04 June, 2013

Lanun guide for cinema goers

Tajuk nak omputih jer... koh koh koh. Baiklah, kalau korang biasa ke panggung wayang atau sekali sekala ke panggung wayang, meh sini gue tunjukkan apa yang korang perlu buat atau selalunya tak sengaja terbuat. Sebagai kaki wayang tegar, ini berdasarkan pengalaman gue...

1. Beli tiket awal. 

Korang beli tiket awal. Jangan beli last minute. Sekarang pon dah boleh beli tiket online, guna handphone pon boleh jadi korang tak payahlah jadi pak turut beratur pepanjang. Korang boleh beli tiket sebelum start enjin kenderaan pun.. Aku pun rimas nak beratur pepanjang sengsorang sambil dikepit makwe makwe dan awek awek cun cun depan belakang. *koff*



2. Beli makanan awal

Biasanya ada yang jenis suka beli popcorn last minute. Panggung dah buka baru terhegeh hegeh nak beli popcorn bagai. Alasan, wayang lambat lagi, malas nak bimbit ke hulu ke hilir, beli awal habis awal.. cit! Beli awal okey! So, korang takdelah lambat masuk dalam panggung. hiks *cermin muka sendiri*

3. Rancang perjalanan anda

Ini yang jenis koya nie. dah tahu seat number tue kat column 18, dia masuk dari column 3. Periksa kedudukan seat anda. Biasanya sebelum masuk ke panggung, ada tanda menunjukkan kedudukan kerusi anda. So, rancanglah nak masuk dari sebelah kiri atau kanan. Ke, korang tak kenal mana kiri mana kanan?



4. Masuk panggung Awal

Lepas tue, dah laa lambat masuk, wayang dah start, panggung dah gelap baru nak terkial kial cari seat. Gue cadangkan, yang seat kat tetengah tue, beli popcorn awal, masuk panggung awal. Takde laa gue kena kepit kaki nak beri korang masuk ke seat tengah. gangguan tau tak.. ok, kalau makwe cun yang nak lalu, gua terima seadanya permintaan beliau.. koff ~



bersambung....
eh, dah macam bersiri lah plak..
koh koh koh..

54 comments:

  1. saya dengan sembah takzimnya mem first dahulu..sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.... ingatkan dah pupus dah pe'el nie.. wkwkwkw

      Delete
  2. <----------- tak pernah masuk panggung wayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan risau, kita semua ada benda yang kita tak pernah buat... hiks

      Delete
  3. jangan lupa solat awal :)

    ReplyDelete
  4. hahahahaha nice tips ni...memang tak suka orang keluar masuk terhegeh2 nak beli popcorns...satu lagi cubalah masuk awal takdelah gelap2 tu ada yang terlanggar kaki,masa nak selit2 duduk sebelah kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha.. kannn... selalu kena macam tue, so saya rela bangun untuk bagi diorang laluan XD

      Delete
  5. oitt suspen plakk..cpt bersambung..nak besok gak update..ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. tak sempat.. tak sempat.. XD

      Delete
  6. garis panduan mendonlod muvi ada bro...

    maklumlah aku kaki donlod je, masuk panggung...
    5 taun sekali... kekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa Ankel Jonni, sekali sekala layan laa movie kat panggung dulu.. wkwkwkwkw

      Delete
  7. Replies
    1. Dah lama tue berapa lama Puan Dysha? hiks..

      Delete
  8. oh dah bertaon aku tak jejak wayang... last time aku gi, aku ngantuk dan bosan tahap, walopun ada member kat sebelah... hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oihhh.. cerita apa yang hang tengok???

      Delete
    2. member2 ajak tengok eclipse time weekend kat jitra punya pasai, aku layan je... lepas sejam aku mula rasa ngantuk n bosan tahap huarghhh, *oh noesss i have to endure this for another 2 hours gawd why??!*... nyesal pon ada, terbazir 3 jam dari idop aku...

      apsal wayang kat M'sia x dak show animovies dari Ghibli studios ka, naruto shippuuden ka, ker ada tp aku yg x tau? hua3...

      Delete
    3. hahahha... mana nak ada...cerita Rurouni Kenshin itu hari pon dua tiga panggung wayang jer.. tensen aku..

      Delete
  9. pernah sekali jer pergi..
    setelah 20 lebih tahun hidup..muahaha..

    ReplyDelete
  10. Lama jugaklah aku tak tengok wayang. Last tengok Furious 6.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. Furious 6 punya lama, takdelah lama mana (>^ω^<)

      Delete
  11. Dah lama gue enggak pergi. download aja deh. Nontonnya boleh pause-pause.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya udah deh kalau begitu, di sinema enaknya nonton bisa gelak buru buruan dengan temen temen. Koh koh koh (>^ω^<)

      Delete
  12. <--- Baru sekali je masuk panggung. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oih, ramainya yang inesen dengan panggung wayang. (>^ω^<)

      Delete
  13. Aku tengok wayang yang dah tak ramai orang tengok. Tak suka full house, bising dengan komen2 pengkritik filem. Beli tiket awal, seat tengah, seludup makanan luar. Hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa.. aku pun suka macam tue jugak. Tapi cerita biasa jer laa... kalau cerita sci fi aku tetap nak jadi yang awal. Bukan apa, jenis memember mulut tempayan yang pergi tengok awal suka bagi spoiler ╭(╯ε╰)╮ 

      Delete
  14. Terasa terasa terasa, saya dah banyak kali jugak terlambat masuk wayang. em em =/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lenkali kita gie berdua, kita leh masuk awal... koh koh koh

      Delete
  15. Pesen koya tu payah sikit. Hehhee

    ReplyDelete
  16. lama tak tengok wayang...sekarang ni asyik kena tinggal je..mr hubby gi ngan anak-anak jew..huhu

    ReplyDelete
  17. Masuk panggung setahun sekali je kot :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo... Langkawi takde panggung wayang?

      Delete
    2. Ada. Satu. Kat Langkawi Parade.

      Delete
  18. dah lama tak pegi.. tahun bila tah tengok alice in wonderland smpai tertido. bangun2 je muvi dah habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa... pesen tido dalam wayang XD

      Delete
  19. dah lama x masuk wayang.. sebab dah leh dapat 'tiket 1st class' a.k.a movie donlod. senang.. jimat pon jimat. pastu leh tengok berkali2. sampai puas. hohoho~

    tapi ikut gak tips ni kalau gi tgk movie.

    ReplyDelete
  20. perlinya entri ni...menusuk btl, dah la kiri kanan fail jugak~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkwkwkkw... menusuk ker?.. mana saya tau... koh koh koh

      Delete
  21. kihkih..ni sebenarnye ojin nk ckp yg dia penonton wayang bermoral n berhemah niiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. idak jugak.. sama jer dua kali lima... wkwkwkw

      Delete
  22. Amboi.. tang awek cun je baik je angpa naa...
    nmpk sgt permainan disitu..

    Ojin, belanja tgk wayang.. kat ganu xde wayang laa..
    nnt cuti sem 3 bulan nk marathon wayang, hope ada citer best laa..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. koh koh koh... haaa.. baliklah Putrajaya dulu, nanti gie tengok wayang kat Alamanda

      Delete
  23. aku xprnh beli tiket on9. slalunye cek kat situ masa tayangan muvi yg nak tgok then bru plan.dan aku suke beli popcorn last minute sbb kalau beli awal2, xsmpai 10 mnt dah abes kat tgn aku. pastu kne beli lgi, kan mmbzir! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu rajin gak beli online masa GSC support bayaran guna CIMBclicks. la nie takde dah laa.. buhsan buhsan...

      haaa.. itu alasan yang selalu tak nak beli popcorn awal.. koh koh koh

      Delete
  24. ojin, kalau nk awek cun, ko bawakla awek cun sndiri, bawak bini ke.
    ni takdela pegi sorang2... haha.

    aku ni rasanya baru 4 kali masuk panggung, tu pun puas member pujuk.
    aku bukan apa, malas membazir internet kat rmh, bleh dwnlod free.

    ReplyDelete
  25. dah mcm otw nk tgk wayang scra betul2 pulak. :)

    ReplyDelete
  26. nice tips. hehe.

    aku jarang tengok wayang tapi tips ni berguna. maceh...maceh..

    ReplyDelete
  27. Errmmm...pernah masuk panggung...
    Tapi xadalah sekerap awak...
    Setakat ni mmg tak reti nak beli tiket sendiri...
    Selalu pas duit dekat adik...dia yg uruskan...
    Bab cari seat pun saya tak lepas lagi...
    Huhuhuhu....

    -NA-

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD