02 September, 2012

Ketupat dan Rendang 2012

Selamat Hari Merdeka. Koh koh koh
Dah nak masuk tiga minggu beraya baru nak up entri pasal raya. Pesen ketinggalan zaman betul.

Sebenonye, Raya tahun nie biasa biasa jer..biasa biasa tue macam biasa laa.. lepas Solat Hari Raya, ziarah ziarah sampai petang, lepas tue melepak kat rumah. Hari kedua dah gie memancing. Elok la sikit daripada raya raya tahun sudah, lepas Solat Raya, balik rumah online Facebook dan layan game.

Mungkin faktor umur dah meningkat dah tak teruja macam zaman bebudak dulu. Masa kekecik dulu lain laa, Raya adalah hari mengumpul duit raya sebanyak mungkin...rumah entah siapa pun buat muka steamroll main terjah jer.. la nie kalau buat macam tue.. memang soal jawab panjang laa.. dan awkward itu pasti..

Mungkin tue hanya untuk sepupu sepapat aku yang baru nak membesar pulak. Bagi can kat depa la yer tak..



...well... mungkin zaman diorang nie lain sikit...

***

Tahun nie sepupu sepapat aku tak ramai yang balik. Yang balik pun dah terkeluar dari kategori layak dapat duit raya..penanda aras kena ada, jimat sikit duit aku.. koff..

Soalan biasa diterima bila berkumpul ramai ramai, dah malas nak jawab. So.. bila malas nak jawab aku samada sengih atau jawab tera retis... koff koff koff..

Tapi ada satu soalan nie yang aku rasa menusuk menikam ke kolbu di pagi Hari Raya..



Angah kata Along kerja lagi lama dari Angah, mesti duit Along banyak kan? Angah bagi adik duit lima keping, Along bagi satu jer.



...hah.. macam mana nak jawab tue?..

Angah hulur ke dia not biru kecik lima keping, aku hulur sekeping ke dia not biru beso...
..hunsff hunsff hunsff..

56 comments:

  1. kahkahkahkah...
    muncung itik terus...:PP

    ReplyDelete
    Replies
    1. maunye tak.. terasa pilu.. koh koh koh

      Delete
  2. hhahaha jawab along jawab..alololo comeinya dik ah pakai tdung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... tak yah jawab.. bagi jer dia duit biru kecik tue banyak banyak.. hua hua hua

      Delete
  3. haha hulur je sampul 5 .. 20 sen 1 sampul haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kang dia komplen berat pulak.. XD

      Delete
  4. soalan "engko bila lagi nak kawin" lettew

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhha.. haishhh.. mana ade.. mana ade... XD

      Delete
  5. hahaha... bagi singgit jerk.. isk..isk.. ^_^

    ReplyDelete
  6. sama la anak buah.. siap nak duit raya rm1.30..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. kenapa dia tak cukupkan RM1.50 terus.. XD

      Delete
  7. Dik ah meh tukar ngn akak (akak?ehemmm) kasi spoloh keping kertas biru, dik ah kasi hok biru beso tu ek!

    ReplyDelete
  8. budak-budak selalu fikir macam tu..terus garu kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. diorang asalkan benda tue banyak kira ok laa ke depa.. XD

      Delete
  9. hahaha..sabo jela..patotnya dia mintak duit syiling ja..banyak keping sket dari duit kertas..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kann.. tpai mungkin taon depan dia dah kenal duit... tak dapek laa bagi duit syiling.. koh koh koh

      Delete
  10. hahahaha dik ah nak yg ada bilangan keping banyak jer tak tgk yg mana paling bernilai....


    cute dik ah pakai tudung tue hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha.. ha'ah...

      tengok yang real pakai tudung, lagi rasa nak picit picit..

      Delete
  11. sebab tu aku bagi singit2 je kat budak kecik. yg beso bleh bg not beso sbb diorang reti nilaikan duit. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaa... si comel tersayang kannn.. kena laa lebih..

      Delete
  12. bg duit singgit 5 keping kat sedara rapat.
    anak sedara duit kertas merah sekeping..weeheeee...

    ckp kat dik ah..BERSYUKURLAH~~~ hahahaha...

    ReplyDelete
  13. hahaaha..
    dik ah suka duit yg berkepuk2...

    ReplyDelete
  14. thn ni dpt hulur duit singgit2 je... kt mak ayah, adik2 n sepupu-sepapat yg lebih kecil... tp bilangan keping tu berlainan laa.. hikhikk~

    ReplyDelete
  15. kalau nk best kasik dia 5 ringgit guna syiling 20 sen..haa...tu konfem palin banyak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. konfem banyak dan berat... koh koh koh

      Delete
  16. mintak balik duit sekeping tu, pastu bagi 5 keping duit biru kecik. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih... mana boleh.. koh koh koh

      Delete
  17. pasni ajar dik ah bezakan duit yg mana lg besarrrrr nilai die..
    insyaAllah taon dpn die tau hrgai yg mane ptot dihrgai..
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha.. takpe takpe... bior.. taon depan bagi dia duit kecik sikit.. koh koh koh

      Delete
  18. hah....igtkan duet merah...duit biru beso...ckp lew ngan dik aah, ayong bg besar, angah bg kecik...huhuhu...

    untuk untie rietta xde kew ayong....ekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk auntie rietta takdewwww.. wuwuwuwuwuw..

      Delete
  19. budak2 skg at least kene bg rm5..kalo kurang, dikatenya kita kedekut huhu....makin lame, nilai duit makin kecik bukannye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. tapi takpe laa... janji bagi.. koh koh koh

      Delete
  20. haha..gambar first tu macam sesaja dibuat biara dik ah memuji tuan belog je..hahaha..bro, kau muar kan?datanglah rumah aku beraya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. bukan laa bro.. kalau ko tengok bebetul, dia puji adik aku, bukan aku.. koh koh koh..


      Kalau kau ajak hari raya pertama, kedua atau ketiga bolehlah aku pegi.. ini dah masuk raya ke berapa dah.. aku dah keje woi.. koh koh koh

      Delete
  21. wahaha, kalau aku, tak tau nak menjawab soalan dik ah tu..
    explain matematik sket..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.. ikutkan jer apa dia nak...

      Delete
  22. kalau nak buah aku... aku bg syiling byk2.... suruh dorang masuk tabung...
    kalu x alamat beli mercun je..... huhuhuhuhuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepupu sepapat aku tak heran dengan mercun bro.. depa perabih duit kat topap.. ai ai ai

      Delete
  23. hahaha. comel betul la dik ah ni. ah ah ah

    ReplyDelete
  24. hahahaha...kedekut laa..ape laa ayong ni kan.. :p

    ReplyDelete
  25. haha biasa la tu budak2..aku bg ank buah aku 30 ringgit dia dah habak 1 umh yg aku ni kaya bagi duit merah smpai 3..ehh malu..

    ReplyDelete
  26. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    jujur dalam segala hal tidak akan mengubah duniamu menjadi buruk ,.
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete
  27. ayong.. pertama skali... nk duit raya gak!

    kedua kali... manenye sambungan cite best tu... mencik laa tggu lama2...

    aishh!~

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD