28 August, 2013

Ongbak Ghindu

Hidup berumah tangga nie penuh dogaan.
Sessi orientasi untuk mengenali diri masing masing mungkin mengambil masa bertahun tahun.
Dan, perkara yang kecil dalam perhubungan pun boleh jadi serius kalau salah handle baq hang..


Bila masing masing tidak mahu mengaku kalah...


ungkit mengungkit akan berlaku...


salah seorang perlu mengambil langkah drastik untuk meredakan keadaan..



..dan pandai mengambil langkah langkah untuk meredakan situasi yang rumit...


..tunjukkan kasih sayang walau betapa sukar sekalipun..

...dengan penuh keikhlasan dan jujur...



Semoga segala yang keruh akan kembali jernih.
Berkongsi kasih sayang , bertolak ansur, saling maaf memaafi antara satu sama lain.
Semoga kekal till Jannah.


P/s:
Aku mimpi scene scene di atas masa terlelap kat opis tadi. Gila poyo.
Poyo tapi sweet. kakakkaka...
Astagfirullah...
*basuh kaki*

dah dah... scene di atas untuk orang dah kahwin jer.. yang belom kahwin pergi pelok peti ais
kat rumah nun... sape suruh tak kawen lagi.. koff..
*menangis celah peti ais*

91 comments:

  1. hahahaha adeh kelakar..mujur la ada peti ais nk pelok kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. nasib baik ada peti ais nak pelok.. hiks

      Delete
  2. Kakaka....dia pun tak kawen lagi. Pi pelok peti ais sana! Saya nak peluk mesin basuh. Wakaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. apesal awak tak nak pelok saya? (>^ω^<)

      Delete
    2. harom2....g peluk peti ais sane...huh! wakaka...aku peluk laptop.

      Delete
    3. ntah nya..tu yg nak nanges celah peti ais tu...muat ke? wakakaka

      Delete
    4. Lensa Mata: hahahaha... alaaaa... kesayangan kannn... kakakaa..

      Tasha: hek eleh, awak ingat saya beso sangat ke... kakakaka

      Delete
  3. Alaa sweetnye yg last tu...eehh mimpi kt opis...sempat lgi lukis katun...ehem ehem...siapa la gerangannya didalam mimpi tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mimpi kat opis siang, saya lukis malam... kekekke...

      Siapa gerangannya? Hihihihi

      Delete
  4. dah sampai 'ter'mimpi2 tu kira petanda la tu.. koff.. koff..

    bagus la kalau ada yang nak mengalah. kebiasaannya dua2 xnak kalah. sampaikan ada yang siap mogok lagi.. xpon suruh tido kat luar. lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan...moga moga siDia pandai ambil hati suami

      Delete
  5. kahkahkah..
    x muat peluk peti ais, besar sangat..
    ingat ojinz dah kawin dah.. kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau peti ais beso sangat Anne, awak pelok mesin basuh kaaaa... tv kaaa... kakakakaka

      Delete
  6. hahahahhaha sweet-nya cerita ni. boleh dijadikan panduan. salah sorang kena mengalah. mengalah tak bermaksud kalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa.. hang kan dah tak lama lagi kan kan kan... bolehlah cuba cara nie kalau kalau ada scene macam nie.. kakakakak

      Delete
  7. suami die terkaku punyelah lama aii~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. sebab tak expect bini dia tetiba bertukar angin... (>^ω^<)

      Delete
  8. ok...I haven't done dat before.
    You know...change drastically from my sulking mood.
    But I don't need dat much time to cool down though.
    Yeah...like maybe...after 2 or 3 days I'll be ok again. Kih kih kih.
    Apa pun Ojin, I think hidup berumah tangga ni menunjukkan kebolehan kita membina satu dunia baru yang sesuai dgn pasangan tersebut.
    You may think do da laundry thrice a week like you normally do while you were with your parents dulu tu sangat bagus.
    Once you are married, things will be completely different.
    Maybe once a week aje pun dah sgt ok for you to do da laundry now.
    Apa yang selalu my dad ingatkan is, don't expect people to be happy if you force them to do wut you think is right.
    Coz you'll never know whether it's ideal for you and your partner.
    we have to create a new different world to complement each other.
    At least, dat's wut I've been doing now...and yeah, I think it can minimized a lot of misunderstanding between us both.
    Good luck Ojin! ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa kann... rasanya dunia berumah tangga nie completely different. Kena banyak sabar, kena banyak bertukar pendapat kan kan kan...hehehee..

      Thank you for sharing Redrose (>^ω^<)

      Delete
  9. aishhh tak lama dah tu jinz, aku doakan hang yang terbaik.... amin ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tak lama apa Plain? Kakakakka... hang cakap bior terang... kekekee

      Aminnn ~

      Delete
    2. hang interpret sendiri... bahasa tersirat yang membawa maksud kebaikan tu ehee~ XP

      Delete
    3. kakakkaka.. cuba hang straight to the point jer.. kakakkaka

      Delete
  10. Replies
    1. Gelak lak Puan Mimi nie... hang pernah buat eik? Kakakaka

      Delete
  11. Replies
    1. Kih kih kih... boleh prektis.. boleh prektis.. ヽ(^。^)ノ

      Delete
  12. Comel nyee!!
    Petanda untuk aujinz tu...kehkehkeh..

    ReplyDelete
  13. meh aku peluk ko aujinz..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakaka.. tak nak aa kang, lebih baik aku peluk peti ais.. koh koh koh

      Delete
  14. peluk peti sejuk? hahaha mampu ke.

    kemain suwit ojin mimpi. amboi amboi ! fikir ape lah sampai membawak ke mimpi

    mimpi ke berangan?

    kohkohkoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimpi laaa tue... kakakakka.. berangan pon ader gak.. hua hua hua

      Delete
  15. laaa... dah tu saper nk pujuk ngangis celah peti ais tu.. alololo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... sape sape yang berkenaan lah.. koh koh koh

      Delete
  16. Replies
    1. awak kesian ke siapa Cik Amna? wkwkwkwkw

      Delete
  17. Sweetnya mimpi...!

    Tp betullah..dalam rumah tgga kena ada tolak dan ansur...baru harmoni...insyaAllah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. kena ada tolak ansur juga.. tak kisahlah bukan dalam rumah tangga jer pun, dalam pergaulan kita seharian pon kita sepatutnya boleh give and take kan kan kan...

      Delete
  18. stress baca dialognya... nasib baik kartun ni tangan nya kudung ya, kalau tak..

    "ha awak tu menjawab2! suami bebel menjawap! rotan nak?!
    *sambil ketap bibir sambil pegang sbatang lidi penyapu* XDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahahaha... kartun saya yang jenis macam nie memang takde tangan.. sebab nak mudahkan lukisan.. koh koh koh

      Delete
  19. Sweet sangat! Saya nak peluk kereta je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemain orang suruh peluk peti ais dia sibuk nak peluk kereta... kakakakaka

      Delete
  20. haha bese la tu, gaduh2 silent treatment sekejap je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha... gaduh manja manja takpe.. jangan gaduh sampai terajang, juntau, jungfu flying kick dalam lift... koh koh koh

      Delete
  21. very clever wife. suddenly change the situtation. you are a great husband too. can forgive wife in short period of time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... thank you, unfortunately, it just a dream... (T___T)

      Delete
  22. Replies
    1. Hahahaha kannn.... first time singgah?

      Delete
  23. scene ne mcm sama ngan scene muvie stephen chow dlu, aku lupa plak tajuk muvie tu...

    ReplyDelete
  24. amboi..amboi...
    tapi memang terbaik la..akak suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. akak pernah buat? (>^ω^<)

      Delete
  25. masalahnya muat ke nak menangis celah peti ais tu?saja tanya.kakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, kalau tak.muat, yer anjakkan sikit lah peti ais tue... kakakaka

      Delete
  26. amboi..sweetnyee la ojin kite ni..manih kalah makan choclairs.hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haahaha... nie puji nie ada apa apa ke nie? Kakakaka

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. gagaga..nak awak belanje kite coklat dalam sebalang dua..ghehehe

      Delete
  27. wahwahwah kemain lagi muke manja + mata blingbling part2 last tuh. hahaha comel !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti awak prektikkan dengan suami awak yer.. hua hua hua ~

      Delete
  28. tido sekejap pon boleh mimpi yg sweet2? bestnye. selalu mimpi yg tersentak je bila bangun. huhu

    dah tu, siapa suruh tak kahwin2 lagi. hohoho

    ReplyDelete
  29. lahhhh,kak lea ingat aujinz dah kahwin!belum kahwin,ka?huishhh rugi...rugi he3...

    kak lea selalu terperangkap...terperangkap ye murid2..dalam situasi di atas.dulu masa anak dara,kak lea bukan jenis membebel.tapi dah kahwin,automatik ada je yang nak di sok sek sana...sok sek sini.yang paling sadis....satu patah kak lea tanya,sepuluh patah hubby tanya balik huwaaa!!!!

    akhirnya masa bising2 tu kitorang gelak!benda remeh-temeh je..tapi kalau tak gaduh kuranglah
    'cukup rasa' dalam perkahwinan ngeeee...Hah....tok sah peluk2 peti ais...baik peluk peti besi agagaga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaa... kah kah kah *Menangis pelok peti ais*

      Delete
  30. amboiii en aunjizzz..ending nak best je..haha
    tapi biasa kalau gaduh sorg diam xnak ckp..bior masa menentu kan..ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakakaka... dah tue siapa nak pujuk kalau merajuk?
      hua hua hua

      Delete
  31. kehkeh hincik aujinz belom kawen rupanya. *pelok sambil bukak petiais, mkn eskrem

    ReplyDelete
  32. ojin, carikkan aku laki camtu satu tuk aku..hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhh.. ngengada.. carik sendiri... kakakkaka

      Delete
  33. xprnh buat camni ngn asben.. bsenye asben yg ngalah.. kite ni tau mrh2 je.. hakhakhak..

    encik ojinz oi.. mimpi ade mkna la 2.. kehkeh..
    bau nasik minyak je ni.. lalalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaha.. sape suruh tak buat.. kakakkaka

      Delete
  34. Wakakakaka...
    Nak peluk peti ais jugaklah..
    Huaaaaaa..

    Lawak gile pos ni..hahahaha
    Dish2(tumbuk kaki ojin)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakkakka.. pelok peti ais dua pintu ke?

      Delete
  35. Kakakakaka..yeke ko mimpi romantik cegitu??ke mimpi ke lain??kakakakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. diammah Mellah, hang boleh pelok laki hang kalau merajuk... huh!

      Delete
  36. hakikatnya sebuah perkahwinan .Semarah mana kita perhubungan yang sah tu sentiasa ada manisnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.. kan kan kan.. hiks...
      eh.. kakakakka

      Delete
  37. kemain lagi mimpi..dah kawen belom? hak3..;p

    ReplyDelete
  38. pfuhhh , nasib baik tak pernah mimpi benda macam ni lagi....hahahaha
    tapi , teringin gak nak mimpi , nak tengok si suami tu....:p

    ReplyDelete
  39. hai ojin.. ada bau2 bunga2 api cinta ni apakes...?

    kad jemputan nak berterbangan ke??jgn lupa anta ke putra yer..^^
    Ngeh3~

    ReplyDelete
  40. tapi susahhhh nak berjaya kalau dua2 taknak dan tak pernah nak ambil langkah drastikk tu kan?wuuuuu.. *nangis sebelah peti ais gak*

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD