25 June, 2013

Si berkacamata yang korang pernah lihat

Pada aku, pada aku lahh... tak tahulah korang sama ke tidak dengan aku, pada aku, awek berspek nie kiut. Berspek, bukan sikpek. aher.. Apatah lagi yang pandai menggayakan cermin mata dengan bentuk muka mereka. Bertambah tambah kiut. Ai ai ai ... comelnya lahai.


Ditambah tambah lagi, awek awek Melayu sekarang semuanya comel comel. Masa kecik korang minum susu mahal kepe?.. koh koh koh...

Ok, macam aku, yang bertudung dan berspek lebih menarik perhatian. Nampak macam kiut kiut nerd nerd gitu.. ai laaa comel jer....tapi itu pandangan aku lah..
lain orang lain citarasa depa kan kan kan...

dan awek bertudung yang berspek nie, terbahagi dua...


Yang memakai spek dengan kaki bingkai di selitkan kemas ke dalam tudung. Mereka biasanya orang yang rabun tahap bergantung dengan cermin mata kalau tak pakai boleh meraba dalam terang. Pokok bunga depan mata pon disangkanya pakwe sendiri. Yang ini biasa jumpa.

dannnnn...


...yang memakai spek dengan kaki bingkai di tenggekkan di luar tudung.
.. ini rare.

Apa yang aku dapat simpulkan, jenis yang memakai cermin mata kaki bingkai di luar tudung nie mereka bukan pemakai cermin mata tegar. Dan mereka pakai bila perlu dan malas nak selitkan kaki bingkai ke dalam tudung. Dan mungkin juga bingkai cermin mata yang besar menyebabkan sekiranya mereka menyelitkan di belakang telinga dengan tudung yang ketat, mereka akan berasa tidak selesa.
kan kan kan...

Setiap kali aku terserempak dengan spesis ini, aku selalu tergelak sendiri sebab ia nampak... 
err.. janggal. Tapi aku rasa, diorang memang berkeyakinan tinggi sebab berani menjadi lain dari yang lain. Hua  hua hua...
Apa pon tak boleh...


Hah, korang bertudung dan pakai cermin mata?
Korang spesis yang mana?
koh koh koh



108 comments:

  1. dua-dua bantai...hahaha
    kalau rasa ada class dari pagi sampai malam , pakai spek dalam tudung...tapi kalau sekejap je class , pakai luar tudung sudah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo... kira yang no 3 tue memang ikut keadaan lah yer.. ok ok.. wkwkkw

      Delete
    2. saya yg no.1..tpi sye x le cute mcm mne awk ktekn....huhuhuh

      Delete
    3. sye yg no.1...tpi sye x le cute cam mne awk ktekn....huhuhuhu

      Delete
  2. 1st kartun cantek sangat..serius tak kisah laki or pempuan tapi selalu rasa org pakai spek ni smart ngeh3..tapi saya tak rabun hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. saya pakai spek *tetiba mengaku*

      Delete
  3. 2nd type jadi jugak kalau saya penat ngadap pc kat opisss...haha. Kalau jenjalan tak ley...ti awak pun sy sangka ryan gosling tau.. Hahaha

    P/s : thanks lukis..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... awak nie , Ryan Go swing tue sape? Tak jawab ponnnnn...

      P/s: sama sama (>^ω^<)

      Delete
  4. kalo lu suka awek berspek mata.. wa suka lelaki berspek .. n tak suke yang ade sikpek.. kahkahkah..


    #wa gadis berkaca mata .. yang berkaca mate tegar.. *wink2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ♪♩Kita serupaaaaa ♪♩ wkwkwkw

      Delete
  5. Selalu pakai style yang first.
    Tapi..tu dulu laa.
    Sekarang pakai dekat rumah jaa bila nak study.
    Power spek tak pernah naik dh kt 7 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Eh, maksud atok, samalah kita punya power. Power spek tak pernah naik dah banyak tahun. Syukur Alhamdulillah.. ngee

      Delete
  6. alaaaa...
    pemakai contact lens tegar.. (dah 4 tahun dah..)
    x suka pakai spek..kalu pakai pun jadi yang no3 tu hah..wakaka..
    nampak muka darjah 3.. betul.. kalau pakai spek..
    (mak yang cakap..nak nampak matang..yes!!)
    hurmm..
    pakai spek kat bilik jer..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... nampak muka macam darjah tue kan kiut. (>^ω^<)

      Delete
  7. Dua2 buat..ikut suka hati. .tp slalunya mmg pkai selit dlm tdung la..klau pkai shawl, kdg2 ltk luar...^^

    Ojin,bla nk blnja tgk wayang?? Ada citer best skrg.. monster University..jom tgk..=B

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... hamboi dia. Nie cuti balik Putrajaya kepe? Ke kat Ganu lagi?

      Delete
    2. Kat putrajaya laa..nk buat pe kt ganu..huhu...jom,buat seharian bersama bloggers..kita tgk wayang..^^ ngee...

      (tp korg blogger ramai yg keja kn? Hurmmm...)

      Delete
    3. saya kerja laaa... balik pon malam.. dah bila masanya nak melepak. koh koh koh

      Delete
    4. tu laa... start bulan 7 ni pun nk keja gak.. esok nk pi cari keja kat alamanda.. jauh2 xde transport nnt..
      xdapatla berjimba dgn kengkawan..T_T

      Delete
    5. Alamanda? Waaa.. senanglah nak jumpa nanti. Wkwkwk

      Delete
  8. pompuan pakai spek ea? k.. x de kaitan ngan saya nampaknya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiks... cik Amna tak rabun. (>^ω^<)

      Delete
  9. ok..saya rare..muhaha..sbb sy rabun silau bila dok tempat sialu je pakai gituuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silau tinggi eik mashy?

      Delete
    2. iyo..silau tahap melampau duk bwh lampu kalimantang pun bole bute haha

      Delete
  10. peeergh hampir tersedak aku bila tengok pic 2nd tu jinz, aku ingatkan aku tengok diri sendiri tadi, daaamn cmner pic aku boleh leak ni ekekekek :p

    aku suka photochromic transition glasses, yg mana bila kena cahaya matahari dia bertukar jadi gelap, bila aku gi tempat teduh dia akan bertukar jadi clear mcm normal glasses, rabun in style hahah XD

    p/s: owh bagi aku specky guys 10x lebey kiut dari non-specky, ada nerdy appeal gitu lol ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakakaka.. aku pasang spy dan ramai informer. Ekekeke...

      Ooo, aku pakai cermin tue. Tapi aku ada 4 spek. Spek driving, spek opis, spek rumah dan satu lagi spare kekalau aku kehilangan spek rumah bila bangun tido. Hua hua hua..

      *Tetiba mengaku pakai spek...hua hua hua*

      Delete
  11. saya pakai spek yg 1st. tapi spek sy selalu buatkan tudung sy cam cekodok. erghh!!
    susah beno nak bagi tudung elok2 terbentuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya faham masalah saudari... ekekekeke...

      Delete
  12. Ada apa dengan spek? Serabut batang hidung aku. Ada duit lebey nk buat lasik. Muhahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha... ada yang tak suka pakai spek. Tapi aku lagi rimas nak pakai contact lenses.

      Kemain nak buat lasik bagi.. koh koh koh

      Delete
    2. Contact lens bila dh pakai nice je.. spek ni kalau dh start peluh, perit atas hidung tu bila asyik bgesel ngan frame..

      Haruslah lasik untuk negara

      Delete
    3. Aku lagi selesa pakai spek. Tapi spek aku jenis kepit kat telinga. Pakai levih lapab jam jadi sakit. Huhuhu...

      NGeri woi buat lasik

      Delete
    4. Stuju ngan DeaDay...majulah lasik untuk Sukan negara!! Ngee..

      Tgh kumpul duit tuk buat lasik..^^

      Delete
  13. sakit gak wei lama2 pakai spec dalam tudung tu. tapi aku xde la letak bingkai kat luar, kang bingkai spec terrkepak jadi longgar

    tapi since pakai lens power maintain, siap turun lagi ada. just since pakai lens mata aku mudah alergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak suka pakai lense sangat. Time mandi laut jer aku pakai lense sebab nak usha awek... koh koh koh

      Delete
  14. kite spesis yg kiut kiut nerd nerd tu haaa..

    tapi kalo x pakai, xde lah nampak pasu bunga pn pakwe kite..

    pakwe kite tak pendek..! eh..kakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha... maksud aku, pasu bunga kat opis aku semua beso beso.. koh koh koh

      Delete
  15. Replies
    1. Iyer laaa.. iyer laaa... koh koh koh

      Delete
  16. awek melayu sekarang guna breastpump la abang. kakakakaka. oke, stop it :/

    ehemm. kita pun pakai spek tau. mata ni dah macam apa dah, rabunnnn. power spek pun makin naik. kadang2 kita pakai mcm y baju pink tu, kadang2 kita pakai mcm y baju biru. tapi y mcm baju biru tu..depends on tudung la. kalau pakai shawl/tudung fareeda, pakai mcm baju pink. kalau tudung bawal, pakai mcm baju biru. kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp.. itu topik semalam. What happened in Twitter, stays in Twitter.. koh koh koh...

      OOoo.. tudung Fareeda tue tudung apa? Muahaha.. saya noob pasal pesyen perempuan nie

      Delete
    2. blerghh ayong. tudung fareeda pun tatau ke? alaaa..tudung express tu la. y berlayer2 tu.

      Delete
    3. hek elehhhhh, hai awak, saya bukan perempuan dan saya tak follow pesyen perempuan.. koh koh koh

      Delete
    4. hikss. hai awak, saya tahu awak bukan perempuan. tapi saya musykil awak tak kenal tudung gaya fareeda -__-

      Delete
    5. hahahha.. ha'ah.. tak kenal XD

      Delete
  17. Aku pemakai tegar contact lense.. tapi sebab ko kata awek melayu comel kalau pakai spek.. maka aku pegi tempah skang.. muhehehe...(gediks)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. baikkk.. sila tempah sekarang... koh koh koh

      Delete
  18. hahaha...akak type no. 1...
    terima kasih ya sebab kata akak kiut hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaa... sama sama kak. Tapi kak.. tapi kak.....errr... awek awek jer, mak awek dah kategori lain... wkwkwkwkkw

      Delete
  19. saya jenis selit terus dalam tudung. memang 24 jam pakai spek. nasib baik time solat n ngaji boleh x pakai spek..ahahaha...err..kiut ke ppuan pakai spek?kenapa sy rasa sy x kiut???ehek :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... sebab awak insecure kot... aaa.. acer pilih spek yang sesuai dengan bentuk muka.. mesti kiut.. cer try cer try

      Delete
  20. Aku pakai je spek masuk dalam tudung..xkesah la tudung kembang kembang ke..kemek ke..janji pemandangan di mata jelas terang dan nyata...ngeh..ngeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhha... kannn.. power power... janji selesa yer dak

      Delete
  21. aku pakai spek tapi tak pakai tudung..ye aku hensem..memang tak syak lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyer bang, kite serupe. koh koh koh

      Delete
  22. baru harini ambe tahu ummi ambe kiut bila membaca sambil pakai spek. B)

    terima kasih menyedarkan ambe wahai encik aujinz. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama yer cik Beskot... huhuhuhu

      Delete
  23. tapi aku lagi suka wife aku tak pakai spek..sebab mata dia lawa..bila pakai spek dia macam sealed away

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. bini sendiri kan. takpe. tapi dia nampak ker kalau tak pakai spek.. koh koh koh

      Delete
  24. agak pelik pakai cermin mata di luar.nk sangkut celah mata..sy adalah si kata mata yg tegar.. -_-".benci rabun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak kata mata segar?.. ahhh peliknya.. koh koh koh

      Delete
  25. thanks ojin,terharu aku.haha aku kategori first laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai laaa Konah, hang nak kata hang kiut kaa?.. semua awek bercermin mata kiut, hang ja dak... koh koh koh

      Delete
  26. sebenarnya tak semua pakai spek selit kat luar tudung tu sebab tak suka rasa ketat tu, tapi sebab nak jaga bentuk tudung. haha saya pemakai cermin mata! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... amboi kemain nak jaga bentuk tudung.. kah kah kah

      Delete
  27. hehehe....ramai juga yg rietta jumpa pkai rare camtu....tpi xkiut...yang pkai normal tu bru kiut...hehehe....

    ReplyDelete
  28. Sy x pkai spek..shades boleh..hehe. Tp brdasarkn member2, dyorg yg pkai spek kbnyknnya dh tukar pkai cntact lens. X lawa katanya.. But lpas bca ni maybe dyorg akn berubah fkiran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kagum dengan mereka yang memakai lens. Saya pon pakai lens tapi bukan hari hari.. rasa rimas.. huhuhu

      Delete
  29. masa belajar dulu selalu gak style dua.. sebab nak cover cun..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik, nak cover cun pun guna stail dua eik.. koh koh koh

      Delete
  30. saye mmg cute dan comel.. mekaseh utk entry ni.. kehkehkeh..

    kbye

    ReplyDelete
  31. Yes! Sy adalah spesies yg pakai cermin mata bingkai kt luar. Sbb pakai time kelas and time nk buat keje je. Lg selesa pakai kt luar.lebih selesa.lagu satu sebab muka kecik.bungkai spec plg kecik pn masih besar ngn muka ni.so jalan penyelesaian terbaik adlh pkai bingkai kt luar so xde la tusung memngembang pelik.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemain excited dia bercerita sampai typo. Wkwkwkw...

      OK ok. Saya faham. Hiks

      Delete
    2. tak tahu kenapa. tapi rase mcm cikten10 kelakar je. hehehe

      bersungguh dia bercerita

      Delete
  32. Smart pa pakai bingkai luar =D

    mata masih jelas. alhamdulilah :)

    ReplyDelete
  33. Bagi azie lak lelaki yang pakai spek nampak bijak,smart,ensemmmmm je. :D

    ReplyDelete
  34. Ada satu lagi yang ko tak lukis, pakai spek ada tali :) hoho
    tapi mungkin rare kot kat kawasan ko lol..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat nie aku blom jumpa lagi spesis awek awek pakai spek bertali. Kalau pakcik pakcik ade laa... (>^ω^<)

      Delete
  35. alah tak pakai spec tapi nak komen jugak,kadang2 masa drive silau matahari,so pakai spek hitam ala2 rayban tu.selit kat luar tudung je.rasa pelik selit dalam dah nampak macam rupa cikgu bedah he3....hilanglah kecomelan mak dara ngeeee...

    owh pakai spec ye..eh sukalah lelaki pakai spec nampak smart n cute ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. terima kasih puan Alea. Eh.. koh koh koh

      Delete
  36. he3..comel2, ambe pun mnat jga dgn prmpuan pkai spek ni..mnis jew :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan. Comel jer. Hehehehe

      Delete
  37. yeeaa.. fiza pemakai spec
    (kadang2 je sbb nk cover ayu gitu.. hehehe )

    pakai spec ny nmpak seseorang itu matang.. yeaaa..
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... pakai spek kadang kadang nie biasanya yang power tak tinggi jer. Yang tinggi...memang pakai setiap masa. Huhuhu

      Delete
    2. power tinggi jugak.. dlm 250 kiri kanan.. huhu.. tp degil.. huhuh =)

      Delete
  38. aku pun rabun tapi tak suka pakai spek. kira pakai bila perlu je la dan selalunya aku buat macam lukisan kedua. rare tu. kalau selit spek dalam tudung, automatik tudungku kembang. tak suka. melainkan pakai tudung syria, baru ok sikit.hoh hoh.

    ReplyDelete
  39. betol2 stuju.. pompuan yg pakai speck memang sangat cute... hehehe

    ReplyDelete
  40. Aku jenis rabun dan tak pakai speck, ada petua, ada cara, ada alat aku dah cuba nak kurangkan rabun tu hehe

    Aku suka pompuan bertudung dan spek kedua tu. ;D

    ReplyDelete
  41. ya allah kenapa tak cakap . ezan rabun kot. saje tak pakai ingat buruk bila pakai. esok jugak ezan pakai k ojin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ezan...ezan...meh nak tempeleng

      Delete
  42. jap aku nak batuk kuat.... KOHKOHKOH... dah nak keluar anak tekak ni. haha. gua jenis 1. pakai spek mata kat dalam dan pakai tudung. tapi, bila makan gua bukak sebab rasa anak rambut nak ke makan sekali =____="

    ReplyDelete
  43. Errr...saya....saya....saya....
    Saya pakai spek time drive je...
    Itupun yg warna hitam...
    Bukan warna putih...
    Walaupun rabun sikit...sikit la xbyk...
    Tapi saya xsuke pakai spek...rimas...!

    Tapi..saya suka tgk lelaki pakai spek..
    Nampak smart gituw..hehehe....

    Dua2 gaya diatas..saya lebih selesa gaya yg pertama..
    :)

    ReplyDelete
  44. dua2 gaya pn pakai...hahaha kekadang tu even dh pakai lens spek pn tpakai jgak...

    n bg saye la...lelaki yg pakai spek pn nampk cute smart gitu...nak2 yg ade janggut seciput...comel2..^_^

    ReplyDelete
  45. dua2 gaya pn pakai...kadang2 tu even dh pakai lens pn tpakai spek jgak...
    bagi saye la kn...just op lelaki yg pakai spek pn cutr jgk pe...nak2 yg ade janggut seciput tu...aiigoooo comel ^_^

    ReplyDelete
  46. lah ojin.. awak lukis gambar saya ke yang gmbr 2nd tu. ya Allah malu lah macam ni. :p :p

    ReplyDelete
  47. pakai spek kat luar tudung...sbb senang nk buang..hua3..(tak bleh terima hakikat rabun)haha...penah kna tegur ngan 1 ankel cina ni time g potostat...lu rabun ka, sbb lu tengok ankel semacam je..kwang3

    ReplyDelete
  48. kami spesis pakai spek kaki bingkai tenggek luar tudung. hikhikhik

    ReplyDelete
  49. saya yg no.1..tpi sye x lah ciut sangat sebagai mane awak katekn....huhuhuhuh

    ReplyDelete
  50. Saya cuma pakai spec bila drive saje..gaya dua2 sy suka..tp sy suka spec yg ada style n gaya..sy rabun jauh tp cikit je..kanan 75,Kiri 50,so sya buat ray ban letak power..baru terang n bergaya..koh..koh..

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD