09 February, 2014

Cuci kereta

Assalamualaikum. Ape kabo korang. Kemain lama tak mengapdet blog.. ade lagi ke orang nak baca blog aku.. koh koh koh..
Amacam cuaca kat tempat korang?. okeyh.. Cuaca kat tempat aku alhamdulillah. dah berapa minggu tak jumpa hujan.. 
Cuaca tengah elok nie, kalau nak basuh kereta, memang molek sangatlah.. Aku tak basuh kereta sendiri. aku ada pembantu yang sudi basuhkan. Bagus gak aa diorang tolong bersihkan.. gigih depa buat kerja. Lepas settle, hulur jer duit. Luar dalam clear.


Bila kereta dah berkilat cantik, dalam pon bau wangi, baru semangat nak drive tue berkobar kobar.. kan kan kan... nak drive masuk shopping mall pun takdelah segan silu sebab kereta berkeladak macam kereta kebal baru balik operasi...siap ada taik burung berselepet sana sini
tapi
aku jarang basuh kereta... bukan sebab malas...

dah banyak kali aku kena bila aku basuh kereta, paling lama pun kilat dia bertahan ialah satu hari..paling cepat ialah tiga jam...
lepas tue...


Aku rasa, aku selalu tersalah timing nak basuh kereta.

Ini pun kereta aku dah sebulan tak basuh. Cuaca dua tiga minggu nie elok jer..
korang rasa, aku dah boleh basuh kereta ke tidak?


51 comments:

  1. Boleh dah, kereta sy berkeladak jugak. Plan cuci hari ni tapi petang tadi hujan rupanya. Ada hikmah tido petang tak sempat pi cuci. Kakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhhh.. apa kata kalau awak gie basuh kereta bawakkan jereta saya sekali... koh koh koh

      Delete
    2. haha, okey, petang ni jom basuh~~~

      Delete
  2. Replies
    1. Tue laaa tue.. dah berkeladak dah (>^ω^<)

      Delete
  3. Kes yg sama mcm sy. Tiap kali lps basuh mesti hujan. Eeemmmm keciwa rasa. Itu yg buat berbulan2 xcuci keta. Bila xcuci elok panas berminggu. Plan elok la cuci.... Eh dlm pd cuaca panas masa sampai car wash.... Keluar je dr car wash trus hujan wp gerimis. Dugaan betul... Huhuhu

    ReplyDelete
  4. pernah kena gelak kaw2 punya dengan opismate sbb tak sampai berapa jam basuh keta hujan turun dengan lebatnyaaaaa..sejak tu hahaha mmg tak la nak rajin basuh keta dah ..

    ReplyDelete
  5. Hujan turun lepas baru basuh kereta.
    Rasa nak maki je...
    Tapi nak maki dekat sape...hahaha

    ReplyDelete
  6. FYI aku baru basuh kereta semalam.anywaayyyyy lawa pulak font kat blog kau sekarang ni.LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, hari nie hujannn.. kakakaka...

      Delete
  7. cepatle cuci kereta.
    biar hujan turun, dah kering sangat rerumput ni..

    ReplyDelete
  8. kereta hitam tahan lama sikit kalau tak basuh bero..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kereta aku tak berapa nak gelap bero ~

      Delete
  9. Basuh jerr ayong....kang tunggu lame, kuar kdai dah ujan plak...hehehe...eeehhh kate bru......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyer laaaa.. nanti basuh..
      Eh, dia perasan plak kereta tue.. kakakaa

      Delete
    2. hehehe...kaler jauh berbeza...pasan lerr...lgpown rietta dik aah dok jd reverse mirror dalam keta lamer dlu...

      Delete
    3. hehehehe... ooo.. okeyh okeyh.. kereta tue still ada... XD

      Delete
  10. ikut suka la nk basuh ke x. (x nk bg jawapan, takut ujan lg)

    ReplyDelete
  11. kalau nak cuci kerete tu bawak kereta saya sekali...hihi

    ReplyDelete
  12. sila refer ramalan cuaca. lepas basuh hujan tu bukan apa, dia nk suruh basuh lagi dan lagi dan lagi, hekhek. lex ah keta berdebu tebal nmpk adventurous n macho sket B-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malasnya nak refer refer ramalan cuaca. Basuh terus tak boleh ka? Kakakaka

      Delete
  13. ojin aku suke kete aku bersih kilat2, tapi parking kat rumah ni 2jam pun tak sampai kilatnya, kejap je berdebu sebab lori lalu lalang dengan ada kilang depan apt ni

    sob sob sob

    ReplyDelete
  14. hahaha... kereta aku kaler silver + bumbung hitam, kucing aku suka panjat... kalo hujan aku suka jer sbb dapat basuhkan kesan tapak kaki kucing2 aku yg bertuah tuh... hahah ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haishhh.. basuh aaa kereta woi.. kakakaka

      Delete
  15. kereta saya sudah 3 minggu tak basuh, macam kereta kebal masuk lumpur..hehehe..

    Kalau basuh je, mesti ujan pastu..hehehe

    ReplyDelete
  16. semlm aku baru je cuci kete..betapa kacaknya kete aku sbb berkilat bagai..kakakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau, esok kena berak dek burung. Kakakaka

      Delete
  17. aku pun baru basuh kereta lepas sebulan aku kumpulkan habuk2 debu dan jerebu. Kalau basuh time kotor barulah nmpak beza sebelum dan selepas cuci. barulah rasa kepuasan yg amat sangat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn.. dari berdaki terus jadi kilat berseri seri. Hua hua hua

      Delete
    2. Kannnn.. dari berdaki terus jadi kilat berseri seri. Hua hua hua

      Delete
  18. di sebabkan dah lama tak hujan kereta somi berkeladak..huhuhu..rindu pulak pada hujan

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.. tau pun rinduuu kat hujannnn.. koh koh koh

      Delete
  19. ms musim tengkujuh aritu rilex je xbsoh kete 2bln.. haha..
    kite same la encik ojinz oit.. bkn sbb mls nk bsoh kete tp bile bsoh msti ujan.. zzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.. kannn.. nanti nak basuh kereta lah.. koh koh koh.. dah lama kemarau nie.. koh koh koh

      Delete
  20. holy shit! follwer ko 888. ong giler!! meh aku ubah angka tu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa.. dah bertukar dah.. koh koh koh

      Delete
  21. Member aku selamba jer keta kena taik burung, bwak g kerja. Soo cool

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha... kereta aku pun berselepet dengan taik burung.. rileks jer.. koh koh koh

      Delete
  22. bro, cuci guna itu mesin cyclone la.. untung apa.. murah je dalam 4 hinggit. hehehe

    tumpang iklan kejap ye. berminat dengan SELUAR PELIKAT tak? original daripada afdlin shauki tau. kalau minat, sila la terjah blog saya.

    -admin-

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin cyclone tue apa??.. alaa kat sini tak jumpa mesin tue.. kho koh koh

      Delete
    2. Owh itu mesin cuci kereta juga la. Bersepah sini selangor

      -admin-

      Delete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD