26 March, 2015

Kedai Tujuh

Pada suatu hari, Aku dan Mem Kecik berjalan-jalan di sekitar pekan. Amboi dah macam buat karangan sekolah pulak...koh koh koh

Ada satu hari tu, aku jalan-jalan makan angin dan buang angin dengan Mem Kecik. Masa on de wei balik, beliau telah memberikan satu cadangan yang menguntungkan beliau dan merugikan aku...


Kompius gak aku mana plak datangnya kedai Tujuh? Setau aku, kedai Speedmart 99 ada laaa...
Tengah aku lagho memikirkan apakah itu kedai Tujuh, tetiba dia jerit dan menunjukkan kedai Tujuh beliau...
 


Rupanya itulah kedai Tujuh yang lejen bagi beliau. Mem Kecik dah kenal huruf dan nombor, tapi beliau belum boleh membaca. So, dia cuma nampak nombor Tujuh sahaja. 
Maka, jadilah kedai Tujuh.
koh koh koh....

Pening aku dengan budak sorang ni...

Belum sempat aku bertenang setelah kopak beberapa ringgit masuk ke kedai Tujuh,
beliau memberikan cadangan lain pula...




Hah.. korang agak-agak,
kedai apa yang Mem Kecik maksudkan?

35 comments:

  1. hahahahah! Comel je
    atuk putih tu mestilah kepsi kan kan? dapnyaaa. nak join mem kecik gak ah. Nyumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila sila.. sila join beliau. Awak belanja.. wkwkwkw

      Delete
  2. Wahahaha...
    Lepas pergi kedai atuk putih, boleh singgah kedai atap merah plak...
    Hahaha

    ReplyDelete
  3. hahahahaahahahah pandai betulll dak kecikk uh XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa.. macam Ayong dia gak.. hue hue hue

      Delete
    2. hahah ayong dia memang dah bijaksana semulajadi hahahaha

      Delete
  4. apdaa jinz, cmna hang boleh blur dan tak dapat tangkap yg kedai 7 tu ialah 7-11? atok putih tu confirm la kepsi, atap merah pulah pizza hut... tapi between atap merah dgn kedai dadu biru merah, aku suka kedai dadu biru merah lagi... hahah ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa.. dalam konteks aku, ko bayangkan aku tengah memandu. Out of blue, tetiba dia kabo nak ke Kedai Tujuh. Kita biasa sebut seven eleven atau tujuh sebelas. Bila dia sebit kedai tujuh, Agak² ko boleh proses tak maklumat tersebut. Hahaha...

      Aku suka pizza aku buat sendiri. Ya aw aw!

      Delete
    2. Opkos aku buleh, sbb aku jenis cpt kaitkan rupa logo dgn clues yg diberi. Aku slalunya tak rajin sgt nk ingat nama2 kedai/brand (yg baru muncul la, bukan yg dh lama mcm contoh2 kat ats tu). Logo yg significant n distinctive itu penting bg mengingatkn aku pd sesebuah brand.

      Tak pakai seatbelt detected!! Wkwkwkw... baru perasan. Sila pakai seatbelt ketika kereta sedang berjalan! X3

      Delete
  5. Replies
    1. Bero,

      Bila nak apdet belog bero...
      Wkwkwkw ~

      Delete
  6. bila lagi nak rabakkan poket ayong.. ayong kan baru gaji.. ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip haip haip… jangan ajo bebukan.. wkwkwk

      Delete
    2. dah beso sikit ajak ayong p paridah ke ariani ke neelopah butik ke.. kakakaka

      Delete
  7. hahaha, kedai atok putih, kfc eh ? bagus betoi mem kecik ni :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyer laa kot.. dia panggil nama kdai ikut apa yang dia nampak jer.. koh koh koh

      Delete
  8. hahaha...kepsi kepsi kan kan kan? cakap ke dia, kalau nak bagi detail sikit, cakap kedai atuk putih pakai spek mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepsi laaaa... ahhh, tak payah detail detail... bukan orang tak kenal pun kedai Atuk jual ayam tu... kakakaka

      Delete
  9. kedai badut rambung kerinting merah kasut panjang kena boikot tak huhu

    ReplyDelete
  10. First time tengok ilustrasi katon posisi dari celah pintu penumpang sebelah. Lawo~ ✌

    ReplyDelete
  11. Hahah... sama la ngan anak buah saya. kaki kikis yang disayangi,hekhek

    ReplyDelete
  12. Haha byk hint n kod rahsia Mem Kecik guna neh..
    Kopak la Ayongnye

    ReplyDelete
  13. hahaha kedai 7..
    sama macam air 7UP.. orang cakap air -tujuh-you-pi- :p

    ReplyDelete
  14. Hahahahaha, dah agak daaahhh..! 7 eleven..bolehla kawan ngan mem kecik..! Eheee.

    Sudah semestinya Kay Ep Siii...!!! UvU

    ReplyDelete
  15. kedai tujuh. pas tu kedai atuk putih. pas ni kedai M lah pulak.

    ReplyDelete
  16. lepas tu kedai atuk putih,atap merah heheheheh

    ReplyDelete
  17. hahaha.. comel je mem kecik pakai tudung ^_^ umur dia berapa skrg??

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD