kita workout cenggitu. So.. lagi semangat laa aku bersenam bila diberitahu berapa jumlah kalori yang dah dibakar.. (..jangan sayangkan lemak..kita bako jer! )



So, aku akan berpeluh masam masam manis ketiak sebelum sampai ke destinasi yang aku tuju. Biasanya perjalanan sebegitu, menurut application tersebut, aku akan bakar 212-220 kalori. Not bad aite. Semangat nak kurus tue tingggiiii.. koh koh koh... ( flip lemak di perut..)

tapi

Satu jer aku menyampah kalau shopping hari Sabtu nie...
Aku selalu terlupa nak bawak recycle bag.
Dah, satu kerja plak aku nak mengangkut barang barang bawak balik rumah.
Aku pesen kedekut. beg plastik 20 sen pun aku kedekut nak beli...
koh koh koh


Ahhh.. ada satu perkara tentang plastic bag di hari Sabtu.
Yang itu kita cerita di entri kemudian... XD

62 comments:

  1. kenapa encik lannu dieskeben tak bawak beg macam orang gi perang je..? xDD boleh ber kungfu apa kalau bejogging smbil belakang ada barang.
    muscle kuat!.. lpstu jgnkn kalori lemak, ngan kulit2 terbako skali. lagi seleemm.

    *huk hak huk hakk.. aribaahh*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haishhhh... Susah woooooo nak lari.. koh koh koh..

      Delete
  2. pergh.. hebat la bersenam sambil menyopping. ni yg aku suspek kat ko.. eh respek.
    ko pun pesen tak suka letak barang dlm troli jugak ke? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak.. sebab aku malas nak tolak troli... Koh koh koh..

      Delete
  3. cuci mata..cuci mata..
    ingatkan skodeng awek tadi.
    leps beli brg, balikumah ikot jln jauh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas shopping terus gunA shortcut... Sbb tngn dh penuh barangg... Koh koh koh..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. alasan..hahahaha..
      kalo ikot jln jauh dah kire jln 6 km dah tu..
      sampai umah x yah masak..teros pengsan..hahahaha

      Delete
    4. hahahha.. payah gakkkk.. kang lapo kangg... XD

      Delete
  4. flip lemak kat perut? emmm, sama ah dengan kiteeerrr... tapi takde maknanya plak aku nak jalan kaki gi supermarket... satu troli kot, sekali beli barang.. mau patah bahu aku mengangkut balik umah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah... agak agak laa.. kalau satu troli kena bawak kenderaan ler...

      Delete
  5. 20 sen pun kedekut. haishhh... laen kali mintak kat aku. aku belanja plastik bag satu. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih... aku suka guna recycle bag.. kalau terdesak baru guna plastic bag.. selamatkan bumi katanyeee...

      Delete
  6. joging sambil2 cuci mata kan, tak gitu? huhhuu

    tak yah pakai plastik laa, masuk dlm baju teruih..kuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh! baru aku pasan, tajuk sah2 la cuci mata, gagaggaa!

      Delete
  7. demi membakor lemak, kau sanggup jalan jauh. bagus jugak. sehari kita kena berjalan 10,000 kali.

    aku kalau pergi kedai, aku memandu padahal kedai dekat lebih kurang kau je.wkaakkakakak. *flip double chin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan 10k kali ler Dani, 10k langkah.. pengsan aa kalau berjalan 10k kali sehari.. wakakakakaka.. kalau perempuan aku galakkan naik kenderaan.. zaman lo nie manusia semua gila...

      Delete
    2. eh silap. 10k langkah. ahahahahaha!

      zaman sekarang ni perempuan kena ambil langkah berjaga2 lebih. takut noks dengar kes ragut, rogol, bunuh etc etc.

      Delete
  8. kdg2 memg terlupa ari sabtu xda plastik bag tp seb baik bawak beg besar gedabak so sumbat je la yg mana ptot, xpon troli baby jd tmpat mengangkut barang

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kelebihan perempuann.. kih kih kih..

      Delete
  9. tak letak barang dalam troli atau plastik beg memang perbuatan lelaki macho..

    kantoi flip lemak kat perut..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki macho juga mempunyai lemak di perot... kih kih kih

      Delete
  10. ko jogging gi kedai tu, x berbau ke satu kedai dgn peluh ko tu?? muahahaha.. >:D

    pasal beg plastik tu, selagi mampu aku bawak guna tangan memang aku takkan bayar utk beg plastik. jadi, hari sabtu hari larangan aku bershopping.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku jogging lepas mandi ler.. lepas jogging mandi lagi.. kengkadang tak mandi, spray perfume baru gie jogging.. koh koh koh

      Delete
  11. adekah lelaki kacak yg aku nampk berjogging2 tu ko..?

    haha..

    aku pn selalu lupa hari sabtu takde beg plastik..
    kalo nk beli benda2 pelik, kene letak semula..

    sebab kedekut gak.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. aku ler lelaki kacak itu.. aherherher...
      kedekut gak.. kite sepesen.. muahahahhaa

      Delete
  12. 2posen pon berkire..
    pe gune gaji riban2 kalo 2posen pon xleh nk hulur..
    hakhakhak..

    ojinz dekot! kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha... bukan ler.. saya memang tak suke guna beg plastik.. XD

      Delete
  13. 20posen pun berkira haha....gila rajin ko eh shopping, masak...bertuah sape dapat hang ni kannnn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertuah?.. hoh.. malang ader laa.. kih kih kih

      Delete
  14. sbb tu malas nk soping ari sabtu.. ahhahaah

    *tanak komen part jogging tu, sbb jeles.. smp skang masih tak berpeluang nk eksesais bebtol lg... (~_~)

    ReplyDelete
  15. err klu buat keja rumah mcm mendobi baju untuk seminggu kira bakar kalori tak???ekekekeke..rilek ja aku sabtu lepas beli roti gardenia dengan planta lepas tu letak dlm sling bag pusing mall kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakar kalori... tido, makan, berjalan, naik tangga, memasak memang bakar kalori tapi tak banyak.. tapi mendobi baju guna tangan itu memang bakar kalori.. boleh dilakukan setiap minggu.. XD

      Delete
  16. rajinnya senaman.. kita bakor kita bakor..hahahaa

    ReplyDelete
  17. Akak penah gak guna application kira jarak n berapa langkah kita jalan tu kat hp tapi setakat jalan dari anjung rumah sampai ke dapur amik makanan mana nk berkesan...terus delete..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. isk.. boleh jer kak.. sila gunakan masa akak berjalan kat shopping mall.. haaaa.. XD

      Delete
  18. Hmmm... tetiba mcam rasa best plak kalo pakai android!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best bro... boleh cuba bro.. tapi untuk hang aku suggest ambik Galaxy note.. XD

      Delete
  19. naik skuter lagi banyak bakar lemak! kau hiris lemak, letak atas ekzos skuter, terbakar punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoh.. takde pekdah Ikar.. takde pekdah.. kih kih kih

      Delete
  20. hehe...next time kena bawak bagpack la sambil gi joging...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan... kah kah kah... aku pun pikir gitu gak laa...

      Delete
  21. cite cuci mata die kt celah mna....lmbt sket nk phm cite ni....:-??

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. itulah masalahnye... koh koh koh

      Delete
  22. hahahhaa...same la aku..20posen berharga utk beli bag plastik...tp kalau 20sen beli coki2 aku x kesa...tp ade ke coki2 harga 20sen dah?haihh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haishh.. makannnn jer... isk isk isk...

      Delete
  23. Dah tahu lupa. Kedekut pulak tu. <(`^´)>

    ReplyDelete
  24. Sebab tu Mieya tak suka beli barang hari Sabtu. Kalau hari lain takpe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa... tapi, hari Sabtu jer saya rajin menyopping.. hari lain, malass... koh koh koh

      Delete
  25. hari tanpa plastic bag memang kekadang membantutkan perasaan yg nak bershopping meluap2 tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. okeyh laaa tue... tiada pencemaran beg plastik sangat.. XD

      Delete
  26. nijoging sambail g shopping ek.. ok gak tu.. muehehe.. :P tp bila da shoping.. mesti beli brg banyak.. bila da beli brg banyak.. cmane nak bw balik lak.. ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik kena ikut short cut ler... takkan nak ikut jalan jauh.. koh koh koh

      Delete
  27. kahkah nak sy teman abang jogging?

    ReplyDelete
  28. pasal plastic bag tu....aku pun slalu camtuu..alaa 20sen je...hakikatnya.."HaHaHa"

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. aku pahamm.. aku pahammm...

      Delete
  29. sbb da xde plastik bag, nak balik tu mesti gune jln dekat tu je an.. kui kui kui :D

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD