01 December, 2013

EYEONMALAYSIA #12 - Last Kopek

Orang Malaysia nie pemalu sebenonya.
Diorang dalam hal hal tertentu, diorang akan berbudi bahasa dan ingat ke orang lain..


Pernah alami situasi di atas?
Dimana kuih atau makanan terakhir tinggal seketul dalam pinggan, 
yang dok hadap malu malu kucing nak habiskan?
Kengkadang kesian gak dengan kuih yang terpilih untuk jadi yang last tue.. koh koh koh


Yang sebenonya, yang berbudi bahasa tue tunggu orang offer dia,
dia counter offer dan kemudian kalau orang yang offer dia masih malu malu sentul,
dia akan memulakan langkah seterusnya.
kan kan kan...
aku tau, sebab aku selalu buat...
koh koh koh

45 comments:

  1. Yayaya..sya pun ada wat cenggitu tp jejarang la.huhu..selalunya,memula jeling2 dulu kuih seketui dlm pinggn..klu takdak sesapa amik,saya sapu dulu la..haha..tambah kuih2 yang sedap..mmg xdak offer2..hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhha... malu malu kucing... kakakka

      Delete
  2. bse sgt jd camni.. bse nye saye la org yg berbudi bhse 2..hahaha..

    ReplyDelete
  3. hahaha...

    tapi pesen yg tinggal kan karipap atau baki sesikit kat bawah tudung saji ke.. dalam bekas ke.., memang nk kene fire..
    malas basuh pinggan ler tuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan.. depa malas basuh pinggan ler tue.. koh koh koh

      Delete
  4. hahahaha aku pon selalu buat,

    ReplyDelete
  5. orang tetua cakap kalo makan makanan last ni...
    org pmpn - dpt somi soleh
    org laki - dpt istri solehah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. pasti kaa depa bukan kabo macam tue sebab nak suruh kita perabihkan makanan? kih kih kih

      Delete
  6. dulu selalu buat macam tu. tapi sekarang ni offer sekali je, kalau orang tu tak nak, aku tibai. wakakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... oooo.. kira hang takde nak malu malu kucing lah nie

      Delete
  7. selalu je jadi benda nih. tp silap la kalo offer kat aku. mmg aku sebat dlu la. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak payah di offer, aku buat muka tak malu jer. Kakakaka

      Delete
  8. Org Malaysia baik sgt...
    Tunggu org offer dulu, baru nak perabihkan...hahaha

    AKu jarang buat, sbb aku tak suka makanan yg last.
    nanti kena basuh pinggan...hahahhaa

    ReplyDelete
  9. hahaha , selalu je....nak berbudi punya pasal , tapi yang last tu selalunya sy yang ambik , sebab diorang cakap nak suami soleh , kena habiskan sisa makanan terakhir :D

    ReplyDelete
  10. sama la.. kadang2 buat mcm tu jugk..

    ReplyDelete
  11. aujinz, aku dah dapat buku ko..

    jap ag mase break aku nak menyantap..hehehe

    thanks bro:)..btw, aku da komen kat blog harta karut..aku mintak pa johan susun balik komen aku buar first..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ok...
      Mana aci main susun susun balik.. kakakaka

      Delete
  12. hahaha biase da bro berlaku cm nie...aku slalu perati kueh yg last dan...slalunye aku yg dpt!! hua hua hua...... (kkdg mambe akn offer kat mambe yg kuat mkn)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo.. hehehehe... kira hang pun penyapu jugak.. kakakka

      Delete
    2. Oooo.. hehehehe... kira hang pun penyapu jugak.. kakakka

      Delete
  13. kes kentang goreng mekdi pun jadi camni gak, tabur atas dulang, mkn share, bila tiba tinggal sebatang je lagi nak habiskan, terus malu2 kucing. XD

    ReplyDelete
  14. ahahaha..itu normal walaupon kekadang perut lapar gila..kalau boleh nk habiskan...pkr org belakang mkn terhad..

    ReplyDelete
  15. ayat ladies biasa "ha, siapa nak suami soleh amik cepat, aku dah dapat xpe"

    hahahaha~

    ReplyDelete
  16. kalau aku trus makan je..ahaha kalau diperlawalah..

    ReplyDelete
  17. kehkeh saya selalu jadik mangsa habiskan yg last..dah masing2 xnak ..

    ReplyDelete
  18. pernah gak la lalui situasi mcm nih, aku akn tanya direct member... "kuih last, hg nak?", senang ja la, kalo dia nak dia amik, kalo aku dah full sgt aku gitau dia yg aku dah full nih, tak larat nak perabih, nak tak nak dia kena amik jugak kekeke...

    ReplyDelete
  19. hahahahahahaaa....wat malu2 kambeng mcm eby yus..

    ReplyDelete
  20. hahaha tapi kalau aku dengan kengkawan selalu ckp siapa makan last ni dpt suami soleh. terus berebut smua nak

    ReplyDelete
  21. hahahaha malu malu sentul katenye XD

    ReplyDelete
  22. selaluuu buat macam ni..tp kalau org tu makan, ah biarlah..tpi kadang2..cis melepas hahaha

    ReplyDelete
  23. Ooo...ye ke...igtkan dia xmo, sebab tkut kna cuci pingggan...hehehe...

    ReplyDelete
  24. orang berbudi kita berbahasa, dah orang bagi kita bedal aje le..

    ReplyDelete
  25. Tipikal makan kuih kat Malaysia. Part seketul last tu mesti semua segan-segan nak ambik. Hehe

    ReplyDelete
  26. aku punya ayat ialah.." tengok tu.. saje je tinggalkan 1. sian kuih tu. tak nak sudah. biar saya makan"

    Maka kawan aku sentiasa cari aku kalau ada makan.. wahahaha

    ReplyDelete
  27. orang dulu2 cakap kalo amik makanan terakhir dlm pinggan, dpt suami/isteri soleh. Saya pun amik je la.. sambil cakap "amin..."

    ReplyDelete
  28. HAHHAH betul betul, kadang-kadang segan nak amik, acah-acah offer dulu, kalau dia tak nak, maka langkah seterusnya...

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD