02 March, 2015

EyeOnMalaysia #13 - Puji

Korang biasa kena puji dengan kawan kawan rapat?
Lelaki dan perempuan bila kena puji, reaksi depa lain sikit. 
Terutamanya bila dipuji dek kawan satu opis. 

Perempuan bila dipuji oleh kawan perempuan mereka




Lelaki bila dipuji oleh kawan lelaki mereka



Mungkin perempuan memang dengan sifat santun mereka dan suka berbasa basi. So, depa akan tersiput siput bila di puji secara direct dan akan memuji semula supaya tak nak nampak awkwardsquidward. Kebanyakkannya laaa... ada gak yang jenis muka span orang puji pun tak lut.

Kitorang lelaki memang muka tebal sabut kelapa. Hatta kena puji dengan perempuan pun, still kitorang boleh handle tak makan pujian ni. Dengan kawan lelaki apatah lagi kan kan kan... koh koh koh

So, korang yang mana?

44 comments:

  1. kawan aku tak ramai yang suka puji, yang mengutuk tu ramai la haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha jenis ni aku kenal ramai. Nak sentap pun dah lali dah

      Delete
    2. @Prince Of Noob - Kita semua ada kawan cenggitu.. hahahaha

      @Dea Day - hahahaha.. kan.. dah kebal dah.. koh koh koh

      Delete
  2. Mcam mana yg jenis puji sebab nk org puji dia blk. Ramai gak spesies mcm ni. Komen tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baiklah, kita akan bincangkan kemudian... kakakaka

      Delete
  3. Waktu Form 5 dulu (duluuuuu) Teacher aku pernah kata, kenapa kita ni susah sgt terima pujian. Bila org puji tu,accept it,say Thank you. So,aku cuba praktikkan benda tu,tapi kadang2 tetap gak malu2 gitu. Kalau tak terima pujian tu mcm menghina pemberi pujian pulak, respect their opinion hehe.
    Ikhlas tak ikhlas tu biaqpi kat depa.
    ps: tak hidup dek puji,tak mati dek keji gittew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin kita dah di ajar untuk rendah diri kot. Sebab tu laa.. huhuhu

      Delete
  4. hidup ni xadil..
    pakai cantik ari2 pon takde sape nk puji..
    sobs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. Sabo Puan Ezy, sabo. Huhuhu.. mungkin diorang puji dalam hati. Hahaha

      Delete
  5. Kalau orang puji gua comel, gua otomatik cakap memang gua comel sejak azali dan tak melakukan pujian balas terhadap si pemuji so mmg jarang lah org nak puji gua lepastu, dasar puji tak ikhlas mengaharapkan balasan, ceit!

    Tapi kalau laki puji gua, lain plk ceritanya. Gua akan pura2 tak percaya dan ckp diorg nipu ataupun gua cuba menidakkan pujian tersebut, tp dlm hati... nyiahajajajajajajajagohohogjsisidhdjskdhchdhx!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahahahga.. tau dahhh... tak rox sungguh.. kakakaka

      Delete
  6. masalahnya aku memang cun ojin.masalah jugak ni.aku terima pujian dengan tidak memuji si pemuji tu balik.kakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahagagaga... iyer laa Kon. Aku percaya... kakakaka

      Delete
  7. aku rasa pelik..wakaka..sebab lelaki pompuan semua puji aku ensem.. LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmmmm.. masalah sungguh ni.. kakakaka

      Delete
  8. Kalau kawan lelaki rapat puji aku hensem, balasan aku selalunya
    "Kau decide nak jadi gay ke sekarang?"

    Wahahah

    Tapi sampai laa ni, tak ada perempuan lagi kata aku hensem...
    **feeling down di penjuru bilik**

    ReplyDelete
    Replies
    1. cEro lah makhluk tuhan yang paling hensom
      nyiahahahah

      Delete
    2. @cEro - hahahaha... bertabahlah bro. Masa sekolah, pernah makwe puji aku badan tough dalam bas sangkut². Masa tu jiwa muda dan mudah berbunga. Kakakaka...

      @Zyra Roxx - amboi, terus puji.

      Delete
  9. Aku no2, wpun dgn pompuan... Kisah plak aku...

    ReplyDelete
  10. ahahahaha...betol la tu..nak try jadi no 2 gak la..mesti org kata kak poyo...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha.. cuba try test ka.. cuba.. koh koh koh

      Delete
  11. Aku dah terlalu lali dgn pujian hensem smpai dh xde apa2 prasaan bila kena puji.
    Aku pun dh bingung memikirkan masalah ni.
    Apa yg aku perlu buat? Adakah ini normal?
    Tolonglah beri nasihat dan cara utk menanganinya.

    -Insan risau

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalah anda ini dinamakan Sindrom Cepat Perasan Kacak. Saya juga mengalami masalah yang sama. Jadi, saya cadangkan tuan buat dokno jer apa orang kabo.

      _ Prof Aujinz Nipooselaloo

      Delete
  12. Selalunya bila puji jawapan otomatik,' eh, i hari hari comel dan cantik' pastu semua org jd awkward and tak puji dah pastu hahahahahahaha

    ReplyDelete
  13. Selalunya bila puji jawapan otomatik,' eh, i hari hari comel dan cantik' pastu semua org jd awkward and tak puji dah pastu hahahahahahaha

    ReplyDelete
  14. Saya yang no 1.. Tersipu-sipu,,plus plastikkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahhaa.. baiklah.. kita semua ada sisi yang plastik

      Delete
  15. Hahaha, kalau orang yang tiba2 puji ni selalunya mesti ada udang disebalik mee XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin juga ada yang ikhlas... koh koh koh

      Delete
  16. klaw kwan yang rapat , puji-puji, lepas tu diorang kutuk balik depan-depan...kita yang kena ni, balas balik kat member , buat relax, tak ada sentap-sentap...hahaha, kiranya dapat dua la, pujian dan kutukan...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya kawan rapat kita mengutuk jer kann.. kalau kawan rapat kita puji puji tu mesti ada udang di sebaling mee hoon goreng atau depa menganjing

      Delete
  17. aku tiada dalam keduanya. kalau orang puji aku, aku ketawa. hahaha. nak kata apa lagi? Alhamdulillah sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang Ustaz aku ajar kalau orang puji, cakap Alhamdulillah... koh koh koh

      Delete
  18. oh, kalau kena puji biasanya aku akan jawab "iye??? haha tq tq", end of story ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. end of story.. dah takde nak berbasa basi kan kan kan.. koh koh koh

      Delete
  19. kikiki... jangan bila dipuji lagi menyombong diri. bile org puji tu ucapkan la terima kasih ataupun mungkin beliau sedang lapar dan belanje lah beliau secawan teh tarik dan mee goreng. hahaha..

    ReplyDelete
  20. selalu terjadi no.1.. sbg seorang yg sopan santun,haruslah puji orang yg memuji tu balik.. ekekeke

    ReplyDelete
  21. hahahahahhahaa..yg no2 lelaki kena puji memng tak leh blahhh..kekwat..kohkohkoh..nice lah doodle..guna app apa?

    klik nuffnang btw and become ur follower because attracted to ur comics..hehehhehehehhe ^^

    ReplyDelete
  22. perempuan memang gitu tapi nanti die akan tnye balik " eh, yeke aku cantik minah? aku rasa aku mekap simple je." ha nampak tak bongkak die kat situ?

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD