27 February, 2015

Entri dengki dan malas

Tengok blog Plain dan Deaday, diorang post lukisan komik diorang baq angg. Eh.. korang dah kenape? Semua tengah buat komik ke? Sebagai kaki pendengki dan kebetulan tengah takde benda nak update, aku pun secara pendengkinya publish kat sini jugak. Bagi yang follow Instagram dan Facebook page aku, korang mungkin dah tahu projek main main jahat yang aku buat. 

Korang isilah dialog sendiri. Pandai pandai koranglah... cerita belum siap.. koh koh koh (medium: Paint tool SAI)
Selain suka lukis lukisan sesempoi yang boleh, aku juga kengkadang suka lukis seserius yang boleh. Salah satu entri aku yang tak konsisten lukisannya ialah Origami Biru. Perasan tak betapa episod awalnya, aku lukis stail Aku Dia Dan Cerita Entah Hape Hape (Kena baca dalam Buku Lanun Ranggi The book, buku tu dah habis... hua hua hua hua hua hua..). Last last, bila epilog, lukisan aku jauh menyimpang dari konsep asal.

Nampak tak aku suka melukis secara tak konsisten. Kejap shade, kejap tak.


Oleh kerana dah lama tinggal, komik ni lebih kurang macam komik yang direboot semula... , tapi dalam kepala aku, dunia tersebut still berkembang-berkembang. Koh koh koh.. Diktator Sadis kata aku kuat berangan. Memang betul pun.
Beberapa keping lukisan asal. Siap timeline baq hanggg...

Lukisan zaman sekoloh. Pen dan kertas. Ya, aku suka lukis kuda. Awak jangan bimbang, saya tak bernafsu kuda sangat.... eh...

 Dulu aku suka pensil dan kertas. Semenjak berjinak dengan pen dan kertas jadian (baca tablet dan Paint tool SAI), aku dah biasakan diri melukis secara digital. Maka, legalah para pokok sekalian, selamat aku, fikir depa. Sampailah aku terpengaruh dengan Amnashark yang melukis secara tradisional membuatkan hati aku penuh dengan semangat berkobar-kobar untuk melukis secara tradisional semula. Maka menangislah pokok-pokok tersebut #shingshingairmatabercucuran.

So, aku start mengumpul peralatan lukisan sikit sikit...... wuwuwuwuwu....melukisnya tidak jugak.. koh koh koh..`

Sketch Book, Pen, Brush Pen, Pen, Marker, Marker, marker pen, pensil, pen, marker marker marker...Jangan tanya berapa dah wallet aku kopak, sakitnya tu di sini..... rasa nak menangis celah okorium, rumah takde okoriom.. wuwuwuwuwuwuwu

 
Tapi sejak minggu lepas, aku gelong sikit dan sampai sekarang sedang mengalami art block yang teruk. Bagi pelukis, benda ni paling dibencikannya (..amboi macam manga alih bahasa plak..). Sampai aku terpaksa bawak diri jauh disebuah lokasi dirahsiakan untuk menenangkan fikiran (Cewah..). Korang doakan aku cepat baik. Art Block ni macam demam gak laa... itupun aku paksa gak malam ni lakar dua tiga line. Lepas tu, aku letak pen dan tarik selimut. Koh koh koh.

Aku cadang nak publish komik tu kat satu blog komik percuma. Korang boleh baca secara percuma. Tapi, biasalah, kalau lambat siap, benda percuma korang tak boleh demand lebih.. koh koh koh ~

40 comments:

  1. benda ini paling dibencikannya.. hahahah! ok selamat melukis!

    ReplyDelete
  2. sikitnyeeeeeeee koleksi maker tu...kalo simpan je n x guna, ade risiko untuk ink dier mengeringkan diri x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit kannnnnnn.. wkwkwjw.. kena tambah lagi ni.. wkwkwkw.

      Setakat ni, ada marker yg dah dua tahun x guna still tak kering dia punya ink. Wkwkwk

      Delete
  3. Alah, kenapa tak bernafsu kuda? *Kecewa
    Semoga cepat kebah dari art block dan dapat hasilkan art work dengan serta merta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa.. baca bebetul.

      Baiklah. Aminnnn... ~

      Delete
  4. salam singgah

    dayyumm collection pen lukis dia byk sungguh , btw ada komik2 yg dah diupload yg boleh i baca ?
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau komik serius, belum ada. Kalau kartun, dalam blog ni laa... blog ni. Wkwkwkw

      Delete
  5. Wah! tak sabar nak baca ni.. Ayuh! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar ye Mat Komik.. dah siap nanti kita baca sama sama... koh koh koh

      Delete
  6. pergh... lukisan zaman skola pun dah hebat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... sampai sekaragn pun masih belajar...

      Delete
  7. bagi sikit ah pen2 tuh kat aku...lama dah aku tak tengok benda2 tuh sampai tak kenal dah..kekeke..
    btw, artwork tiptop..! *kasi thumbs up* Camni baqang..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambiklahhhhh.. *hulur pen dah habis dakwat*
      wkwkwkwkw...

      Delete
    2. Keji sungguh hulur pen yg dah abis dakwat... ish ish...

      Delete
  8. JINZZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    AKU NAK BUKU 'LANUN RANGGI THE BOOK' TU LA PAK CIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    jual la lagi, jual la lagi...... *nangis sambil lengan letak kat mata, sob sob :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti nak selongkar almari kot kot ade lagi buku terselit... huhuhu ~

      Delete
    2. Weiii... versi digital kat google play books tu takdak ka? Atau kat amazon ka... kalo ada nak gak aku beli n baca kat tablet... huhuh

      Delete
    3. Hahahaha... takde. Aku jual buku fizikal jer... huhuhu

      Delete
  9. sangat realistik komik tu. hebat hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.... belum realistik lagi... tengah belajo lagilah Bro

      Delete
  10. art block ke, mls sebenar nyer ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. art block.. sebab nak tengok pen pun menyampah... kalau malas, memang selalu..koh koh koh

      Delete
  11. KAMI MAHU CERITA BERSIRI!!
    KAMI MAHU CERITA BERSIRI!!
    KAMI MAHU CERITA BERSIRI!!

    Seriously, aku sampai laa ni jadi tuli nak lukis digital. Antara sbbnya ialah laptop aku purba dan lagging...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu.. laptop aku cuma boleh handle SAI jer bro.. kalau bukak Manga Studio atau Photoshop, tak lama lepas tu tablet aku akan jadi weng... koh koh koh

      Delete
  12. Hoho cun baq ang... eh efek hayun kapak kasi nampak impak detik cemas tu, garis2 efek tu ada dlm setting Manga Studio atau SAI? Ke ang buat sendiri tu jinz? ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. efek line tu boleh buat dalam Manga studio. Guna SAI pun boleh tapi panjang ceritalah nak buat.. koh koh koh

      Delete
  13. Yeay,go go Aujinz! Take your time, tapi jgn lama sgt hiatus haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. baiklah.. dah ok dah kot...

      Delete
  14. Hahahahahahahahaha..kan betul tgh buat komik..yeah, 10 markah kat situ sbb berjaya teka dgn tepat..abg ni tak boleh harap buat cerita bersiri, origami biru sampai sudah tak paham last ending dia apabenda sebenarnya..hahahaha go aujinz gooo~~~!!!~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa awak tak faham Origami Biru? Gi baca balik secara berterusan.. jangan malas... koh koh koh

      Delete
  15. Seriously aku jeles org yang terer pakai manga studio. Jeles yg amat.. urgh.. Sai senang nak pakai kn.. Tak aci ni.. Jom pakat melukeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah... aku tak berapa pandai lagi guna Manga Studio. Banyak yang best guna Manga Studio tapi laptop aku tak boleh handle.. huhuhu

      Delete
  16. daebakk.. drawing zaman sekolah pun dah hebat camtuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... masih belajar.. masih belajar...

      Delete
  17. buatlah buku lagi weh. aku ni pesen suka baca buku secara fizikal. kalau ko buat buku lagi, mesti aku akan beli lagi. inshaAllah.

    ReplyDelete
  18. bukan art block ni.. mengade lebih sgt ni.. kakakkaa

    ReplyDelete
  19. jeles gila tgk dia punya artwork...omgeeee

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD