13 June, 2013

Peramah

Orang kita memang suka bertanya benda yang obvious. Tak dinafikan.
Kengkadang dah tahu kita tengah makan nasik, selamba jer ditanya "Tengah makan nasi ker?" Tak logik betul soalan. Hiks.

Macam petang tadi, dengan muka sememeh dan letih aku park kereta dan berjalan ke block rumah.
Seorang makcik yang melepak di tepi blok memandang aku sambil tersenyum.
Bila aku pandang dia balik, dia tanya...



Kalau ikutkan hati aku yang nakal dan selalunya aku akan buat kepada orang orang yang rapat kepada aku, aku nak jer jawab secara loyar buruk dan sarkastik...


Tapi hakikatnya, aku takde laa senakal itu tiap masa... koh koh koh
Kot kot jawapan aku yang bergurau tak kira masa boleh menurunkan peluang aku untuk menjadi menantu pilihan... mihs..

Kita kena ingat, hakikatnya... dah sememangnya pe'el orang kita macam tue.. 
dan mungkin pada pandangan dia, aku tak semestinya baru balik kerja. Mungkin aku baru balik dari cybercafe, baru balik detim, baru balik dari karaoke. Dia bersangka baik, dia tanya soalan yang dia rasa rasional..
aku pun dengan sopan layankan saja...





...dan hakikat sebenarnya.....
makcik tu ada anak dara cun woi...
koh koh koh...

68 comments:

  1. Jadi dapat saya simpoikan kat sini..


    anak dara makcik tu cun woi..

    sekiannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang pon dok simpoikan benda yang obvious, dah memang cheq dah habaq anak dara dia cun. koh koh koh (>^ω^<)

      Delete
  2. hahaa... tergelak sendiri sebab pernah buat..
    cakap kemain lembut ngan jiran ni sebab anak laki die ensem2 kot..
    keh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. kemain dia kemain. Nak jadi calon menantu pilihan ler tue. Wkwkwkw

      Delete
  3. Replies
    1. Takdak udang. Ada taugeh ja.. koh koh koh (>^ω^<)

      Delete
  4. Replies
    1. Mana ada basi.. tak dak... koh koh koh

      Delete
  5. err..ko skodeng pakaian kat ampaian tu...tu makcik tu sembang tu...hahaha

    kueh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada.. ampaian tue kosong. Hue hue hue

      Delete
  6. maksudnya, kalo makcik ni x de anak cun, layanan terhadap dia lain la? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Layanan tetap sama. Yang tua kita hormati, yang muda kita ngurati ~

      Delete
  7. Ceh.. patut laa.. xpe, yg tua disayangi yang muda dikasihi..

    Sayang bakal mak, kasih si anak,
    kami, dapat dijamu nasi minyak.
    (cam pantun x?? ^^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandainya dia berpantun. Koh koh koh

      Delete
    2. Well,xnk la bgga kn...tp trima kasih yer puji cek... xde bnda nk bg ..huhuu...=}

      Delete
  8. ahahah..stylo!!...jiwa mesti sarkastik bro :D

    ReplyDelete
  9. biasa la nak kasi intro dulu.. sebelum nak sembang panjang.

    tapi apa yang penting, hormati yang tua.. 'kasihi' yang muda. hohoho ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang muda aku selalu 'kasihi'. Wkwkwkww... ~

      Delete
  10. so , kalau ada anak dara yg cun , layankan...untong-untong , boleh jadi menantu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa... kan kan kan... terima kasih kerana memahami. Koh koh koh

      Delete
  11. harap2 anak dara cun dia dah ade pakwe..


    padan muka ojinz..!

    ReplyDelete
  12. sebab orang yang suka tanya soalan yg obvious ni la mata aku juling, asing duk rolling eyes je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. selalunya aku sarkastik dengan kengkawan dan member opis jer. Orang kurang rapat, aku layankan aje. Mungkin dia nak memulakan silaturrohim koh koh koh...

      Delete
  13. kalau matsaleh la..nk friendly disebutnye 'hello' aje sambil melemparkan senyuman yg asyik sekali..kan,pastu blah. tp org kita, klo friendly nk sebut 'hai' dan blah..mesti tak kena.. lalu ia jadi.. 'hai (dlm hati) baru balik keje ke' sudah terang lagi bersuluh, dah bersuluh bertanya pula..XD

    ** hidup berjiran, dan mg ye, tak semua org tahu kita dari mana.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. bila difikir fikirkan balik, kita memang takde cara nak memulakan bicara pantas tanpa rasa awkward kan kan kan..kalau kita mulakan dengan salam, ayat seterusnya mesti akan jadi soalan obvious. Wkwkwkw...Samada kita atau orang yang kita sapa (>^ω^<)

      Delete
  14. hai aujinz, baru update entri beru bertajuk peramah ke:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, tak ah, baru update entri baru bertajuk Pemarah. Tak nampak ker? Koh koh koh ~

      Delete
  15. Oooo....sebab ada anak dara cun...jawapan pown cun lah yea,...hehehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... tak lah... jawapan memang selalu cun, tapi bila tau dia ada anak dara cun, lagi bertambah nice XD

      Delete
  16. anak dara dia yg cun tu tak pernah tegur ke??kuikui

    ReplyDelete
  17. selalu nak loyar buruk pun ikut peringkat umur la pastu dengan perwatakan dia tu. kalau rasa boleh kerjakan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. tau takpe. Tue lah tue.. XD

      Delete
  18. cheh, sbb ade anak dara cun... cuba anak dia sume jantan tengokkk!~

    ojin.. ojin...

    (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai ai ai... anak dara dia tue penambah seri jer.. orang tua tetap kita hormat... koh koh koh

      Delete
  19. hahaha..biasala tu..diorang nak berbasi basa..nanti kata sombong pulak..sebab tu tanya benda yang dah tau..selalu gak buat camtu..
    Ko..pasal anak dara...pffttt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha.. ala Kak ~ bagilah can saya mencari.. wkwkwkkw

      Delete
  20. harap dpt jadi menantu makcik tuh.

    ReplyDelete
  21. koh koh koh... teringat aku masa aku student dulu weh, sewa rumah kat taman... jiran macik2 belaka, petang2 balik dari uni mesti terserempak ngan depa kat depan umah, depa tanya soklan2 obvious aku layan cam biasa jer, hormat org tua kan, tiada udang di sebalik batu atau mee langsung... tapi kan jinz yg lawaknya, salah sorang macik tu, dia terus direct pi promote anak lelaki dia kat aku, siap bagi tau aku budak tu study kat mana, chinese look la apa la, pastu ada anak kecik macik tu mai lalu, macik tu cakap "hah abang dia tu rupa lebih kurang mcm ni laa", sambil menuding jari ke anak kecik dia tu LoL... pergh jenuh aku mengelak dowh, siyes tak tipu... pehtu housemates aku perli2 aku "huiii fofuler hang no?? goreng pisang panas!" citttt LoL XD

    p/s: sumpah aku bukan nak masuk bakul angkat sendiri nih na, macik2 tu mmg agak menakutkan bagi aku lol... pehtu aku pun pindah ke lokasi yg lebih aman ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. aku pun rasa hang jenis hotsetap... sebab tue makcik tue suka rekemenkan hang ke anak dia... apalah hang plain... wkwkwkw

      Delete
    2. hotsetap wahkakakaka awww~ XD

      Delete
    3. Mengaku jer laaa... wkwkwkw

      Delete
  22. tu soklan pembuka bicara sbnrya...daripada tny soklan yg tak tahu seswai ke tak kan...haa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah. Kengkadang kita sendiri pon tanya soalan yang obvious. Wkwkwkw

      Delete
  23. ha'ah kan.. selalu juga org tanya soalan yg mereka dah tahu.. tp deno jwb mcm biasa je... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jawab jer. Yang penting, hormat menghormati (>^ω^<)

      Delete
  24. huhu bersopan dpn mak cik tu ada makna yg tersendiri. kui3
    kdg2 mmg diorg tanya soalan yg tak masuk dek akalkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan... saja jer diorang nak mulakan bicara. Hue hue hue (>^ω^<)

      Delete
  25. napa xlukis anak dara cun..ptt la x loyar buruk rupanya anak dara cun..pengelat...ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. reputasi kena jaga. Don't want to drop my water face.. wkwkwkw

      Delete
  26. saya la anak dara makcik tu. hiks ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa.. sebab tue laaa saya supan suntun.. wkwkwkkw

      Delete
  27. huiiii..
    ahahahaha..
    apelah ojin ni..
    xpe2.. sebenarnya hang nak hormat mak cik tukan.. bagus2!!
    doakan hang dapat pikat hati dia..pastu2..
    jeng2!!^^

    ReplyDelete
  28. Hahaha.... Ntah2 kan.. Mkcik tu saje je tggu ojinz kt tpi pgar buat2 angkt baju. Sbb tu dia tny soaln obvious camtu.. Tggu calon mnntu agknya, hihi

    ReplyDelete
  29. nampak tak baik ada makna..hahaha

    ReplyDelete
  30. itulah indahnya budi bahasa..:)

    ReplyDelete
  31. baru up entry baru pengkritik tegar kee?? Kekekke^^ jgn mare..

    ReplyDelete
  32. makcik tu berkenan nk buat menantu tu.. so, pandai2 ler ambik hati yer ojin.. hehe... perangai makcik2 ni, memg lagu tu..

    ReplyDelete
  33. dan part paling best kalau dorang percaya bila kita jawap dengan sarkastik. haha

    ReplyDelete
  34. dah memang org kita mcm tu.. layan je la. hehe

    ReplyDelete
  35. ah kalau makcik tu takde anak dara mesti buat pekak je kan!

    ReplyDelete
  36. Hamboiii...inilah lelaki...nak yg cun ajee...
    Cuma ank dara makcik tu tak cun...
    Kompem buat donnoooooooo....je kan..
    Hehehehe....

    -NA-

    ReplyDelete
  37. berbudi bahasa.. ikutkan dia mmg dh tau dan x perlu tanya.. tp klu semua org bersikap gitu, alamatnya cane nk start perbualan kn?

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD