Kalau di ikutkan, aku malas nak post lagi entri kat dapur. Kang korang kate aku poyo-berlagak-macam-pandai-masak-sangat.
Tapi si Dak nie dah perangatkan aku.
Cis, Aki Bun, ko gie carik kedai mana yang jual Dorayaki kat Malaysia nie..
Sessi mengutuk dah, sessi memasak plak.
Untuk kulit
Aku dah ubah ikut resepi sendiri. Gilo kalau ikut resepi asal, kena guna satu cawan gula. Mau putus kaki aku kena kencing manes kang. Ini resepi sorang makan. Kalau nak ramai ramai, pandai pandai korang laa ubah.
2 bijik telur
1 sudu teh baking soda
5 sudu gula
1 cawan tepung
1. Pukul telur dengan gula sampai kembang.
2. Pas tue campurkan baking soda dengan sikit air, kacau dan masukkan dalam telur. Pukul lagi. Masukkan gula. Pukul lagi.
3. Ayak tepung dalam bancuhan telur, adun supaya tak cair , tak pekat.
4. Panaskan Non-stick pan. Sapukan sikit minyak guna tisu dapur. Kalau korang nak guna tisu jamban , lantak korang aa.
5. Sukat bancuhan dalam senduk bulat. Nak senang, 4 sudu bancuhan boleh jadik bulat 10cm. Tuang slow-slow atas kuali.
Tuang bancuhan sikit2. Tuang laju laju, ada harapan senget benget korang punya Dorayaki.
Bila gelembung dah keluar, korang balikkan. Bahagian dalam masak kejap jer.
Tunggu bubble keluar dan tepung masak, dan balikkan kulit. Yang bahagian dalam tak yah masak lama lama. Angkat dan sejukkan.
Inti
1/2 cawan Kacang Merah
1/2 cawan Gula Merah
1. Rebus kacang merah sampai menggelegak. Toskan air dia. Rebus lagi. dan toskan air dia.
2. Rebus kali ketiga dan masukkan gula merah. Rebus sampai empuk, pekat dan melikat.
3. Sejukkan pada suhu bilik.
Tangkupkan macam beger. Kacaknye Dorayaki aku..
Tak yah boli. Buek pon sonang jo Aki weh!.
Tapi stail aku laaa.. hahaha.. ade aku kesah?..
Dah..ini entri masak-masak yang last! No more!
Eleh. last la sangat khenn...weh, sonang jo ah buat dorayaki ni no. nak try :D
ReplyDeletesushi pun tak lepas - lepas lagi. tp yg ni nampak lagi senang :P
kohkohkoh.
ReplyDeleteaku taknak buat.
aku nak ko yang buatkan,
kohkohkoh.
ye abg ojin ye??
=))
@Fentot:
ReplyDeletentah laa.. tapi rasanya sushi lagi senang, sebab 20 minit jer dah siap.. Dorayaki berjam jugak laa nak siap..sebab nak masak kacang merah tue..
@Sab Buenoo:
ReplyDeleteiyer adik sayang..abang bagi kulit dier jer laa eik.. koh koh koh..
alaa last ke? taruk la lagi skill memasak tu...leh CE belajar kt sini...hi hi..
ReplyDeleteala asal last ? xpe la kan jadik chef dlm blog .
ReplyDeleteerk! aku tak tahu la knp..
ReplyDeleteknp yek? ko reti bab2 camnie..?
tak reti laa..
ala aujins, janganlah merajuk.. buat lah lagi..saya nak!hehe. aki terus tak komen, kelakar lah uolss...
ReplyDelete@cik emymilia:
ReplyDeletelast laa kot.. hahhha..
tengoklah macam mane..
@yaya:
ReplyDeletetakmo aa..dah banyak chef kat luau sane.. :D
@Fiq:
ReplyDeletebab ape?.. masak masak?.. alaa..
sonang jo bondo bondo tue semuo.. hua hua hua
@cikgu lia3003:
ReplyDeleteAki tak komen sebab kat fesbuk pun tak nampak.. takde tenet kot..
Nk pinjam non-stick pan.. Nk 2 biji telo.. Nk tepung 1 cawan ngan bahan laen2 tuh.. Pastu nk tukang bg resepi nih skali.. Nk dia masakkn macam2.. Bule?
ReplyDeletepenah makan dorayaki masa study dulu..lecturer jepun wat utk kelas kami sbb kami teringat nk rasa hehehe
ReplyDeleteaujinz..dorayaki inti sadin ada x?xsuka la kacang..ngee.. :D
ReplyDeletecess!!
ReplyDeletehaa... ad bukti br la ak x komen mcm itu ari... koh koh koh...
misss u bro!
@Cik Adza:
ReplyDeletehohoho.. amboii.. demand nampakkk...
@Kniedaz:
ReplyDeleteKak..sedap tak beliau buat??.. koh koh koh
@Ila:
ReplyDeleteboleh.. ade orang gantikan dengan kaya atau mentega kacang...
@Aki Bun:
ReplyDeletemane ko pegi daaa.. apesal senyap jer nie...