10 November, 2013

BallFeet


Korang pernah main game BallFeet? Pernah main game Mastermind? Yang teka warna tue?
Haaa.. BallFeet adalah game dengan konsep yang sama. Cuma korang kena teka nombor. 
Almaklumlah, bebudak kampung macam aku dulu mana dapat nak beli game Mastermind yang mahal tue.

Bebudak dedulu terpaksa menjadi kreatif untuk menghiburkan diri. Game nie memang layan dan kitorang bebudak kampung pulak mudah terhibur. Hua hua hua.
 Kendi Keras pon tak best macam game nie. Menguji minda betei.


Konsep dia senang jer. Dua pemain kena pilih satu nombor empat angka, dari nombor 1 sampai 9. 
0 selalunya tak digunakan. Jangan pilih empat nombor yang sama kerana dari segi strategi, ia tidak menguntungkan. Amboi, kemain nak untung jer... koh koh koh

Setiap pihak kena meneka nombor rakan. Nombor yang diteka sekiranya wujud akan diberikan tanda Ball atau Feet
Ball untuk nombor yang betul dan pada kedudukan yang betul dan Feet pula untuk nombor yang betul tetapi kedudukan yang salah.

Contohnya, kalau nombor korang ialah 7645 dan pihak lawan meneka nombor 2347, korang perlu menyebut 1 Ball 1 Feet. 1 Ball kerana nombor 4 berada di kedudukan yang betul dan 1 Feet kerana 7 adalah betul tetapi berada di kedudukan yang salah.


Kalau pihak lawan berjaya meneka kesemua nombor dengan tepat, pemain perlu menyebut BallFeet! menandakan permainan tamat. Ada faham? Senang kan kan kan?

Zaman sekolah, game nie adalah antara game paling happening selain main Kepung atau Hangman.
Gaduh gaduh tue selalu bila yang tak reti nak buat penaakulan mantik mempertikaikan keputusan pihak lawan.
koh koh koh...




La nie zaman ICT kannn, korang boleh main dengan menggunakan Wechat, Whatsapp, Kakaotalk dan sebagainya. Happening baq hang...
tak caya, cuba terai test!


Tapi, korang kena jujurlah.
Jangan menipu.
Koh koh koh

51 comments:

  1. amboi apa canggih sangat game ni punn -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada canggih sangat.. sempoi jer punnnn ~

      Delete
  2. Saya tak pernah main. Main titik titik smbung smpi habis buku kotak kotak adelah. Haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. itu main Kepung. Saya pon layan gak tue. Hue hue hue

      Delete
    2. hahaha game tu nostalgia baqhang~ aku panggil dia game conquer, lol XD

      Delete
    3. Ha ah. Kepung dan Konker. Kakakaka

      Delete
  3. Mungkin budak2 main tapi saya tak join pasal...benci nombor. Kakakaka.

    *gila kuasa betul komen.k bai*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elehhh, bukan main kira kira pon. Teka nombor jer. Hue hue hue

      Delete
  4. dulu main LINGO de la gune nombor..nie terlalu canggih nie hehe!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada canggih. Sempoi jer game nie baq hang ~

      Delete
  5. apsal xprnh tau pon kewujudan game ni dulu2? hoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ka tak pernah tau? Ai ai ai ~

      Delete
  6. pengomen kat atas mungkin xsezaman dengan ko kot..hahaha

    aku pernah main game ni..tapi tak ingat guna istilah apa..rasanya sama ball feet kot..
    selalu 5->6 step dah boleh setel kalau pro fulltime ball feeter mcm aku lah..hahaha

    nak battle ke?ade beran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaahaha... no hal.. jom aaa.. kakakaka

      Delete
  7. rasanya dulu pernah main gak.. tapi mungkin nama beza kot..
    yang kepung tu pon selalu gak main. habis buku math buat main game ni. haha..

    ReplyDelete
  8. mainan apakah?? gagaggaga!
    paling koman pon bingo wehhhh. 1-25
    tak la main sampai nombor riban2 nih. =p


    dasattt ah ko.boleh bah kalau ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha... bingo pon ok bah.
      Tapi ini lagi best.. koh koh koh

      Delete
  9. aku x fhm..x pnh men..hahahaha

    *nak bgtaw aku mude dari ko..hahahaa..men kendykros je :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haahaha.. jangan perasan mude wei... hang pon dah tua... kakakaa

      Delete
  10. errrrkkkk

    apsal mcm xpenah main dan xpenah jumpeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaaa... nampaknya kampung saya lagi canggih aaa kalau gitu... kakakaka

      Delete
  11. aku rasa aku sama zaman dgn ko [feeling remaja ckit].haha. tapi tatau pun game ni. bingo tau la.teka nombor gak tu. sama la mcm cik marikh. ke kite skampung ni? haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm hurm... mungkin game nie femes kat kampung aku jer kot.. hahahaaa

      Delete
  12. lemah sikit dgn nombor ni, walaupun xmelibatkan operasi tp mindset ckp susah...anyway, xpernah dgr/nmpk lg game ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi. Hahaha... percayalah. Tak susah mana. Saya main game nie masa sekolah rendah jer ponnn ~

      Delete
  13. baler susoh betei permainan ni. tak reti keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mende yang susahnya. Takde susah mana. Kakakaka

      Delete
  14. Pesal xpenah tau kewujudan permainan nie sebelum nie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa, mungkin dia tak femes sangat kottt

      Delete
  15. wahhh.. cam best jer. dan cam susah jugak. hahaha... pesal aku tk tahu game ni eh, padhal aku rasa sumer yg nko citer sebelum ni, sumer aku pernh main masa kecik2 dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best dan tak susah. Cuba dulu. Lepas tue baru tau. Hahahaha

      Delete
  16. ballfeet... aku ingatkan hg nak sembang pasai kaki bola, rupa2nya game nombor... hahah tak pernah aku tau psl game nih, bnyk game zaman skolah hg no... meriah betei~ XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa.. itu yg best tue.. kakakaka...

      Delete
  17. Mcm best jerr...kat whatsapp ada ke app dia...xpernah taw plak...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. takde. Game nie game biasa. Cuma kalau takde member dedekat nak ajak, boleh main dengan rakan rakan wechat. Saya selalu lawan dengan adik beradik guna wechat bila bosan

      Delete
  18. Wooh! Mastermind versi oral bernombor. Menarik.
    Masa sekolah dulu aku main Mastermind. Tp sbb mastermind mahal nak mampus, jd kami improvise guna pin notice board yg color byk2 tu, cocok dkat kotak calculator. Best!

    Tp, game ala2 mastermind ni tak diminati org2 sekeliling aku sekarang.
    Aku penah ajak kawan2 aku sekarang main, tp haram sorg pun takde yg minat.

    Oh, aku rindu zaman sekolah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha.. kreatif yang amat guna pin.

      Biasanya game yg kena banyak berdikir tak ramai yang orang suka. Macam aku gak. Taoi yang game nie sempoi jer. Sebab tu best.

      Delete
    2. Berdikir apa plakkkk.. berfikir lah! Chit!

      Delete
  19. Replies
    1. hehehhe.. dah boleh lah cuba main lepas nie.. XD

      Delete
  20. dulu ada gak mastermind gitu, kepunyaan ayahanda. tapi dapat kat anak2, sorg pun tak reti main.semua salah. salah faham lebih banyak dari salah teka warna. pastu gaduh, teraburkan paku2nya XD. klo jumpa ballfeet ni dulu, mesti paku tu selamat dah skrg. measey2 bg panduan.

    ReplyDelete
  21. game nilah antara paling best. sebab selalu menang haha.
    kalau kena nasib+strategi kejap je betul. tapi aku tak pakai ball n feet. aku guna "a" dan "b"
    kalau betul no dan kedudukan bagi a. kalau betul no tp salah kdudukan bagi b.

    ReplyDelete
  22. x pernah maen game ni lg setakat nih. walaupun masa tu x mampu beli mastermind gak. maen tutup tin sudah nyer.

    ReplyDelete
  23. cam best best je. main kepung tu terrer la

    ReplyDelete
  24. woh baru tau kewujudan game ni,
    ni boleh main dengan kawan time ngantuk dalam kuliah ni.hehheh

    ReplyDelete
  25. pernah main game ni kt komputer..


    pernah main tak game bom2..? yg pakai buku tulis atau kertas lipat dua..
    bom dgn dakwat pen je pun.. aaa.. cmne nk explain..? ah..malas ah..

    ReplyDelete
  26. ahahahahahahaahha! ni game interclass ni.. game boleh buat kawan bergaduh sampai abis UPSR sebab seseko menipu je keje.. demmit!

    boleh buat apps nih.

    aujinz.. ekau atau kawan2 ko ade buat "trap book" mase skolah? tapi org yg kreatif je boleh buat "buku trap" yg menarik.

    kawan aku beli buku tulis kosong. then start lukis path kat page pertama. let say ada 3 path, then 3-3 path akan bersambung ke muka surat sebelah belakang. 1 path saje yg betul boleh sambung ke muka surat lain. 2 path lain jadi jalan mati. kawan2 aku suke la lukis 'jatuh lubang' or 'kene bom'.. and then game akan berterusan sampai abis buku.

    kawan yg business minded dan terer buat "trap book" ni akan charge seposen utk 2 kali try.

    ReplyDelete
  27. gile susah no 1-9.. mastermind ada 6/8 warna je kn? aku suka gila main bnda alah tu dulu. xsure sape punya..

    aku nk try la ball feet ni tp aku kurangkan no dia kot.. bg mudah.. hahaa (nk gak ngelat..)

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD