08 July, 2013

Vietnam 2.0

I iz back to Vietnam. 2 Julai lepas, aku terbang ke Vietnam...lagi. Dengan rakan rakan opis. Kitorang memang pergi untuk satu tujuan sahaja. Shopping! Belum sempat nak buat tour. Next trip kot.

Ini kali kedua aku ke Vietnam. Sebelum nie aku pergi secara koboi. Sehelai sepinggang. (sini dan sini) Kali nie pun lebih kurang jer. Aku pergi dengan beg kosong. koh koh koh.

Aku ingatkan kacang dengan ikan bilis tue sebagai snek ganti kacang masin yang dulu.
Dah habis Nasi Lemak baru aku tau...ape punya tur, Nasi Lemak kan ada Kacang dengan Ikan Bilis.. patutlah aku rasa Nasi Lemak aku tak cukup korum..koh koh koh. 

Aku tiba di sana lebih kurang pukul 1050hrs waktu tempatan. Vietnam lambat sejam dari Malaysia. Keluar dari Arrival Hall, tu dia, dah macam stadium bola dia punya ramai manusia yang menunggu. Ramai gak drebar yang offer service. Tapi semuanya nak USD30.
Dari Airport ke area ben Thanh cuma USD10 saje satu kereta ok. Kalau lebih tue, memang kena sembelih laa tue. Bro K kabo, bulan lepas dia datang dengan family 15 orang pun satu kereta paling mahal dia ambik USD20.

Masa nak topap simcard no Vietnam, sempat aa borak borak dengan tokeyh kedai.
Dia pesan suruh berhati hati.

Ahhh.. teringat trip yang lepas, aku hilang handphone Nokia E71 kat pasar malam Ben Thanh. Sadiss...tapi rasanya masa tue hilang sebab aku cuai tak masukkan handphone dalam pouch bag dengan betul...
koh koh koh...

Bro K nasihatkan aku supaya kurangkan pegang handphone. Kaki handphone macam aku mana boleh tak pegang handphone lama lama. Nasib baik aku ada bawak sling bag kecik.

Dengan cara nie, aku rasa secure laa sikit. Tiap masa aku kepit guna tangan. Don't want banana fruits two times.

Kitorang dapat gak teksi USD10. Kalau korang keluar dari arrival hall, korang belok kiri ke tempat teksi banyak berhenti. Di situ ada ejen teksi 10 Dollar.

Dari airport ke area Ben Thanh lebih kurang 15 minit. Trafik diorang takde laa teruk mana. banyak motor dari kereta. Kitorang takde book book hotel. Pakai walk in jer. Aku dan Bro K survey harga hotel. Hotel yang first kitorang survey agak mahal USD38 semalam. Dapat satu hotel harga USD32. Hotel Blessing nama dia. Pelik, kat luar nama lain Gia Huy ke apa nama entah., kat check in counter nama lain.

Selesa dan simple dan wayyyyyy better dari hotel BP International kat Hong Kong dulu yang konon 5 Star tapi sempit giler. Ada gak ruang nak bentang sejadah. Kat BP International nak berdiri pon susah der.. Hunsff ~

Lepas check in aku ingat nak lelap barang sejam dua. Belom sempat aku nak tanggal seluar... er.. maksud aku tukar seluar jeans, Bro K dah ajak pergi shopping. Dengan hati yang berat aku meninggalkan katil yang empuk dan kedinginan air kondisi untuk berpoloh terik matahari Vietnam. Dia punya perasaan tue seperti baru clash dengan makwe. hunsff

Hotel kitorang check in memang dekat dengan Ben Thanh Market. Lebih kurang 150 meter jer. Jalan kaki pon boleh, eh kalau merangkak pon sampai der... Kitorang ke kedai jual barang sukan dulu yang kena-menapak-sampai-cair-lemak jauh dia dari hotel. Kerana teringat pesan Bro K supaya handphone aku low profile, aku langsung lupa nak ambik gambo kedai dan area tue.. huhuhu.. amoi kedai sukan tue pakai skirt pendek gilos... berapa kali aku betulkan kopiah.

Lepas tue baru kitorang ke Ben Thanh market.

Pasar Ben Thanh yang femes emes. Dan seksi.. dan err..seksa..

Aku pernah cerita dulu macam mana suasana di dalam kompleks nie. Tak banyak berubah. Apa yang berubah ialah ada peniaga depa makin fasih berbahasa Melayu dan diorang terima Ringgit Malaysia. Power kan kan kan. Dah macam shopping kat Nilai 3.


Dan juga pusing kiri pusing kanan... muka orang Malaysia jer ramai. Kaya kaya gak orang Malaysia rupanya.. koh koh koh. Dulu aku pergi Beijing pon muka orang Malaysia gak ramai.



Laici laici everywhere. kalau pagi susah nak dapat sekilo USD1. Cer try petang atau malam. Mesti boleh punyer... koh koh koh.. Tapi.. tangkai dia pon dah berat dekat sekilo..(T___T)

Peniaga jalanan yang aktif. Ada yang tangan kanan kelek baby, tangan kiri pegang kotak barang. Memang power!
Marketing diorang pakai ialah, dari customer cari barang lebih baik barang cari customer. 
Haa gitu gaya dia...

Lima minit kemudian...


kali ke entah berapa kali ....

... bapak gajah dia mengannoyingkan. 
Lapan kali dia lalu depan aku, lapan kali dia offer barang kat aku.
.. yang datang sorang aku ok lagi. Yang kelek baby tue yang aku lemah sikit..

Kalau rajin, aku sambung...
huhuhu... ~

_____________

46 comments:

  1. yeah aku komen first lag isekali duluu:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi sambung2..banyak benda nak tahu lagi ni..hihi

      Delete
    2. hahaha.. nie dah pesen kat blog Buasir otak dah nie... don weri bro, blog aku takde laa femes mana... koh koh koh...


      nanti aku sambung... koh koh koh

      Delete
  2. huhuhu...

    adat di tempat orang...

    layankan aje la

    :)

    but nice trip okey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm hurm... layankan ajer... Nice trip indeed XD
      nanti saya sambung

      Delete
  3. bagus share experience.

    bab makan susah tak?
    (makan aje. hoho!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan senang jer ... takpe, next entri saya share pasal makan... huhuhu

      Delete
  4. orang mesia mampu shopping area asia je kot. tapi...cerr try pi london paris ke pulak. ne tau. ramai gak orang mesia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sebelah Eropah pon ramai... tapi ramai orang kaya kaya laaa.. koh koh koh...takpe, nanti aku survey..

      hue hue hue

      Delete
  5. ramai lelaki handsome tak kt vietnam ??? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki handsome?.. aaaa.. tak ramai.. wkwkwkw

      Delete
  6. kenyang mata dia kat sana rupanyaaaa....kakaka

    awak penah pi bandung tak awak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bandung tak pernah pergi lagi awak... XD

      Delete
  7. Waaa....best2!!
    Aujinz duk hotel cm ana duk aritu...
    Selesa sgt! Murah plak tu...
    Tak sanggup masuk Ben Than market..da mcm apa je padat die...main trik tgn lak tu...
    Pegi tak show puppet air die? Huhu...terbaekk vietnam! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... tak. Kan dah kabo kat atas tue, pergi memang untuk shopping saje XD

      Delete
  8. senang la kalau pergi tempat ada yang pandai cakap melayu. tapi bila hang cerita fasal tak boleh nak pegang handphone sangat tu, aku jadi gelisah le pulak. dah le aku ni sukar berjauhan dengan handphone.hohoh

    ReplyDelete
  9. Ben Than tu Ben 10 ke? smpai 2 kali ko g vietnam utk beli belah. kaya btol.
    aku ni kalau bab beli belah kurang sket nafsunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. betul bro. Aku pun kurang shopping membeli belah. Tapi aku tetap tak boleh tahan bila jumpa beg beg laptop jenama Samsonite, Deuter, North Face, Sakos, Jack Wolfskin.. Semuanya murah gila dari harga Malaysia. Cer survey harga kat Malaysia tengokkk..

      Delete
  10. Sopping yeyyyy...mna buah tangan untuk rietta? Ekekekeke....rietta xbrani p obesea redah koboi cmtu....dlm mesia ok lg....

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Alaaaa... takde beli souvenir.. hiks

      Delete
  12. ohh vietnam... apsal agak ramai org m'sia suka gi jalan2 + shopping di vietnam ni ha?
    aku kurang paham... heheh ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahha.. takpe.. next entry aku cerita kenapa owang Malaysia suka shopping kat sana. Koh koh koh

      Delete
    2. hoh mana entry baru? mana? mana? :p

      Delete
  13. ehem2... sebinier dari obersea xde ker brother...^^
    best nyer... asyik jejalan je kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Souvenir takde laaa Miss Alieya. Hiks, beg dah penuh.. koh koh koh

      Delete
  14. oh kiranya travel sendiri bkn agen la ni? lg best kan, xterikat dgn jadual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul. Setakat nie, saya guna agent masa pergi Beijing jer. Yang lain semua redah jer. Baru best XD

      Delete
  15. wowww..best ni =) 1dolar dia bpe rm?? kalau ambe prgi, confirm brang motor no1 kena cari..pas2 bru sukan..he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. USD1 lebih kurang RM3.20. Barang motor tak jumpa plak. Mungkin area lain kot.

      Delete
  16. besar nya laici dia... O_O""

    ReplyDelete
  17. kahkahkah...aku g ritu, dah offer sgt..aku mintak harga yg x tercapai dek akal...dari rm50 jd rm10...esok tu lak org tu nmpk laki aku siap offer lagi...bila nmpk muke aku, trs xnak jual..pdn muke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang kot yer pon agak agak laa Mellah. Kalau beg tangan kulit beso gedabak pon hang mintak seploh hingget... koh koh koh

      Delete
  18. Errr...pertama kali singgah sini...
    Dan terus terliur tgk laici tu....
    Dah la posa....huuuuuu....
    Tp xpe...xpe...iman sy kuat...
    Hehehehe....

    Bila nak sambung ni....?

    -NA-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... nanti ya Cik Anon, bulan puasa nie agak slow sikit nak update blog... koh koh koh

      Delete
  19. waaa..banyak duit pakick kite ni yee pegi soping ajo kojeaan..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaamboi bersepah typo dia.. wkwkwkwk

      Delete
  20. orang malaysia yang taip entri ni pun kaya gakkkkk,boleh gitu?bhahahahaha.....

    ReplyDelete
  21. hahaha..owh bolehlah guna tips tentang sling bag tu kalau kak lea jadi ke sana nanti.mak je yang selalu pergi dengan mak sedara,mana aci asyik telan air liur je he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehhe... boleh boleh... kalau pergi bawak beg tangan pon kena buat macam tue.. hehehehee

      Delete
  22. bestnya ojinz gi vietnam.. xde ole2 ke utk kitorang?? hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa... tak beli ole ole pun ... untuk diri sendiri pon takde.. koh koh koh

      Delete
  23. huhu.. klu g lagi, gtau la.. nk kirim beg deuter ciplak.. kawan beli usd8 je. tapi cantik jugak... gtau tau! tau!

    ReplyDelete
  24. Duk tertunggu2 entry smbungan cter nie..xcited!

    ReplyDelete

Tahukah kamu, komen kamu adalah makanan seorang blogger, lagi banyak komen, lagi banyak idea mencurah ke ladang gandum lagi rajin dia apdet.. hah, apa lagi.. komen ler XD