17 August, 2012

Perkara perkara penting sebelum bercuti

Hari Lebaran pun dah tak berapa hari lagi. Ramai yang dah  balik ke kampung.
Aku jugak laa yang mengalahkan Bangla dan Nepal gigih bekerja bila mana orang lain dah selamat anyam ketupat di kampung..

Sebelum balik bercuti panjang, ada faedahnya juga kita buat senarai semak antara perkara perkara penting sebelum meninggalkan rumah..

1. Berkemas awal dan bawak benda yang penting jer. Yang memberatkan lagi membebankan beg seperti lesung batu, blender, sinki dan tilam dinasihatkan tinggalkannnn.. walopon aku sendiri pun terasa nak bawak tilam balik kampung... time raya for sure akan tidur atas lantai berlapikkan selimut sebab penuhhh rumah dengan sedara mara.. sob sob sob..



2. Pastikan semua peralatan elektrik, kepala tong gas, seterika iron baju (dah seterika, iron plakkk..) dah dicabut dari soket dinding. Kalau korang jenis kedekut, cabut la sekali plag peti ais dengan motor pam akuarium.. lantok ler ikan tue nak bernapeh lagu mana.. koh koh koh



3. Seeloknya maklumkan kepada jiran anda yang tak balik beraya atau beraya di situ, tetengokkan rumah anda kot kot ada lori ke van ke tolong pindahkan barang walhal anda takde niat pun berpindah dari situ.. jangan sesekali troll member, jiran yang tak balik beraya. Silap haribulan, rumah anda clean and clear kena sabotaj..

4. Polis pun ada nasihatkan, maklumkan kepada depa kalau kalau korang nak bercuti lama. So depa bolehlah reronda sekitar kawasan rumah anda. Setakat itu jer laa.. toksah laa korang pie pesan kat polis suruh siramkan pokok bunga, bagi ikan arowana korang makan, atau bersihkan sangkar kucing dua kali sehari.. itu dah over..


5. Sebelum memulakan perjalanan, pastikan kenderaan anda tip top to the top. Pastikan lesen memandu, cukai jalan semua hidup, kalau tak kang, korang memandu tak keruan mengenangkan lesen/cukai jalan yang dah kojol. Biasanya, time tue laa polis ke JPJ ke nak troll korang.. time korang tak ingat, tak dak plak depa nak buat roadblock...

6. Jangan menggunakan telefon bimbit semasa memandu samada untuk check in 4square, BBM, Twitter, approve friendlist, berblogging dan sebagainya. Ingat, kedua dua tangan mesti pada stereng.. (koh koh koh.. aku nasihatkan diri sendiri nie.. hua hua hua..)

7. Yang penting, pandu dengan cermat dan sabar toksah nak tergesa gesa, takkan lari kampung dikejar. Meter satu lapan bukan sasaran walopon dalam hati korang berkata "Apa tungku bawak seratus!". Kalau boleh, menten kelajuan persekutuan.. err..kerajaan ada turunkan had laju musim perayaan tak?


Semoga selamat sampai ke destinasi korang dengan selamat di samping keluarga.
Salam Lebaran. Maaf Zahir dan Batin.
XD

NotaKaki Lanun
mentabahkan hati untuk bekerja sehari lagi.. hua hua hua

45 comments:

  1. slmt pulang ke kg halaman....
    slmt ari raye!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari juga Katak Merah.. XD

      Delete
  2. Kahkahkahkah ! Ojin ni bakpe lah lucu. Woi kalau angkut singki bawak balik kampng berat lah kereta woi ! Akakakaka


    ReplyDelete
    Replies
    1. eh awok, almari baju pon boleh masuk kereta tahuuu?.. XD

      Delete
  3. Waaah... Lanun balik beraye gak ke?
    Ke mana? Pulau Caribbean ka?

    Selamat Raye.. Maap Zahir Batin.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh.. takk.. dah lama tak balik sana.. koh koh koh.. Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin XD

      Delete
  4. seronoknya dia dpt balik kampung..:D

    ReplyDelete
  5. selamat hari raya aidilfitri~ =)yey!balik kg~

    ReplyDelete
  6. Selamat Beraya!

    jage speed! save $$.. :-)

    ReplyDelete
  7. org dh mula cuti woiii..ahahaha..mari mulakan buat kuih raya...XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik hik hik.. saya kerja lagi.. dan kuih saya semua magik.. main tunjuk terus jadi.. koh koh koh

      Delete
  8. Replies
    1. Epic awakkkkkkk.. koh koh koh XD

      Delete
    2. Ayong dah ulish kad raya untuk ite?

      Delete
  9. selamat pulang ke kampung..

    selamat pulang ke tmpt kerja semula lepas bercuti nanti..

    belom cuti dah cerita psl naik cuti kan..? kah3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. tue laa pasal... balik pon belom lagi.. hua hu8a hua... Selamat Hari Raya MissSenget.. hue hue hue

      Delete
  10. selamat hari raya.,...muahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Missha... hik hik hik..

      Delete
  11. Replies
    1. Selamat Hari Raya juga Puan Noli.. XD

      Delete
  12. keje jugak lagi ok =.="


    nak ikut balik kg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik hik hik... jom Lalingloi... kite balik Joho.. koh koh koh

      Delete
  13. beware ngn speed ngeeeeee..semoga selamat semuanya :)

    ReplyDelete
  14. selamat hari raya en aujinzzz!!

    ReplyDelete
  15. selamat hari raye ojinz!
    ati2 memndu..
    krim slm kat org kmpung.. hoho..

    ReplyDelete
  16. selamat hari raya aujinz. tutup je suis utama senang, kalau ikan dlm akuarium mati, sok sok beli lain, kahkahkah

    ReplyDelete
  17. Tips mmg bernas habis......

    Tpi dik aah soh acik polis jgakan tipah tu plg sweet....hehehe...

    ReplyDelete
  18. selamat hari raya...
    jgn lupa main mercun dan meriam ya...
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  19. hiks , terbaik ah pesanan ni :/

    ReplyDelete
  20. hahahha... siap suruh polis tgkkan kucin agi.. adoiyai dak tecik tu.. ^_^

    ReplyDelete
  21. Selamat Hari Raya Aujinz...sure lambat lagi la nak update blog ni kn? hehehe
    Apa2 pun terima kasih atas peringatan..walupun kampung aku tak jauh mana pun...hahaha

    ReplyDelete
  22. perkara penting utk org balik kg tue hihi sib baek la kg xder...so xyah la ikut petua tue hihi

    ReplyDelete
  23. slamat hari raya.. cepat balik update blog

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD