21 August, 2013

Selain Minyak cap kapak...

Sabun apa korang guna untuk mandi, basuh baju, cuci pinggan, cuci rambut?

Kalau korang cerita ke aku sabun nie best, sabun nie power, sabun nie paling sedap bau dia, syampu nie cuci paling bersih, aku akan kata, heh, ada satu sabun paling lejen. Aku pun dah jarang jumpa sabun nie... dah pupus gamaknye...


Tadaaaaa... Sabun Cap Kapak. Dalam kategori sabun, dia nie laa paling otai dan serba boleh. Boleh buat cuci baju, cuci pinggan, sabun badan, syampu rambut walopon lepas guna untuk cuci rambut, rambut kau keras kejung macam dawai.... tak dulikkk. Buih dia boleh dikatakan pemurah jugak laa.. murah pon murah.

Masa kekecik dulu, aku diajar oleh pakcik aku guna sabun nie bila mandi. Memula memberontak gak aa sebab setau aku sabun nie buat basuh baju dan cuci pinggan selain bau dia tak berapa nak ummmpphhh.. jadahnya nak buat sabun badan. Masa tue aku prefer sabun May atau Lux oo laa laaa sebab Sheila Majid jadi model sabun dia... Lama kelamaan aku dah boleh terima yang sabun nie serba boleh.. 

Agak lama jugaklah aku berkecimpung dalam arena mandi menggunakan Sabun cap Kapak dari Lam Soon nie... Alhamdulillah. muka tak berjerawat, kulit pun menten jer kelabu asap nak harapkan putih melepak memang idok ler... 



Aku rasa Lam Soon pon tak terpikir Sabun dia boleh jadi sabun mandi dan syampu rambut bagai..
eh .. wujud lagi ke sabun nie weh?

Tapi kalau la nie korang bagi sabun nie, konfem jer laa aku buat untuk cuci pinggan.
Aku nak terus mandi guna sabun Protex jer...
koh koh koh

94 comments:

  1. ehem..beta merasmikan 1st disini dahulu..kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku mandi tak kisah guna sabun ape..tapi masa kekecik dulu gosok2 badan guna kulit kelapa instead berus badan..lejen tak lejen tak hehe

      Delete
    2. ini lagi lejen.. hang bior betei dengan kulit kelapa, kalau sabut kelapa aku percaya laaa..sebab akku pernah berus badan dengan berus kelapa... hua hua hua

      Delete
    3. pengakuan 2 makhluk kat atas ni bunyiknya sungguh gila... kulit manusia woi, bukannye kuali atau belanga ("-_-)...

      Delete
    4. kakakakka... alaa.. sabut kelapa jer woi...

      Delete
  2. Mmg xdinafikan...sabun ni mmg serba boleh...
    Ehh..wujud lagilah sabun ni....
    Yg warna kuning time beli kena kerat2...
    Yg warna hijau ada jual seketul2...
    Harga pulak..yg kuning lebih murah dari yg hijau...
    Hehehe....

    -NA-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakka.. kan kan kan.. yang kuning tue panjang panjang.. haaa.. itu pun sama gak.. aku tak pasti laaa kalau yang kuning tue ada lagi..

      Delete
  3. Sabun ni ada lagilahh....serius ada lagi tau...
    Hari tu abah beli buat sabun kaki adik yg naik kudis api...
    Heheheh...

    Nak ke sabun ni?heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. ade lagi rupanya... kakakkaka.. tak nak pun.. ini saja mengenang kisah masa kecik dulu.. kakakkaka

      Delete
  4. oo.. x pernah jumpa dan x pernah dengar. Kita ni dari zaman berbeza ke? Ingtkan kita ni umo lebih kurang je. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. sabun nie wujud lagi cik Amna. kalau yang generasi baru punya, dia kaler hijau, yang lama punya dia kaler kuning panjang panjang macam roti perancis.. haaa gitu

      Delete
  5. ojin ni tua dari diriku kah???? daku yg tua bangka sedar diri ini pon tak pernah dengar sabun nama cenggini.... ko hidup zaman batu ke apa ni??? kehkehkeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hek elehhh... dah dia yang tak pernah jumpa sabun tue .. kakakkaka.. mana ada zaman batu, sabun nie low profile tahu... kakakkaka

      Delete
  6. nak buat buat tak penah tau la sabun ni...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. elelelelele... nak buat buat tak kenal konooonnnnn... kakakkaka.. awak guna sabon Popinjay kan kan kan

      Delete
    2. saya budak zaman millennium, pakai lux! hahaha

      Delete
  7. betul2 lejen sabun ni. sampai skrg aku masih guna sabun ni. lagi pulak lepas raya ni... guna untuk sental bontot periuk ketupat, cuci periuk kari yg byk minyak tu. perghhhh mmg mahbeles la keberkesanannya.

    tapi... tangan aku cepat kasar dan mengelupas kalau guna sabun ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan... haaa.. dah kate dah memang lejen... kakaka

      Delete
  8. pergh lama sangat tak nampak sabun neh..dulu2 mak guna basuh baju tapi mandi tu tak pernah la plak pakai ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya orang yang kental jer guna sabun nie sebagai sabun badan dan syampu rambut... kakakakaka

      Delete
  9. Aku dulu pakai sabun cap burung (Parrot Botanical).. Harge dalam 30sen camtu. Pergh bau dia macam kapur barus. Ada sikit insaf lepas mandi.. Sekarang aku dah maju.. pakai sabun tongkol Johnson&Johnson.. Walaupun maju, sabun tongkol tetap unggul (angkat ibu jari)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. Parrot Botanical tue kan sabun Popinjay yang macam Hussin kabo dalam hantu Kak Limah tue.. haaa.. memang lejen.. kakakka.. bau kapor baros

      Delete
  10. tau dah apa motif ayong taip entri ni. ayong nak kabo yang ayong pakai shower Protex je sebenarnya kan..ngaku cepat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... takde awak takde... Ayong guna sabun Lifebuoy Active.. kakakakka.. sabun Protex untuk cuci tangan dan bontot... kakakka

      Delete
  11. hehehe....sabun nie panjang kan...kena potong potong...ada kaler hijau sabun kapak....ada kaler kuning sabun buruh....hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa. yaa betul betul betull.. kakakakka.. pernah jumpa kan kan kan.. XD

      Delete
  12. Sabun ni ada lagi ler..

    Antara sabun yang lejen adalah sabun Popinjay

    ReplyDelete
    Replies
    1. CikLily12: memang nak cerita sekali dengan sabun Popinjay, malas lah plak nak melukis.. kakakakkaka

      Haryz : aku pon

      Delete
    2. aku pulak tak pernah dengar dua nama sabun tu... cap2 kapak ni yg aku tau minyak cap kapak ada la... hahah

      Delete
    3. Dea Day: sama dengan apa? siapa?

      Plain83: hahaha.. tak lejen laa hang.. kakakakka

      Delete
  13. baru 1st time aku dengar pasal sabun ni.. kiranya zaman kecik aku dulu x lejen la sebab xtau pasal sabun ni. ke... aku yang amnesia??? hahahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha... ha'ah.. tak lejen laa hang... kakakkakaka...

      Delete
  14. dulu kecik-kecik pun guna sabun cap kapak juga...ada lagi la..cuma tak fofuler la..banyak pesaing dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang dia dah low profile dah kak.. dia enter scene rewang rewang kenduri kendara jer.. kan kan kan... kakakakka

      Delete
  15. sabun lejen dowww. kegunaan bukan takat yg disenaraikan di atas. time kenuri kawen, akak makcik gua guna sabun tu cucuk bunga telo. berbongkah-bongkah derang beli, murah. oh ya terdapat jugak dalam warna oren. tp xpasti jenama apa, bau sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. ini pun bakat terpendam sabun lejen nie.. sebab tue laa dia lejen kan kan kan... kakakakka

      Delete
  16. tak pernah guna...tapi kan time kecik+ dulu sy suka cuci rambut guna sabun cuci kain hahahha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambut keras tak??? kejung tak macam dawai? kih kih kih

      Delete
  17. agaknya jerawat pun takut nk kuar, kutu kt rambut pun takut nk membiak, kan. hahahha... aku tk penh tahu lak pasal sabun ni. aku pun tk ingt dah sabun aper kitaorg guna masa kecik2 dulu mandi kt telaga. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa.. sabun nie rasanya kat scene kampung kampung jer kot.. sebab aku tak pernah nampak sabun nie kat scene pasaraya pasaraya.. koh koh koh

      Delete
  18. ingt2 lupe je psl sabun ni.. kalo sabun cap burung kakak tua kulit die kaler ijau tu ingt la.. kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sabun burung Kakak Tua tue kita panggil dia sabun Popinjay XD

      Delete
  19. tak pernah dengar jenama sabun ni. tetiba nak cuba pulak sambil nyanyi lagu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakka.. silalah cuba weh.. macam nie, gie kat Youtube cari lagu tajuk Cinta Sabun Mandi.. kakakakakka...

      Delete
    2. baru dengar tadi. responnya ialah,


      ahahahhahahahaha siap replay.

      Delete
    3. power kan kan kan.... kah kah kah XD

      Delete
  20. ada lagi satu sabun lejen.. sabun cap burung. berani? hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabun cap burung tue sabun Popinjay kah?... kalau yang itu, tak gerun mana.. kakakakka

      Delete
  21. eh eh eh....x tau plak bahawa sabun ni pernah wujud..aku lahir2 je trus guna johnson baby...ko ader?? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakakkaka... ader ader.. ape plak takde.. kalau sabun Cap Kapak aku dah rasa, setakat Jonsen Baby ape ada hal.. kakakakka

      Delete
  22. haha memang lejen..bukan ke biasanya org buat basuh pinggan mangkuk je ka?...

    ReplyDelete
  23. sabun kapak ? tak pernah dengar dan tak pernah tahu akan kewujudan sabun ni...ke pernah , eh ? entah la , konpius pula..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. ada! ada!.. sila cari di kedai kedai runcit biasa XD

      Delete
  24. hai en aujinz!!!lama xkomen..hehehe
    tak pernah dgr sabun cap kapak ni??
    kalau utk sabun cuci pinggan, mesti kulit en aujinz dah berkilat dan bersilau!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha.. hai Wanie-sang.. welkem bekkk.. kakakak. takde berkilau mana, gelap semedang nak berkilat macam mana.. kakakka

      Delete
  25. Aku ni jenis tak ambik berat sngat pasal jenama sabun. tp rasa2 macam pernah guna /tengok org guna time mandi kat telaga tepi rumah aku dulu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhhh.. hang kena ambik tau keri.. kena ambik tau.. *gulung rokok daun*

      Delete
  26. siyes ke sabun ni best. well then, we have a different kind of taste lah kot, I is tak suka. hu hu hu. kat umah kalau mandi mesti nak kena pakai protex, lifebuoy, antabax or apa2 yg seangkatan dgnnya coz it will give you dat super clean an fresh feeling. kalaupun dia tipu...sementara tak tau ni...still rasa 99% free of germs gak. hak hak hak. ~pengsan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu rasa macam best.. laa nie tak tau laaa nak kabo.. dah lama tak guna.. kakkakakaka

      Delete
  27. Replies
    1. adelah beb, dia dalam scene kampung kampung ade lagi XD

      Delete
  28. Mcm prnah knal. Tp xbrp kenal. Bukan sabun kaler ijau ni org buat mndi mayat ke? Sbb dia xde bau.kott..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... kan dah kabo, sabun nie macam macam boleh XD

      Delete
  29. waa.. ni memang lejen..!!! dulu masa duk asrama kat skolah, memng pakai sabun kapak ni la buat basuh baju. murah kot.. sebijik berapa kupang ntah tak igt. dah lama x guna.. skrg nk cari pun susah..

    tapi x tahu plak sabun ni boleh gna untk mcm2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha... haa jangan tak tahu.. sabun nie serba boleh.. koh koh koh

      Delete
  30. Kalau pakai sabun ni cuci rambut jadi keras kejung kire dah package tak payah beli minyak rambut kan? bhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah.. kira dah pakej sekali laa tue.. koh koh koh

      Delete
  31. Kenai sabun ni kt asrama..ada budok pkai utk basuh bju sb tgn dia elergik ngn sabun len..memula xgemo gak sb huduh je ghupe..tp sb sabun ni kategori sabon bajet, maka terai aa..save duit banje, blh buat g mkn nasi grg ayam ujung minggu time outing..hihihi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.. tau takpe.. memang bajet habis sabun nie... hua hua hua

      Delete
  32. First time dgr nama sabun cmnie...
    Jimat wet sbb sabun nie bole guna utk sumer benda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah.. kan kan kan.... jimat habis

      Delete
  33. sabun mandi paling best setakat ni ialah sabun cap 'kawan' haha

    lama sungguh aku tak mai sini. hang apa habaq?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoh.. sabun cap kawan sabun apa beb?
      hahahhaha.. kemain semenjak kahwin sampai beranak hang tak jejak blog aku no..

      Delete
    2. aku tak dan.. ni baru bernapas balik hehe

      Delete
    3. ooooo.. hehehhehee.. welkem bekkk ~

      Delete
  34. tak silap warna sabun nie warna hijau tua gelap betoi dak ? sebab ayah kami dok guna dulu, la nie pakai lifebuoy je uolls

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah.. dulu kaler kuning... lepas tue dia dah jadi hijau.. hue hue hue

      Delete
  35. owh kak lea pernahlah guna sabun ni masa kecik2 dulu.color hijau,kan?masa duduk muar atok beli sabun ni.satu sabun tu,guna sental baju kat papan,stok satu lagi pulak sental badan.masih boleh ingat lagi aroma sabun ni he3....ada ke lagi jual...ni kalau tunjuk kat anak kak lea...jangan haraplah depa nak pakai..budak2 zaman la ni dah shower gel bagai...protexlah..life buoylah huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah.. kakakkaka.. sedap tak bau dia... hahahha..

      Delete
  36. Salam..ktne nk cari sbn nie area jb @ kl..tlg bantu sy

    ReplyDelete
  37. Salam..ktne nk cari sbn nie area jb @ kl

    ReplyDelete
  38. sabun in ada lagi. boleh cuba cari kat pj old town kedai.kalau nak detail boleh tanya saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello, i nak cari sabun ni.. boleh saya dapatkan no. telefon. i call you.
      telefon i 0169358388. thank you.

      Delete
    2. Hi
      Ms Juliet Goh
      If u really want
      Area i dkt sini ada...

      Delete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD