12 January, 2013

EyeOnMalaysia - #9 - Janji Ikhlasssss

Kalau mintak duit tapi tak dapat yang dikehendaki kita...


Tapi kalau bab bab derma dan sedekah...


So nak tanya la nie...
Seringgit dapat beli apa? kuih karipap inti angin pon la nie dah RM1.20 tiga bijik.


Seringgit pon takpe ye dak.. jemaah masjid ramaiii...
yang penting apa?
 Ikhlaihhhhhhhh...

koff ~


66 comments:

  1. 50 ringgit la nie bawak pergi pasar malam jap je habis. Tak besar macam dulu da

    ReplyDelete
  2. 50ringgit kalo wat sopink rase mcm sikit..
    50ringgit kalo nk wat sedekah rase berat ati nk bg sbb rase mcm besar sgt..
    haha..

    last2 derma 5posen.. jnji ikhlas..
    kehkeh

    ReplyDelete
  3. seringgit dapat beli gula-gula 10 biji.

    menderma tidak mengurangkan harta. jadi, dermalah mana mampu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marilah kita bersedekah. Semua harta bukan kita punya

      Delete
  4. hehehe..kalau nak bersedkah kan, masa nak tarik duit dalam walet, jgn tgk..tarik je duit keluar..berapa hinggit yg keluar, yg tu la kita derma kan..itu baru namanya ikhlas..hek3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas tue nak beli apa apa teringat, rupanya tertarik not RM50 koh koh koh

      Delete
  5. rm50 tu 1 minggu makan minum PL. rekod paling laju pun 5 hari. kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rekod paling laju RM50 .... lima minit jer dari kat tangan. Kah kah kah

      Delete
  6. RM50 kalau duk kolej cukup makan tuk seminggu kot... seringgit, aiskrim pop lepas kan??(if wujud lg sekrang ni laa..) hikhikhik~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiskrim pop? Hahahaha.. tak kenyang..

      Delete
  7. Kalau sedekah, duit paling kecik carik dalam wallet. *teruk gila* takpe. Janji ikhlas.

    ReplyDelete
  8. tu la. kalau sedekah, 50 ringgit rasa besar je nilainya. tapi kalau belanja gf,bf 500 ringgit pon takpe. rasa berbaloi plak. pelik betul manusia zaman sekarang.

    ReplyDelete
  9. keikhlasan tu ikut individu. tmbh2 aku ni yg blom ade gaji sndiri. kne utamakan yg perlu. menderma setakat yg mampu jelah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada niat nak bersedekah tue dah elok dahh... janji ikhlas... hue hue hue

      Delete
  10. derma mesti ikhlas n jgn ada agenda nak menunjuk-nunjuk pulak time derma tu.. hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue laaa.. ade orang kalau boleh check derma tue nak buat sebeso papan billboard.. kah kah kah

      Delete
  11. bukan taknak derma 50, tp tkut riak pulak time nk masuk duit dlm tabung tu.. haha
    nanti ada plak tersengaja buat2 terjatuh duit time nak masuk tabung... kahkah
    biar semua nmpak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. itu hang Keri.. hang.. kah kah kah

      Delete
  12. derma tak semestinya dlm bentuk duit, dan masuk tabung masjid..

    asenye penah dgr: derma pd kalangan ahli keluarga/saudara-mara adalah lebih afdal sbb dpt 2 skali - pahala derma n silaturrahim...

    lgpon ikhlas ke tidak bkn kita yg tentukan, Allah yg judge kita..

    wallahua'lam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tue betul.. ikhlas ke tidak itu semua Allah yang tentukan.. tapi ikhlas bukanlah motif sebenar entri di atas.. koh koh koh

      Delete
  13. evendoh derma singgit tapi berkali-kali masuk.. kira orang kata biar amalan sikit tapi istiqomah. hewhew~ ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn.. itu yang terbaiknya... koh koh koh

      Delete
  14. mintak 50 hinggit... kayo kayo kayo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kayo pakcik.. pakcik kayo.. koh koh koh

      Delete
  15. sekarang ni duit dah kurang nilai....tapi bab derma memang kena ikhlas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak betull.. kena ikhlaihhhh XD

      Delete
  16. manusia, macam tu lah..hihi..bab sedekah je berkira sikit. tapi sedekah kena ikhlas kan =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila agaknya kita nak bebetul ikhlas... koh koh koh

      Delete
  17. Apa yg ptg...kerjasama....ekekeke....btl tu...klu kita ikhlas nk derma byk itu jer...derma la byk tu jer...dan hruskan kita pown ikhlas trima byk mna yg orglen plak ikhlas nk bg kite...hehehe....

    ReplyDelete
  18. HAHA. yg penting ikhlas. kalo derma byk tp x ikhlas watpe kan?

    ReplyDelete
  19. lima puluh hengget tak dapat beli apa?? wah kayanya dia.. eyza dapat lima puluh hengget tu rasa besar nikmatnya...


    biar seringgit janji ikhlas hehe... jgn jadi kisah kerna kedekut derma, terbagi 2ratus dalam tabung masjid sbb dok ingat duit org belakang rupa2nya duit sendiri yg jatuh hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. kan dah kena.. kah kah kah... lenkali jangan kedekut sangattt.. koh koh koh

      Delete
  20. dermalah kepada aku. 10sen pun aku terima. leh aku masukkan dalam tabung botol susu aku yang besar gabak tu. dah setahun pun masih tak penuh2 lagi. muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tabung botol susu aku pon belom penuh lagi tahun nie... koh koh koh

      Delete
  21. metafora yg comel sebab ada katun comel

    ReplyDelete
  22. dari beli karipap angin baik buat pai epal sendiri ye dak? heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul... baik buat sendiri.. koh koh koh...

      Delete
  23. xleh derma duit..derma harta benda pun boleh..nk besedekah ape pon boleh..hehehe..janji ikhlass..:)

    ReplyDelete
  24. entry yg memukul pipi memasing lately...hehehe... =P

    ReplyDelete
  25. Pernah baca x pasal rm50 ringgit bernilai kecil bila di shopping complex....dipasar malam....dia mall2....tapi bernilai besar bila di masjid....

    Dunia sekarang ni...makon ke arah duniawi....

    -NA-

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD