22 January, 2016

Terpaksa gak sambung.. huhuhu



Sejak minggu lepas, aku saja upload Origami Biru kat FB page Lanun Ranggi selepas buat survey kat blog, format mana yang sesuai kalau nak sambung Origami Biru. Aku follow cara Prince of Noob yang suruh up terus komik kat fb, jangan buat backlink ke blog. So, dengan network kemain slow, bencinta jugalah aku nak up se-satu episod dgn gunakan handphone. Enam hari baru settle upload semua.

Settle upload, aku rileks jer laaa sebab tak harap pun orang baca, sebab post komik kat fb page tu pun sendu jer. Lagipun aku sendiri pun tak konfiden dengan Origami Biru sebab cerita tu aku rush buat sebab korang demand nak suruh update.. wkwkwk...dengan tatabahasa ke laut bagai.. cheese sebakul lagi.. serius aku tak konfiden orang boleh terima dan baca...Wkwkwkw... tapi.. ku sangkakan ais krim potong, rupa rupanya Magnum Gold ... huhuhuhu...


Ya, aku muntah pelangi. Dan sehingga entri ni aku taip, page fb Lanun Ranggi dah lebih dari 3.8k likes dalam tempoh 4 hari gara- gara Origami Biru. Aku blogging 8 tahun, nak lepas 1k followers pun susah.. wkwkwkw

Aku baca komen, aku pun tak percaya. Semua menaikkan semangat aku untuk buat sambunga der. Weh, tang mana bestnya Origami Biru? Cer kabo... huhuhu

Jadi, aku dah decide nak sambung Origami Biru.
So, aku bagitahu pembaca blog aku dulu sebab korang adalah pembaca asal Origami Biru yang demand suruh aku habiskan cerita tu. Tanpa korang, cerita tu tak habis.. wkwkwkw.

Huhuhu.. terima kasih kerana menyokong!!

Special thanks to Noob, Yusro Yu, Amna, Deaday dan yang lelain antara terawal yang tolong promote page fb Lanun Ranggi. Wkwkwkw

Dah macam menang anugerah bintang pilem plak.. kakakaka









47 comments:

  1. Aku tompang bangga, Tuan Lanun.. Tapi memang best pun siri ni.. Jap nak nangis bangga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuhu... terima kasih Mona. XD

      Delete
  2. yeay! abam lanun nak updet citer origami biru. tazabarnya nak baca..!

    jadi best nak baca sebab ending dia ari tu tergantung tak bertali.. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ending dai tergantung sebab hilang semangat.. wkwkwkw.. nanti sambung balik guna tali guni

      Delete
  3. yessssssss!! akhirnya.. huhuhu..

    tapi kan.. tunggu ujung tahun la baru baca.. takpun lagi 2 tahun baru baca sambungan ni.. sebab terseksa nak menunggu episod baru.. hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... berepisod jugak, tapi mungkin tak lama lama kot. Wkwkwk.. cuma nak jawab persoalan jer.. wkwkwkw

      Delete
    2. just wait n see aaaaa.. kang 2 tahun baru habeh.. kakakakakaa..

      bertabahlah menunggu sampai abeh.. T______T

      Delete
    3. Hahahahaha... kali ni ni harap-harap istiqomahlah... wkwkwkw

      Delete
  4. Kau kena tau Jinz, cerita jiwang semua orang suka.
    So Origami Biru kau tu sangat original dan bukannya celup idea orang, jd tu yg lagi orang suka.

    Tapi kan Jinz, kalau nak buat sambungan, kau tak payah panjang2. Kau tamatkan OB ni dengan power dan aku suggest kau buat cerita baru yang sama power or lagi power. Baru orang bertambah minat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak panjang pun kot. Just nak jawab persoalan yang depa tanya jer. Huhuhu.. masalahnya tu laa masalah, dah dua tahun stop, pening gak tu nak fikir idea balik. Kakakaka ~

      Delete
    2. fuh aku setuju cero ckp..
      cuba kobagi dia short je, lepas tu ending dia mcm sentap/tergantung biar pembaca tertanya2, so nanti mesti dia request lagi..
      kira ko main tarik tali la dgn pembaca haha..

      Delete
    3. Yang sekarang pun ending aku saja buat diorang tertanya-tanya. Tapi diorang punya demand suruh sambung der.. wkwkwkw

      Delete
  5. Tahniah2. Line dekat kampung sendu, tak sempat lagi nak baca. Sob

    ReplyDelete
  6. Ahahahahaha. Terharu aku bila like kau mencanak naik smpai 10k. Perghh.. aku suka cara kau buat cerita yang bnyk sentuh hati aku. Ewahh.. kau bnyk guna element yang budak 90'an leh relate. Kau suka tonjolkan culture kat Malaysia. Dan kau tak try tiru org punye style. Ko improve guna care ko sniri. Lepas tu ko mcm selalu update. Rajin gilak. yg ni aku paling salute. Teruskan berkarya aujinz. We love you~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. terima kasih sebab sentiasa menyokong.. 😁

      Delete
  7. tersenyum bila nampak tajuk entry ni kat bloglist..xtau kenapa heh...so nk kena like fb plak ke pasni?? ..baru2 ni nampak ada student kolej yang share link origami biru ni kat fb..dlm hati cakap baru nak baca ke??hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. tak nak like pun takpe. Nanti akan post sambungan dia kat sini jugak.. huhuhu

      Delete
  8. Hahah cantik pelangi hang jinz, tahniah bro *thumbs up* ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhuhuhu... malunya sayyewww.. :D

      Delete
  9. Ojinz, cite origami biru best sbb idea tu original. lgpn ko masukkan unsur realiti (bkn anak org kaya nak mampus mcm drama melayu). tp bak kate cero, jgn pjgnkan sgt cite tu. biar ending gempak. pastu ko smbg plak makadamia pinat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah.. aku takkan sambung pepanjang. Nanti jadi merapu plak.. kakaka.. aku akan follow skrip asal jer. Sebab skrip asal pun dah tak panjang cerita dia. Tapi dek kerana malas, aku stop kat origami tu.. koh koh koh...

      Delete
    2. yess, we want makadamia pinattttt!!haha

      Delete
    3. Hahahahaha... baiklah.. baiklah...

      Delete
  10. Hahaha. Dh agak dh ko malas. Ai ai ai. Nasib la aku xbrape pandai melukis. Klu x mesti dh buat mcm ko. Idea byk ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. boleh boleh punyaaaa.. :D

      Delete
  11. Tahniah bro. Tak sia2 usaha ko selama ni, akhirnya membuahkan hasil yang lebih besar juga. Jangan stop dan teruskan berkarya, kami akan sentiasa support ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu... terima kasih kerana menyokong bro... :D

      Delete
  12. Waaa tahniah tahniah. Sambung pls, upload kat sini jgk jgn fb je. Aku takde fb hoho

    Btw magnum black espresso lagi sedap la! Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha... opkos.. aku takkan anak tirikan blog.. wkwkwkw.. nanti aku akan upload kat sini gak.. serentak.. huhuhu...

      Delete
  13. Mohon cpt ye buat smbungan origami biru ni,xsabar nk bca haha

    ReplyDelete
  14. weh. serius best kot. masa orang duk share2, aku tengok macam kenal je gaya kartun tu. tengok nama, lanun ranggi. da agak aujinz punya kartun. hahaha. gigih aku habiskan baca dkt opis. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. saja up kat Fb sebab nak bagi senang baca.. huhuhu

      Delete
  15. yang mmber nama tembun tu mmg hebak. haha. then tembun jawab call "rumah mayat" tu. mmg style aku jugak kadang2. hahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah satu watak penting dalam OB.. huhuhu.. takleh abaikan dia... :D

      Delete
  16. Ko bayangkan betapa kerek, riak, bangga dan takburnya aku bila tengok org lain baru terhegeh2 nak baca origami biru sedangkan aku dah bertahun digantung tak bertali cerita yg xde ending ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu.. takpe bero, OB 2016 nanti aku update citer tu.. huhuhu

      Delete
  17. haha, ko tengok bero..rata2 yang komen kat sini yang terseksa digantung tak bertali oleh siri OB tu..haryz, cero, plain, keri ni suma otai2 pembaca OB ni..aku takdak fb,tp dari penceritaan ko aku boleh imagine mcm mana viralnya cita ni..aku doakan ko moga saksess ok..ko jgn tak tau plak aku tak penah miss baca OB kat sini..klu ko buat2 lupa aku sekeh kepala ko nanti haha..

    oh lupa, aku rasa ko dah start kena konsisten upload benda tu kat fb biar aura viral tu tak hilang..kat blog lambat sikit pun takpa:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. aku tak sedo rupanya cerita tu tergantung. Aku ingat nak buat ending cenggitu jer. Start start pun dah kat tengah, ending haruslah cepat dan tuntas. Wkwkwkwkw...

      Delete
  18. tahniah aujinz. i know u canduit! by end of this year, boleh dapat 15k likers ni. ko tunggu, ko tungguuuuu

    nanti ko boleh buat pertandingan kat page ko tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih PaJo. Hahahaha.. hujung tahun jauh lagi. Takde harapan tinggi menggunung pun. Wkwkwkw

      Delete
  19. yeahhhh! selamat menyambung cerita...

    ReplyDelete
  20. fuyoooo encik ojinz dh pemes! jgn lupekan saye ye.. dulu rajin gak komen kat page.. skrg dh mls.. haha..

    ReplyDelete
  21. Awwww~~~ ada nama kite~~ hihihi... *lari sorok muka konon2 pemalu*

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD