19 August, 2013

Mencari Ketupat Raya 2013

Selamat Hari Raya... kakakaka.. dah dua minggu raya baru aku nak wish.
Almaklumlah, aku merajuk aa tak nak wish raya kat blog.. 
sebab aku beraya kat opis jer...
boleh alasan gitu? 
koh koh koh...


Hari Raya pertama, aku dah gerak awal ke opis. Solat Sunat Aidilfitri kat masjid kompleks opis. Siap solat, dapat makan makan. Tapi makan lemang dengan Mee Hoon. Agak kecewa sebab aku mengidam ketupat. aaa... selalunya ada member member datang opis bawak makanan. Tapi still takde ketupat idaman dengan kuah kacang dan masak lodeh...grrrr


Masuk Hari Raya kedua, harapan nak dapat ketupat memang takde. So, tak mahu harapanku kecewa lagi, aku start puasa enam. Member datang opis bawak lemang (lagi) pon aku dah tak kisah. (sentap tak dapat ketupat).. 

Hari Raya ketiga
Aku balik ke kampung di Muar. Harapan nak dapat ketupat adalah tipis. Selalunya, ketupat raya kitorang akan habis pada Hari Raya Kedua. Special request untuk ketupat pun tipis gak, sebab family aku dah sesiap nak buat majlis kenduri kahwin sepupu aku. Suasana raya bertukar kepada suasana merewang. Kupas bawang, potong kentang, goreng ayam... dari petang sampai ke pukul 5 pagi.. tidur pun kat balai rewang jer... waaaaaa... aku nak ketupatttt!!!


Hari Raya Keempat
Hari langsung majlis sepupu aku. Dengan muka tak cukup tidur, lepas Subuh dah kelam kabut tolong itu ini. Aku dapat syif jaga air dan cawan. pfffttt, takde maknanya, aku gak laa yang jaga lauk, jaga pinggan, topap lauk, topap air, bancuh air, basuh pinggan, basuh cawan. Nak cari ketupat celah mana gila!


Dapat budak kecik yang tak habis habis nak menyakat aku, rasa nak basuh jer budak tue dengan sabun cap kapak.

Hari Raya Kelima aku dah balik ke rumah sebab ada kerja lain kat opis. Dan berakhirnya cuti raya aku.
begitulah kisah aku mencari ketupat raya 2013... Raya tahun nie paling takde suasana raya untuk aku..
sampailah ke entri nie di taip...

...aku belum merasa ketupat Raya 2013 lagi...
huaaaaaaaaa ~


Jangan suruh aku makan Ketupat segera atau Nasi Impit,
rasa dan feel dia tak sama tau dak?!

81 comments:

  1. Tak pe awak...ada dlm 2 minggu lagi ni. Jangan sedih...ade nanti. Ade. Kalau tak,pi anyam..pastu sy tlng rebus...kakaka...

    Eh...tak baik gelak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. saya harap macam tue gak. Selalunya, ada open office time raya. Ada ke ketupat? Hahaha

      Delete
  2. pergh.. kisah lebaran yg sangat menyayat hati.. hehhe.. sabar2... pasti ada hikmahnya.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sob sob sob.. sabar lagi nie... ketupattttt ~

      Delete
  3. sedihnya.. aku malam raya dah start kena ulser kat mulut. Hari raya langsung tak feel sbb rasa nak demam. Masuk raya kedua memang demam terus. Selsema, batuk. Tu pun kira tak raya jugak la. Dah dah jangan sedih. Kita senasib hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha... ooo.. hang lagi sadis no... bertabahlah beb...

      Delete
  4. sama la, aku pun baru je up entry raya. orang lain dah berpuluh-puluh entry dah pasal raya ni agaknya. tahun ni sememangnya raya paling hambar agaknya. sadis sadis.

    p/s: suruh la awek buatkan ketupat. apa susah. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. orang lain dah berpuluh puluh entri raya dah kann... hahahhaha

      P tendang S : tak pernah tanya dia reti anyam ketupat ke tak... kakakakka

      Delete
  5. salam bro, sabo jer laa, ujung bulan time gaji ni pasti ada ramai org buat open house, berdoalah supaya ketupat menyebelahi ko ^^ aku phm perasaan ko sbb aku pon blom beraya lg, start 1st raya aku kena demam, mna lg nenek aku kembali kerahmatullah dhari raya 7.. Apapun sabo jerlah

    -m84-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Innalillahiwainnalillahirajiun... takziah bro...
      Selalu lupa yang seteruk teruk kita, ada orang lain yang lagi sedih dari kita..

      Delete
  6. apa lg, p la serang open house2 yg ada.. kot2 ada ketupat boleh makan puas2.. hehe.. ketupat pn feveret aku gak time raya.. tak meriah raya kalau takda ketupat.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. kannn.. tau takpe... hahahahhha... nak ketupatttt ~

      Delete
  7. nak gelak tapi rasa macam kesian nya ayongggg. baru perasan, saya pun tak merasa lagi ketupat raya tahun ni. hihi. lemang pun tak. emm emmm dapnya ketupat. nak ketupatttttttt jugak :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa... jangan nak gelakkan orang... saya nak ketupattt!!!!
      kakakakakka

      Delete
  8. Haha..muka xpuas aty gila..xpa open house byk lg nnti...manala tau nnti terjumpa ketupat..btw selamat hari raya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... memanglah, tak dapat ketupat lagi nie...
      Selamat HAri Raya Yasira Rusydinah Izni.. amboi, sedapnya nama.

      Delete
    2. Haha...thx..credit utk mak n ayh sy sbb bg nama utk ank diaorg :)

      Delete
  9. Oolooh....siannye...meh cni rietta buat kan...errrkkk...tpi org selatan mamnye ketupat nasi kan?rietta xreti...ketupat plas jerr rietta buat tiap thuh....

    Ekekeke...adik aah tu mmg penyeri majlis kan...suweeetttt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo,,, ketupat palas saya kurang sikit, tapi bolehlah makan... kalau ketupat palas yang dalam dia ada serunding tue saya suka... hahahha..

      Ha'ah minah tue, dia buat hal sendiri jer kat kampung... kakakakka

      Delete
  10. Alahai kesiannya
    Kena cari daun nanti kak buat hehehe
    Selamat Hari Raya Aujinz

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... alaaa... ade ker orang nak panjat cari daun ketupat tue kak..
      kakakakka...Selamat Hari Raya kak Kniedaz salah seorang pembaca setia Lanun Ranggi... kakakka

      Delete
  11. ha ojinz... meh datang sini, kat kg aku, kat pasar, ketupat nasi daun nyor tu ada sepanjang tahun.. tp cicah ngan sambal nyor la (complete set), hahahaha. nk cicah rendang, yg tu kena buat sendiri rendangnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh sini tue meh mana cik Su @ Aya oiii... ade rumah terbuka ker?
      hua hua hua...

      sambal nyor tue macam mana?.. ai ai ai.. ai is peliks..

      Delete
  12. setiap kali raya kat area timur , ketupat palas paling femos :)
    mana-mana , mesti cari ketupat tu ...tak ada ketupat tu , tak rasa cam raya la...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.. kannnn.. ketupat palas pon pemes kat utagha gak.. dannnn... baru den tau ketupat tue ada jantan dan betina... hahahhaha

      Delete
  13. sedih cite ko ni Aujinz. sebak aku dibuatnya. aku dapatlah makan ketupat bersama rendang 5 6 kali masa hari pertama. hikhik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi hoi... dengki... kakakakaka.. dah la makan tak ajak.

      Delete
    2. macam kau pergi oversea hari tu la kan kan kan. ada ajak? ngaaaa

      Delete
    3. ooo.. mengungkitt.. kakakkaka

      Delete
  14. ramai sekarang ni guna ketupat segera je.. jadi kebarangkalian kau dapat makan ketupat original time open house / office tu memang tipis la. atau mungkin takde. hohoho~

    aku 1st raya pon x dapat makan ketupat dgn kuah kacang gak. rasa x lengkap 1st raya aku tu.. pffft. ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. So, hari raya yang seterusnya dapat makan ketupat nasik tak?? Hahahahaha

      Delete
  15. sob.. sob.. inilah entri paling sedih kat blog ni. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sob sob sob... kan awak kan.. sob sob .. nak ketupatttt ~

      Delete
  16. cik puan katak merahAugust 19, 2013 at 2:22 PM

    ketupat daun kelapa xreti buat...ketupat daun palas ade la...wakakakaka...mok..jgn mkn byk2...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cet.. diammah Mok. Gie makan ketupat palas sana. Kakakakaka

      Delete
    2. cik puan katak merahAugust 19, 2013 at 9:56 PM

      tuppat palas pon sedap ah mokkk.....ekekekeke

      Delete
    3. tak sedap aaa Mok.. kakakkaka

      Delete
  17. hahahah... aku rasa mcm nak gelak (mode jahat kembali sudah selepas abihnyer ramadhan)...

    takpa aku yakin lepas hang up entry ni jer, ada rakan2 hang kat opis tu baca, lepas tu depa pi cari ketupat dan bagi kat hang... aku yakin, maka aku tak jd kesiankan hang... mungkin juga hang tengah mengunyah ketupat masa hang tgh baca komen aku yg cipan ni, aku pasti... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. takde maknenya aku tengah mengunyah ketupat. Tengah mencari ketupat lagi nie tahu... hahahahaha...

      P tendang S : member opis aku takde yang tahu kewujudan blog nie... dan aku harap depa tak tahu.. kakakaka

      Delete
    2. aku rasa ada yg stalk hang diam2 ni, tak bagitau :p

      Delete
    3. kakkakakka... nasib laaaa...

      Delete
  18. alolorhh sian giler cerita raya kau. kat melaka ni, bnyk giler jual ketupat anyam tu. depa gantung bnyk2 pastu pilih je mne satu ko nak beli. tp, aku tetap nak lomang. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. lain orang lain citarasa kann.. aku tetap nak ketupat nasi. KetupT nasi ftw!!! ↖(^▽^)↗

      Delete
  19. selamat ari raye encik ojinz!

    raye kn sebulan.. teroskan mencari ketupat!
    hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Puan Ezy... hahahaha.. sedah berusahalah nie... koh koh koh

      Delete
  20. hoho .~
    open house banyak ..
    pegi lah .,
    konfem ade ketupat ..
    hihik.~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa, dah masuk minggu ketiga, jaeang nak jumpa ketupat laaa.. koh koh koh

      Delete
  21. hahah... ops... sorry2.. gelak baru nk simpati..
    selamat mencari ketupat di open house yg berdekatan.. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe.. terima kasih. Tengah berusahalah nie.. hehehehe

      Delete
  22. kalaulah, diberi 3 pilihan sebelum deria rasa ditarik buat kali terakhirnya, antara ketupat nasi, ketupat palas & lemang.. yang mana satu en.aujinz nak pilih utk dirasai buat kali terakhir.. aha~

    (tahun depan adala kot keluar iklan raya.. alkisah ketupat >e<" )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah susahnya soalan.. hahahahha... tak nak aaa... tak nak apa apa... saya lebih rela tak rasa apa apa janji deria rasa saya selamat... hua hua hua

      Delete
  23. did you....draw all dat by yourself? I mean...REALLY??? I is jeles okeyh! kenapa I tak pandai nak lukis mcm tu ek? ~pfft!
    it's ohsem btw. REAL OHSEM! and thx for dropping by.
    Dat CC recipe, you could just google for it.
    buat pizza yang susah tu pun pandai, CC yg senang tu mesti takde hal punyer. he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. Alhamdulillah... lukis tak pandai sangat boleh laa conteng conteng macam tue.. XD

      hehehhe.. baiklah, nanti saya google car buat CC tue... hehehehe

      Delete
  24. hencik lanun,kita serupaaaaaaa~ tetibe ambik feeling nak nyanyi. haha.
    nanti kalau dah jumpe ketupat idaman kalbu igauan malam tu, tolong pos kat azie sket eh. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baiklah Cik Azieni... jauh gak nak post ke sana... kakakkaka

      Delete
  25. raya kali ni aku cuti lama.. tp baru aku perasan aku pun belum makan ketupat.
    tetiba rasa nak makan jugak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. tue laa tue.. lenkali jangan lupa makan ketupat... kan dah tak gembira ... kakakkaka

      Delete
  26. ojin... muo kat belah mana tu? aku org muo jugak.
    ketupat nasi tu menu wajib rumah aku. mak ayah aku kata kalau xde ketupat nasi ibarat xmenyambut raya.

    ko carik daun, beli bahan2 untuk lodeh, kari, bawak ke aku dan aku tolong masakkan. meh la... kat kuantan.

    kalau x... ko tunggu je la raya haji yg tinggal lbh kurang 2 bulan tu utk makan ketupat nasi. dtg rumah aku kat muo eh kalau nak ketupat nasi tu. harharhar......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa... orang Muo?.. yay! Muo kat sebelah Bukit Gambir nun.. dah nak ke hulu nun... kakakakka..

      Perghhh... ada orang offer nak masakkan ketupat.. i iz terharu.. hahahhaha... tapi apesal kat Kuantan.. jauhhh tueee... kakakka

      Baiklah... tunggu Hari Raya Haji.. kakakkaka

      Delete
    2. Bukit gambir tu tempat akak aku slalu shopping kerepek. Ko duduk kat pekan tu ke atau kawasan serom? Aku ada sedara kat bukit serampang tau.

      Eh... entah2 kita berdua ni pun sedara jugak ek? Org muo ni kalau dah ada sorg sedara kat satu2 tmpt tu, nti merebak la satu kampung tu semuanya sedara-mara jugak.

      Kuantan, sbb aku keje kat sini daaaa...

      Delete
    3. hahahha..kan kan kan... biasanya orang Muo bersepah dengan sedara mara masing masing.. kakakaka.. tapi seingat aku, family aku tak berasa ramai kat sebelah Bando Muo.. ramai kat Pagoh, Lenga, Sengkang, Sawah Ring gitu

      Delete
    4. tempat yg ko sebut tu semuanya ada sedara-mara aku. aku rasalah kan... ko dan aku ni mmg sedara kot. tapi sedara dah jauh2 la. jenis entah dah generasi keberapa sampai dah jarang jumpa. kalau org tua kita, aku rasa kuat lagi hubungan sedara tu...

      Delete
    5. owh bukit gambir kg atok kak lea.tapi kitorang dah duduk kat area dekat2 tanjung emas tu :)

      wah best jugak dapat jumpa orang muo walaupun dalam blog ekekekeke

      Delete
    6. Hahahahha.. jejak kasih kakakakkakaka...

      Delete
  27. Hhahahaha..

    aku yg duk kt rumah sepanjang raya pn,
    makan ketupat 2biji je..

    sebab demam + batuk..
    kecewa sgt rasa..

    raya yg tak dinikmati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.. kesina dia kesian.. tapi merasa laa jugak ketupat kan kan kan XD

      Delete
  28. sob..sob..hukhuk..tisktisk....huwaaaa....alololo kesiannya dia.

    orang muo macam kita ni,memang femes ketupat.tahun ni balik taiping..kak lea dah sedih terbayang ketupat.rupanya mak mertua buatkan lalalalala....cuma roti jala je takde huhuhu.....

    meh ler datang blog kak lea ambil ketupat kat header tu he3..larikkkkkk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, Kak Lea pon orang Muo?... waaaaaa.. baru tau... kakakakka

      Delete
  29. Bila baca entri ni, baru pasan inilah satu2 yang aku pun sma ketupat tak merasa tahun ni, patut laa rasa lain punya macam ja...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakkkaka... amboi seronok betei beraya sampai tak perasan ketupat belom rasa lagi tahun nie... kakakaka

      Delete
  30. Ruginya awakkk....saya kannn...
    Puasa terakhir time berbuka tu dapat mkan lemang..
    Raya pertamanya pulak dapat mkn ketupat...
    Mmg sedaplah dgn kuah kacang dagingnya...
    Perghh..teringat2 sampai skrang..hehehe
    Sambil taip ni pun rasa terliur tau...

    Awak terliur x...?
    Heheheheh....

    -NA-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenape awak dengki sangatttt.. (T_____T)

      Delete
  31. meh beraya kat umah aku...or umah dato' R...tupat mmg ada..mkn tupat n sambal tumis udang! pergh pergh!

    ReplyDelete
  32. kecian kecian kecian. carilah isteri. ke dah ada, entah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaaa.. ape kena mengena ketupat dengan bini?.. aaaaaa
      kalau ade bini pon belom tentu dapat ketupatt... kakakkakaka

      Delete
  33. tu laaaa. kawen la cepat suruh isteri buat keupat

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak cari bini yang pandai buat ketupat bukan keupat...
      so.. awak tau buat ketupat?

      Delete
  34. baru baca entry ni.. sian ko.. xpe, next time, aku buatkan sarung ketupat, ko rebus ye..nk byk mana pun boleh.. takat perut ko.. 5 pun cukup kan?

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD