30 December, 2012

Top 3 - Kotak Pensil paling lejen zaman persekolahan aku

Zaman persekolahan memang best.
Zaman aku bersekolah dulu pun memang happening.
Aku ingat nak imbau kenangan kenangan zaman persekolahan semula lah. 
Oleh itu aku mulakan dengan yang ini dulu... yang lain kita bincangkan kemudian.

Zaman persekolahan bukan setakat nak timba ilmu. Selalunya disinilah adalah dimana bebudak sekolah menunjukkan harta harta mereka. Masing masing tak nak mengalah.
Terutamanya.. Pencil Case atau bebudak sekolah panggil Kotak Pensil 
Kotak pensil apa paling femes dulu dulu... 

Tempat Ketiga

Kotak pensil ini masa dedulu aku rasa sangat lejen. Bertingkat der. Kira zaman tue tak pernah jumpa, jadi peghak sikit laa..dibuat dari zing, kadang kadang plastik.. aku punya dulu aku dapat hadiah beli Milo. Memang bangga gila bila guna. Tapi sekejap jer laa.. dah lama lama, aku rasa kotak pensil nie lebih kepada kosmetik kerana praktikalnya.. pretty useless. 

Jenis macam aku, aku suka bawa pensil pen dan pemadam yang banyak. Kengkadang aku isi marker. Kotak Pensil jenis ini tak boleh simpan pen menimbun. Dan, tingkat dia yang selalu lari dari rel menyebabkan ia tak boleh ditutup. Mangkuk Tingkat sungguh... Aku guna dua bulan jer.. lepas tue..aku campak dari tingkat 3.. aku cari kotak pensil lain.


Tempat kedua

Kotak Pensil Dua kompartmen. Ia ada dua lid atas dan bawah. Biasanya, salah satu kompartmen adalah lebih cetek dari yang satu lagi. Pretty cool though. Penutupnya bermagnet, ada poket plastik yang boleh letak jadual sekolah, letak gambo awek. Nak access ke alatan tulis juga senang terima kasih kepada teknologi magnetnya. Siap ada pengasah pensil bina dalam. siap boleh cabut lagi. cool giler.

Tapi drawback dia banyakkkk.. Pun tak boleh nak simpan pensil dan pen yang banyak. Kalau banyak, penutup dia takkan melekat pada magnet. Dan lagi, bila lama lama, magnet dia jadi lemah, kau flip ke compartment satu lagi, alamat berteraburlah pensil kau ke lantai bila penutup compartment bawah terbuka.
blerghh.. tak sesuai kepada pelajar lelaki yang menjaga imej terhadap awek-awek.

Tempat Pertama
Dalam banyak banyak pencil case aku, aku paling suka yang ini. Sekarang susah nak jumpa sebab orang dah tak guna VHS lagi. Kalau guna pon, kotak dia jenis slide-in. tak cool.
Takkan nak guna kotak DVD plak kan.. apa baranggg.. 
Aku punya VHS Box pencil case aku rembat dari VHS Michael Doohan Story milik ayah aku. Kaler dia yang oren tue yang buat dia mahal.

Boleh sumbat seberapa banyak pensil, pen dan pemadam yang aku mahu. Dek kerana aku suka Drawing Pen, kotak ini paling praktikal. Penutup dia ketat dan saiznya sedang sedang elok sedap masuk dalam beg silang.
Yang paling best, dia ada sampul plastik di luar. Aku letak lukisan yang aku lukis dan.. jadilah custom made pencil case. Apa yang kau letakkan bawah sampul plastik tersebut adalah statement of genuinity. 
Masing masing ada gaya masing masing. 
Cool giler.. at least.. pada masa tersebut.
Aku guna pencil case nie sampai aku habis belajo di UiTM.
koh koh koh...
La nie.. payah bebeno nak jumpa.. pfffttt.. ~



So, korang punya top 3 Kotak Pensil plak yang mana?
koh koh koh


92 comments:

  1. aku pakai no 1
    pastu letak poster Full Metal Alchemist bwh plastik dia (",)

    ReplyDelete
  2. kahkah.. tiga2 den pernah pakai. XD

    ReplyDelete
  3. haha. ketiga2 pernah guna. dan kalau pensil warna mesti beli yang bertongkat tuh. rinduu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa. pernah guna.. pernah gunaaa...

      Delete
  4. kotak pensel aku dulu, semua yang kakak aku dah guna ja. *sigh*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak salah pun turun temurun.. kofff.. XD

      Delete
  5. No 1 ngn no 2 je pnh pkai..dolu3 umh xde vdeo player..so kotak tu pn xde..ekekek paling sng tuang je suma pensel pmdm bgai dlm beg..ag beso ruang dr pkai penselbok..ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Demok memang, nak yang beso jer.. koh koh koh

      Delete
  6. pakai no tiga. Cun kot lepastu lukis corak kt depan dia sebab luas. Selalu buat corak dam aji merah hitam fuyoo bawak pi sekolah semua pakat ushaa ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. dam aji?. kretif kreatif... XD

      Delete
  7. hihih.. aku suka style pencil case kain bentuk silinder yg berzip, bleh sumbat bnyk pen, pencil, pemadam (bentuk mcm pen), pembaris, liquid ppr, pencil lead, pen highlighter, drawing pen n lain2.. bab lukisan tuh, dulu2 meja skolah kena balut kan, balut meja 2 lapis.. bawah kertas minyak, atas dia plastic.. so aku bleh selitkan lukisan2 aku antara kertas minyak n plastik.. maka personalized la meja kelas aku tu heheheh.. owh zaman skolah mmg zaman yg klakar bg aku ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. pencil case yang kain tue, sampai la nie aku guna lagi.. XD.. so, tak termasuk dalam lejen lejen..

      Delete
    2. oh kalo cmtu yg legen dlm kes aku hanyalah meja kelas aku, pensil case not included.. hahah XD

      Delete
    3. bab meja kt skolah - kita sama! (^_^)

      Delete
  8. Cheq pakai yang no 3..

    letak gambaq ygchek suka..
    pastue chek potong-potong huruf lam paper yang kaler-kaler..
    buat nama sendiri...
    hoooohhh....

    mana dah ilang pancel box tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. kreatif gak hang no.. XD

      Delete
    2. sama gak! suka potong2 huruf-huruf atau ayat2 yg font dia cantik2..

      Delete
  9. aku punya yg no.1!!! seryes legen gileee.. dedulu aku letak gambar anuar zain.. xtau kenapa aku minat sgt dgn dia dulu.. wahaha..
    siap letak nama sendiri 'love' anuar zain ><

    the worst is, aku jer GADIS dlm kelas yg pakai pencil case gini sbb geng aku suma budak laki... gigirl lain suma pakai pecil case bertingkat2 tuh.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anuar Zain???....... koh koh koh koh koh koh XD

      Delete
  10. aku punya selalunya kebas org punya....hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. isk isk isk.. ini tak patuttttt.. tak patutttt...

      Delete
  11. Yg pes tu rietta xde...sebab kat umah xde vhs player....so mmg xde la benda alah tu...yang biasa 1 side, yg dua side kakak sepupu kasi yg dia punya yng dah xmo okai...yang no tiga tu, dpt hadiah milo gak....hehehe....pkai smoai darjah nam jew....msuk form one, rietta jahit sndiri pkai lebihan kain oerca dan zip bju yg dah xpkai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jahit sendiri pon lejen gak.. tapi tak sempat nak lukis tadi, photoshop merajuk.. XD

      Delete
    2. yer.. sy pon penah ade pencil case jahit seniri! (^_^)

      Delete
  12. Semua aku penah pakai. Tapi yang paling aku suke yg berzip tu. Yg transparent tu. Biase lar perempuan kan. Ape kena mengena transparent dgn pompuan erk xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah.. ape kaitannya.. kah kah kah

      Delete
    2. penah jugak pakai yg transparetn tu.. hahah.. tp bile ade pen yg dakwatnye tumpah/marker pen tak tutup rapat, jd comot.. so, buang! (^_^)

      Delete
  13. azie guna yang kotak pensil bertingkat2 tu. perghhhh. bila pakai,rasa macam ssemua orang tengokkkkk je. perasan tahap gaban. gaya macam aku-sorang-je-ada-pencil case-cenggini -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. power power... kita semua ada perasaan itu.. XD

      Delete
  14. zaman aku stakat yg no 1 n no 2 tu je.. lg2 yg bertingkat tu, fuu.. kembang semangkuk bawak g skolah. ade gmbar pooh lg suwit..oh memories ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pooh?.. wow.. aku dulu letak gambo Voltron.. koh koh koh

      Delete
  15. heee...sy pun guna tiga2 jenis kotak pensil tuh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. power power power.. XD

      Delete
  16. HAHAHAHA.....sekarang ada lagi laaa. Haritu beli perkakasan persekolahan anak2, ternampak semua ni kat pasaran. Anak CiM yg sekolah tadika tu beli yang bentuk kereta, 2 tingkat, tapi besi punya style.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CiM, yang dua atas tue ada lagi, yang kotak VHS tue yang dah susah nak jumpa XD

      Delete
  17. paling best no 1... bangga woo ada kotak tu pastu tampal sticker bagai

    ReplyDelete
  18. hahah.. paling teringin yg bertingkat tu... sanggup simpan duit gara2 nak beli.. ngee.. ^_^

    ReplyDelete
  19. aku dulu suka pakai jenis pouch je, senang. baru grundge mcm nirvana.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun pernah pakai yang pouch tue.. XD

      Delete
  20. perghhhh! tiga2 aku tak pernah pakai wehhhhh~
    adakah aku ketinggalan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoh?.. tak pernah pakai?.. serius??..

      Delete
    2. serius la wehhh..aku pakai pencil box mak aku kait..kotak plastik ade pattern bunga, pastu mak aku kait la pakai benang bulu kambing..pastu cantum2 jadilah pencil box!...

      faham tak?

      Delete
    3. serius tak pernah pakai..
      pakai yg kotak besi biasa tu je..

      nk paling 'mahal' pon mak aku kaitkan pakai petak plastik yang tengah tu ade pattern bunga2, pastu mak aku kait pakai benang bulu kambing..cantum2 kan petak tu, jeng jeng jeng! jadik lah pencil box!..(pernah nampak tak weh??) ^_^

      Delete
  21. huhu..1 dan 2 xpernah. sekadar tengok kawan punye. no 3 plak 1st time tau melalui blog ini wlpn ada player tu kt rmh. aku jua ketinggalan. ho hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. baiklah Maro.. bertabahlah.. koh koh koh

      Delete
  22. no 2 waktu sekolah rendah ja..masuk sekolah menengah guna yg berzip..masuk u hahahaah sempoi xdak kotak pensil terus suma sumbat dlm file ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang kita tak tahu tue... kah kah kah

      Delete
  23. erm 2 n 3 pnh pakai.... last2 lps abis sklh jer, dh xmen2 pencilbox ni..letak dlm beg jer terus xpun dlm fail bila nk pi kuliah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua macam tue agaknya.. dah tak kuasa nak bawak pencil box beso beso.. kah kah kah

      Delete
  24. aku pernah pakai yg tmpt ke-2 ngan ke-3 tuh. tp yg kotak VHS tu, aku x pernah pakai lg. nak try pakai skang pun, aku dah lama graduate dr sekolah menengah apatah lg sekolah rendah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. alaa.. sekarang pon boleh jer kalau nak guna.. XD

      Delete
  25. waaaaaaaaaaah..mengimbau kenangan lama. tiga2 pernah pakai..tapi yang paling legend no 3. Pakai kotak video...haruslah jadi custom made kan. Asyik tukar cover je..nak grand sket..letak poster artis kegemaran. Haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha... kalau perempuan, tak lari dari artis kegemaran. Macam kawan dulu, tak abih abih dengan Mark Dacascos dia.. XD

      Delete
  26. aku biasa pakai yg tingkat2 tu je. tapi takdela byk2 tingkat camtu. pesen tingkat 1 leh cabut keluar tu. pastu aku suke beli bijik2 kecik kaler2 pewangi tu. simpan dalam kotak pensel bagi bau harummm. :3 gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. yang itu bukan bertingkat.. itu berlapis.. koh koh koh

      Delete
  27. semua dh penah pakai..waaaaa...rindu nk ke sekolah laaa oiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahaha... sila sila kembali ke sekolah.. XD

      Delete
  28. 2nd & 3rd tu rasa cam pernah pakai.. yg 1st tu sebab dulu x pernah ada. lagipon pencil case aku semua recycle dari kotak geometry set.

    pastu kalau x salah dulu ada kotak pensel yang depan dia ada game pinball or yg seangkatan dengannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahahahha.. apa?.. muahahahha.. lejen lejen.. XD

      Delete
  29. ko memang legend lah..sebab VHS box kaler oren tu..aku pun tak pernah guna walupun aku budak teknikal...hehehe..kotak bertingkat ngan compartment tu biasa guna...yg slebihnya guna bekas pensel kain...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kotak oren tue jarang jumpa... yang selalunya, jenis yang clear punya tue boleh nampak dalam.. XD

      Delete
  30. aku 2 dengan 3..yang 3 tu paling lejen..susah woo nak dapat!

    ReplyDelete
  31. bawah sekali je aku takda. top 3 pencil case aku jawab dekat entri aku boleh? :)

    *kes komen malas sign in blog

    ReplyDelete
  32. ahoii~ ojin tak penah menghampakan bab2 mengimbau zam dolu-dolu nih..

    nice!

    ReplyDelete
  33. haha.. betul2... yanh nombor 3 tu memang deno selalu pakai dlu2 sekolah rendah... hehe

    ReplyDelete
  34. Malangnya, tiga2 aku tak pernah pakai...
    Selalu dengki tgk member lain pakai...
    Sedih ooo...

    Aku selalu pakai yg plastik biasa yg selalu dpat kalo cikgu bagi hadiah alat tulis tu..
    Ada satu point masa sekolah menengah, aku malas nak ada pencil case, aku letak alat tulis aku dlm plastik jernih bungkus kuih je..

    *depress mengenang masa kanak2*

    ReplyDelete
  35. Cilake Ojin , ini semua bende lejen woi ! Tapi , benda paling lejen itulah .. kaver VHS . Engko nak bubuh roti atau snack bar pun boleh .

    ReplyDelete
  36. salam..
    aku x pernah ada kotak pensel.. klu x mesti hilang..
    mak aku ikat jer pensel pemadam pembaris dengan getah ikat sayur.. haha senang..
    sekarang pon terikut2..
    cuma sekarang bawak pen sangkut kat poket white coat..hahaha..

    ReplyDelete
  37. slm thn baru 2013!owh ingatkan sy sorg je suka bw kotak vhs ke sklh.masa kecil duduk dgn nenek di kampung,uncle pulak masa tu suka kmpl video.apa lagi manjang kotak vhs tu hlg sbb sy kreatif sgt,saya suka balut dgn pembalut hadiah yg comel2.kotak besar maka byklah alat tulis yg disumbat sampai nenek selalu bising hehe..


    ReplyDelete
  38. selamat tahu baru :D
    Fi pernah masa sekolah mengah isi dalam plastik kalkulator suma benda...pastu gi kelas...cg marah!!...ahaha

    ReplyDelete
  39. prnh gne yg no 2..
    kire plng ganas la 2..
    yg bertingkat xgne sbb xbest..
    haha

    ReplyDelete
  40. eyza biasa pakai yg no 2 dan 3 jea... sebab nak mencuba yg baru.. tgk kawan pakai kita pun tergedik2 nak pakai hehe..

    ReplyDelete
  41. HAHAHAH semua NA DA RASA PAKAI KEKEKEKEK

    ReplyDelete
  42. yg no 2 tu pernah buat aku jakun selama 3 minit. ada yg pakai button2, bila tekan button tu otomatik kluar pengasah pensel la, laci rahsia la... cool giler. tp aku tak pakai pun sebab time tu macam mahal sket rege dia.
    aku bnyak kotak pensel tp sume dpt hadiah jwb soalan dlm kelas/ hadiah exam skolah bg.. haha.. tak payah beli(time skolah rndah la)

    ReplyDelete
  43. awak... yg guna kotak tape tu style.. leeza pernah guna gak.

    ReplyDelete
  44. yang no 1 n no 2 tu sengal..kalau bwk mmg besar gedabak dalam beg..buat penuh ruang dlm bag je..dgn buku teks lagi..bekal lg..smua nak bwk..pastu..kalau magnet dh kurang lekat..tba2 jatuh bdepap!!hah..teburai segala..msuk dalam longkang..mmg kesian..haha

    ReplyDelete
  45. hahahaha.. adehhh ... tak memasal gelak sorang2 baca entry ni.. semua benda memang sangat true storyyyyy.. hahahahha..

    ReplyDelete
  46. pensel box aku time sekolah? memandangkan aku ni orang susah, jadinya pensel box aku adalah hasil kreativiti mak aku dengan menggunakan kain-kain perca yang dicantum-cantum maka terhasillah sebuah pensel box..tapi masa sekolah rendah je la guna..masuk skolah menengah baru ade pensel box sendiri kumpul duit belanje mak bagi tetiap bulan tu nak beli..kui3..

    ReplyDelete
  47. hahaha! demn! dont make me remember old times weh..
    masa darjah satu sampai darjah 3 pakai yg jenis no.2.. then sebab dah malas ngn gajet bermasalah.
    darjah 4 aku dah start pakai pen. aku sorang je pakai pen mase darjah 4. sebab tulisan aku cantik. hahahaha! dengan itu aku dapat beli liquid paper. then beli jenis no.1 dan conteng2 penutup gune liquid paper. pastuh bile penutup cover tin dah kepak sebab letak dalam beg lame sangat. suke buat bising kepak2 cover tin between classes.
    jenis no.3 digunakan lepas jeles tengok kawan buat pensel box custom made letak cover gamba bezita mase skolah form 1. aku pun nak buat. tapi aku letak gamba detektif conan.
    mase form 3.. aku dah malas bawak pensel box. aku campak sume tools dalam zip poket depan beg. biase la. mesti ilang punye. then kalau tade pensel. pinjam kawan. kalau tade pen. pinjam kawan. kalau tade pemadam. pinjam kawan. gyahahahahaha!

    ReplyDelete
  48. Hahaha woi yang kotak VHS tu aku takde. Sebab rumah aku takde video player pun. Sedihnyew itewww

    ReplyDelete
  49. Aku penah pakai tempat ketiga dan kedua je. Tapi pakai bekas tape tu? Oii. Legend sangat tu!

    ReplyDelete
  50. Ketiga2 saya pernah pakai...
    Tapi paling best yg no.3....
    Mmg smart je rasa tau..heheheh...

    -NA-

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD